Furmint – en druva med 122 namn!

furmint - i en vinträdgård

Furmint är en ungersk druva som är läcker, prisvärd, anpassningsbar och dessutom möjlig att faktiskt uttala! Precis som Riesling, så kan det bli både torra och söta viner av denna syrliga druva. Furmint är en vit ungersk druvsort och det är inte så konstigt med all den nya uppståndelsen kring goda druvor och viner från Balkan och Östeuropa att man i Storbritannien redan förra året uppmärksammade druvan under en hel månad och även detta år, Furmint February 2020, arrangerar en mängd kul aktiviteter med vinprovningar om Furmint.

Men är den inte ovanligt lik Riesling eller kanske en Sauvignon Blanc? Men vänta, den här druvan är helt fantastisk!

Var finns den?

Furmint är en gul halmfärgad druva som odlas främst i den ungerska vinregionen Tokaj-Hegyalja där den funnits åtminstone sedan slutet av 1500-talet och idag finns i mer än 97% i regionen.  Den odlas främst kring byarna Mád, Tállya, Rátka och Tolcsva i området Borsod-Abaúj-Zemplén och i regionen finns främst en ganska unik vulkaniska jordmån.

Här producerar man framförallt krispiga torra viner. Den odlas också sedan länge i Burgenland i Österrike, där den heter Mosler och är känd som druvan i det söta dessertvinet Ausbruch. Eftersom druvan är ganska tålig och mångsidig så hittar man den i nästan alla slaviska vinregioner som exempelvis i Rumänen och Kroatien. Men även i vinregionen Russian River (AVA) i Kalifornien i USA finns det några små odlingar av Frumint.

När upptäcktes den?

Furmint är en druva som tar åt sig av sin växtplats och den mognar sent på säsongen. Vill man få druvorna angripna av ädelröta, Botrytis, får man vänta med skörd ända in i oktober. Även om många andra vindruvor har använts i produktionen av det klassiska, söta dessertvinet Tokaji, så är Furmint den primära druvan i det kända dessertvinet Tokaji Aszú som blev populärt som dessertvin redan 1700-talet. 

Furmint - ädelrötade druvor

De flesta oenologer tror att Furmint kommer från just Tokaj-regionen men en internationellt kända vinexperten Jancis Robinson är en annan teori. Hon tror att duvan kan ha förts till Ungern under 1200-talet. Efter att Ungern hade invaderats av mongoler ville den dåvarande kungen Béla IV i alla all snabbt få Ungerns vingårdar på fötter igen och tillät en av människor som är kunniga människor inom vinodling och vinframställning. De förde naturligtvis med sig nya druvor och kunskaper. Furmint var en av dessa druvor.

Men sedan finns det andra som tror att druvan introducerades ännu tidigare av italienska missionärer under kung Stephen II:s tid och att Furmint kommer någonstans ifrån området kring i Friuli-Venezia Giulia på 1700-talet och genom krångliga namn och krig landade i Tokaj.

122 namn?!

Vi föredrar Jancis version, för det finns fler teorier som visar att folk alltid varit intresserade av denna fantastiska druva men kanske finns det lika många ursprungsteorier för Furmint som namn/synonymer som man använt genom tiderna. Vi hittade Allgemeiner, Alte Sestrebe, Arany Furmint, Edelweisser Tokayer, Beregi Furmint, Bieli Moslavac, Mosler gelb, Furmint bianco, Malvasia verde, Sauvignon Vert, Csapfner, Ungarische, Weisslabler, Pošip och hör och häpna …. 108 namn till!

Men man kan inte förneka att man i Ungern utvecklat druvan i vinstilar som är helt unika och enastående! Furmintviner passar även för den som vill lagra sin viner i några år.

furmint - glas vitt

Hur smakar den?

Det råder ingen tvekan om att ska man smaka druvan till ett bra pris så ska man åka direkt till Ungern. För här finns alla vinstilar som man gör när man använder Furmint. Hos Systembolaget finns 2 torra och 2 söta viner, viket är på tok för lite men prova gärna.

De söta dessertvinerna kännetecknas dock av toner av torkade frukter och en variation av sekundära smaker som marsipan, choklad och kryddor, te, lite beroende på vem vinmakaren är. De torra vinerna är rätt krispiga och mineraliska med pärondominanta nyanser med nyanser om skiftar mellan blommigt, toner av flinta och ibland av rök.

Här är de viner som finns att köpa hos oss!

Ädelrötade, söta viner från Tokaj

Fatlagrade, noble rot, torkade söta, exotiska frukter med lena nyanser av honung och marsipan.

Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos 2013, nr 2901, 500 ml, 189 kr

St Stephan’s Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2013, nr 12905, 500 ml, 179 kr

Torra vita viner

Fruktiga och friska, mineraliska, lite fat och smör, ron och persika.

Megyer 2015, nr 90461, 750 ml, 159 kr (Tokaj)

Furmint Condition 2018, Nr 33803, 750 ml, 285 kr (EU)

När det gäller mat så är de torra vita vinerna utmärkta till skaldjur och ostron eller kryddade, smakfulla kycklingrätter eller asiatisk mat. Grilla kycklingklubbor med oss!

furmint - grillad kyckling

Goda grillade kycklingklubbor i läcker marinad och glaze

Saftig, mör och grillad marinerad kyckling kan man nästan kalla för elegant tillsammans med en god Furmint. Välj gärna kycklinglår och låt skinnet vara kvar, så att köttet håller sig saftigt. Praktiskt! Marinaden är tillika en glaze. 6 portioner.

  • 1 kg kycklingklubbor med skinnet kvar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 3 cm riven ingefära
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 finhackad röd chili
  • lite salt och peppar
  • 2 msk agavesirap
  • 2 msk japansk soja
  • några droppar limesaft
  • ½ dl rapsolja

Koka snabbt upp alla ingredienser utom kycklingen. Låt svalna och lägg tillsammans med kycklingen i en zip-påse. Marinera allt i kylen 2 timmar, vänd påsen då och då.

Spar marinaden!  Den bli en god glaze sen som du kan pensla med när du grillar!

Värm ugnen till 225° och lägg klubborna utan marinad i en långpanna i 30 minuter Vänd på klubborna då och då så de blir bruna runt om. Sätt på grillen de sista 5 minuterna och kåt dem grilla klart. 

Servera med den grillade marinaden (nu en glaze!) på toppen.

Läs mer om Ungerns viner:

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol: 12 %

Pris: 119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna