Hem » Vin Fakta » Furmint – en druva med 122 namn!

Furmint – en druva med 122 namn!

furmint - i en vinträdgård

Furmint är en ungersk druva som är läcker, prisvärd, anpassningsbar och dessutom möjlig att faktiskt uttala! Precis som Riesling, så kan det bli både torra och söta viner av denna syrliga druva. Furmint är en vit ungersk druvsort och det är inte så konstigt med all den nya uppståndelsen kring goda druvor och viner från Balkan och Östeuropa att man i Storbritannien redan förra året uppmärksammade druvan under en hel månad och även detta år, Furmint February 2020, arrangerar en mängd kul aktiviteter med vinprovningar om Furmint.

Men är den inte ovanligt lik Riesling eller kanske en Sauvignon Blanc? Men vänta, den här druvan är helt fantastisk!

Var finns den?

Furmint är en gul halmfärgad druva som odlas främst i den ungerska vinregionen Tokaj-Hegyalja där den funnits åtminstone sedan slutet av 1500-talet och idag finns i mer än 97% i regionen.  Den odlas främst kring byarna Mád, Tállya, Rátka och Tolcsva i området Borsod-Abaúj-Zemplén och i regionen finns främst en ganska unik vulkaniska jordmån.

Här producerar man framförallt krispiga torra viner. Den odlas också sedan länge i Burgenland i Österrike, där den heter Mosler och är känd som druvan i det söta dessertvinet Ausbruch. Eftersom druvan är ganska tålig och mångsidig så hittar man den i nästan alla slaviska vinregioner som exempelvis i Rumänen och Kroatien. Men även i vinregionen Russian River (AVA) i Kalifornien i USA finns det några små odlingar av Frumint.

När upptäcktes den?

Furmint är en druva som tar åt sig av sin växtplats och den mognar sent på säsongen. Vill man få druvorna angripna av ädelröta, Botrytis, får man vänta med skörd ända in i oktober. Även om många andra vindruvor har använts i produktionen av det klassiska, söta dessertvinet Tokaji, så är Furmint den primära druvan i det kända dessertvinet Tokaji Aszú som blev populärt som dessertvin redan 1700-talet. 

Furmint - ädelrötade druvor

De flesta oenologer tror att Furmint kommer från just Tokaj-regionen men en internationellt kända vinexperten Jancis Robinson är en annan teori. Hon tror att duvan kan ha förts till Ungern under 1200-talet. Efter att Ungern hade invaderats av mongoler ville den dåvarande kungen Béla IV i alla all snabbt få Ungerns vingårdar på fötter igen och tillät en av människor som är kunniga människor inom vinodling och vinframställning. De förde naturligtvis med sig nya druvor och kunskaper. Furmint var en av dessa druvor.

Men sedan finns det andra som tror att druvan introducerades ännu tidigare av italienska missionärer under kung Stephen II:s tid och att Furmint kommer någonstans ifrån området kring i Friuli-Venezia Giulia på 1700-talet och genom krångliga namn och krig landade i Tokaj.

122 namn?!

Vi föredrar Jancis version, för det finns fler teorier som visar att folk alltid varit intresserade av denna fantastiska druva men kanske finns det lika många ursprungsteorier för Furmint som namn/synonymer som man använt genom tiderna. Vi hittade Allgemeiner, Alte Sestrebe, Arany Furmint, Edelweisser Tokayer, Beregi Furmint, Bieli Moslavac, Mosler gelb, Furmint bianco, Malvasia verde, Sauvignon Vert, Csapfner, Ungarische, Weisslabler, Pošip och hör och häpna …. 108 namn till!

Men man kan inte förneka att man i Ungern utvecklat druvan i vinstilar som är helt unika och enastående! Furmintviner passar även för den som vill lagra sin viner i några år.

furmint - glas vitt

Hur smakar den?

Det råder ingen tvekan om att ska man smaka druvan till ett bra pris så ska man åka direkt till Ungern. För här finns alla vinstilar som man gör när man använder Furmint. Hos Systembolaget finns 2 torra och 2 söta viner, viket är på tok för lite men prova gärna.

De söta dessertvinerna kännetecknas dock av toner av torkade frukter och en variation av sekundära smaker som marsipan, choklad och kryddor, te, lite beroende på vem vinmakaren är. De torra vinerna är rätt krispiga och mineraliska med pärondominanta nyanser med nyanser om skiftar mellan blommigt, toner av flinta och ibland av rök.

Här är de viner som finns att köpa hos oss!

Ädelrötade, söta viner från Tokaj

Fatlagrade, noble rot, torkade söta, exotiska frukter med lena nyanser av honung och marsipan.

Château Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos 2013, nr 2901, 500 ml, 189 kr

St Stephan’s Crown Tokaji Aszu 5 Puttonyos 2013, nr 12905, 500 ml, 179 kr

Torra vita viner

Fruktiga och friska, mineraliska, lite fat och smör, ron och persika.

Megyer 2015, nr 90461, 750 ml, 159 kr (Tokaj)

Furmint Condition 2018, Nr 33803, 750 ml, 285 kr (EU)

När det gäller mat så är de torra vita vinerna utmärkta till skaldjur och ostron eller kryddade, smakfulla kycklingrätter eller asiatisk mat. Grilla kycklingklubbor med oss!

furmint - grillad kyckling

Goda grillade kycklingklubbor i läcker marinad och glaze

Saftig, mör och grillad marinerad kyckling kan man nästan kalla för elegant tillsammans med en god Furmint. Välj gärna kycklinglår och låt skinnet vara kvar, så att köttet håller sig saftigt. Praktiskt! Marinaden är tillika en glaze. 6 portioner.

  • 1 kg kycklingklubbor med skinnet kvar
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 3 cm riven ingefära
  • 2 tsk rökt paprikapulver
  • 1 finhackad röd chili
  • lite salt och peppar
  • 2 msk agavesirap
  • 2 msk japansk soja
  • några droppar limesaft
  • ½ dl rapsolja

Koka snabbt upp alla ingredienser utom kycklingen. Låt svalna och lägg tillsammans med kycklingen i en zip-påse. Marinera allt i kylen 2 timmar, vänd påsen då och då.

Spar marinaden!  Den bli en god glaze sen som du kan pensla med när du grillar!

Värm ugnen till 225° och lägg klubborna utan marinad i en långpanna i 30 minuter Vänd på klubborna då och då så de blir bruna runt om. Sätt på grillen de sista 5 minuterna och kåt dem grilla klart. 

Servera med den grillade marinaden (nu en glaze!) på toppen.

Läs mer om Ungerns viner:

Frågor och svar:

Vad är Furmint för druva?

Furmint är en ungersk vit druva som används för att producera både torra och söta viner. Den är läcker, prisvärd och anpassningsbar.

Var odlas Furmint?

Furmint odlas främst i den ungerska vinregionen Tokaj-Hegyalja, där den funnits sedan slutet av 1500-talet. Den odlas också i Burgenland i Österrike och i olika slaviska vinregioner som Rumänien och Kroatien.

När upptäcktes Furmint?

Det är oklart exakt när Furmint upptäcktes, men den har funnits i Tokaj-regionen sedan åtminstone slutet av 1500-talet. En teori är att den fördes till Ungern under 1200-talet av kunniga människor inom vinodling och vinframställning.

Hur smakar Furmint?

Furmintviner kan ha olika smaker beroende på vinstilen, men de torra vinerna är oftast krispiga och mineraliska med pärondominanta nyanser. De söta dessertvinerna har toner av torkade frukter och sekundära smaker som marsipan, choklad och kryddor.

Vilka maträtter passar bra med Furmint?

De torra vita vinerna passar bra till skaldjur, ostron, kryddade kycklingrätter och asiatisk mat.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.