Allt om att hålla en online vinprovning!

online-vinprovning-omslagsbild-en-tjej-som-häller-vin-i-glas

Online vinprovning, virtuell vinprovning eller digital vinprovning – kärt barn har många namn! Fler och fler upptäcker fördelen med att hålla vinprovningen på nätet och ökningen av virtuella provningar har ökat dramatiskt! Och självklart är det en viktig del för återförsäljare och importörer att engagera sig och behålla intresset för sina nya och befintliga viner, bygga varumärke och utveckla en gemenskap av engagerade konsumenter.

Covid-19 – frammarsch för Vinprovningar online

För numera länge sedan bokade den inbitna vinprovaren sin biljett till ett provevent med en vinexpert många veckor i förväg. Men nu kan man prova viner, chatta om viner och till och med få vinprover och tilltugg levererade – utan att ens lämna hemma-soffan! Inte alls så dumt va’?

Det här har egentligen alltid varit möjligt rent tekniskt, men vi har väl alltid tyckt att det finns en trevlig social aspekt med en provning också, att träffa, smutta, virvla och prata om viner. Men nu verkar de flesta ha börjat acceptera digitala vinprovningar och evenemang.

Vad är en vinprovning online?

Istället för att hålla vinprovningen på lokal ute på stan så håller man den hemma framför datorn. Vi ska hjälpa dig att hur man hittar intressanta viner att prova och se till du får en ordentlig checklista med moment att kunna förbereda och för att håla en proffsig provning. Vi ska titta på hur man förbereder sig och vilka viner man kan välja, hur man provar och vi kommer att berätta om aromer, dofter och smaker. I vår snabbguide får du några smarta tips från planering till vinprovning.

Med lite planering kan det kan bli minst lika trevligt och socialt! Så passa på:  arrangera en egen virtuell vinprovning och bjuda in vänner via datorn kan bli mycket spännande och lärorikt!

Hur deltar jag på en online vinprovning?

Vi kan alla arrangera en trevlig vinprovarkväll hemma själva, enkelt via en av de digitala mötesplatserna för flerpartssamtal eller med våra nära vänner helt på nätet! Eller så kan vi gå in på en länk hos ett vinföretag som erbjuder en digital vinprovning. Ibland kostar det kostar det en slant, ibland gör det inte det.

Oavsett hur ni gör och vad det kostar, så kommer du att få prova vinerna, jämföra, titta på färg, smaka och dofta på aromer, smutta och virvla på glaset – och självklart tycka till om vinet! Man får på förhand reda på vilka viner som ska rovas och man då enkelt inhandla dessa för att var med på provningen.

online-vinprovning-samma-tjej-med-ett-glas-vin

En smart checklista för en virtuell vinprovning

Om det är så att du vill arrangera din vinprovning online helt själv och bjuda in några vänner över nätet eller om du vill träffa några vänner framför din dator hemma och följa en öppen provning, så kan dessa tips vara bra:

Gör lite research. Du kan på förhand göra research om både viner, vinmakare, vingårdar och vinregioner och skriva ihop en kort enkel text tillsammans med några länkar till dina vänner när du bjuder in till vinprovning. Samtidigt om vi sitter på var sitt håll så kan du skriva ner namn och nummer på vinerna så att alla kan handla.

Välj ett tema. Temat är viktigast i din planering och följer den digitala provningen som en röd tråd. Ett tema kan till exempel vara viner från en speciell vinregion, en druva – hur smakar den från olika vinländer, prova en unik vinstil typ röda viner från Chianti eller vita viner på druvan chardonnay i den komplexa, fatlagrade stilen eller friskt och fräscht från Nya Världen? Eller helt enkelt några viner som kommer från ett särskilt land.

Protokoll och anteckningar. Det är nästan ett måste att skriftligen notera färg-, doft- och smakbeskrivning om man vill komma ihåg vad du provat på en digital vinprovning. Det finns protokoll att ladda ner som du kan mejla din dina vänner och var och en kan skriva ut på ditt håll. Det är smart och det blir lättare när alla har ett eget protokoll med olika kategorier att fylla i, exempelvis fyllighet, syra, tanniner, aromer, smaker, dofter, färgen på vinet…  ett bra stöd för att beskriva vinernas karaktär. På Systembolagets hemsida finns färdiga protokoll.

Boka tid och mötesdag för en online provning. Kom överens om var och när ni ska träffas, en tid som passar alla. Sen bokar du den på en bra sajt för digitala möten, till exempel Google eller Skype. Bild och ljud från alla ligger sedan uppe när alla går in på länken.

Vilka viner är populärast på vinprovningar digitalt?

Vilka viner tycker dina vänner om? Vilka tycker du själv om? Håll ett tema inom den ramen för detta, så krånglar du inte till det för mycket, i all fall en första digital vinprovning. Att prova tre till fyra viner anses optimalt för en vinprovning online, så har ni lite tid att prata gemensamt om vinerna. Här är vinernas 5 i topp teman för en digital vinprovning:

Röda viner: det kan handla om att prova viner från en viss region exempelvis Bordeaux, Chianti, Rioja, Kalifornien eller vinländer som Chile, Ungern, Sydafrika. Det går självklart bra att också välja en speciell rödvinsdruva som Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz.

Bubbel: här kan ni prova allt från Champagne till Prosecco. Vad är det för skillnad mellan Crémant och Champagne?  Eller mellan Cava och Prosecco? Hur smakar några olika tyska sektviner?  

Populära kultdruvor: detta kan handa om både vita och röda viner. Tänk Pinot Noir eller Nebbiolo alternativt Riesling eller Chardonnay.

Mer ovanliga druvor: hört talas om Torrontés, Österreichisch Weiss, Sagrantino?

Italienska vinstilar: till exempel mousserande Franciacorta eller Moscato, röda Barbera, Chianti eller Amarone?

online-vinprovning-samma-tjej-i-köket-framför-datorn-med-ett-glas-vin

En virtuell vinprovning i några korta steg

Precis som ’in real life’ så går man systematiskt igenom det allra viktigaste för att göra en total bedömning. Se vår guide!

Titta på färg och konsistens. Håll glaset mot en vit bakgrund och luta glaset lite s ser du färgen bättre. Damtidigt kan du titta på intensiteten, hur tätt är vinet? Ett vitt vin kan bli mörkare med åren och man kan utskilja ett ungt rött vin från ett moget där färgen kan gå lite mer åt tegelrött.  Beskriv färg, klarhet, grumlighet, mättnad, intensitet som alla är egenskaper som påverkar vinets karaktär.

Dofta på vinet. Snurra på glaset. Detta gör att vinet får in mer syre, och blir därmed mer aromatiskt. Ett viktigt moment. Man brukar säga att ett vin alltid doftar mer än vad det smakar. Duktiga vinexperter kan bara genom att dofta på vinet ofta tala om vilken druva som vinet är gjort av och ibland till och med också tala om vilket vindistrikt det kommer ifrån.

Känner du att vinet är fruktigt? Vilka frukter kan du urskilja? Ljust aromatiska eller mörka mustiga toner? Är doften ’stor’ eller ’liten’? Hur många frukter kan du dofta? Doftar du ekfat? Örter och kryddor?

Smaka på vinet. Klunk 1: smaka på vinet och behåll vinet i gommen så du kan uppleva smakerna bättre. Första intrycket: är det sött, fylligt, syrligt, fruktigt, mustig?

Klunk 2: Ta ytterligare en klunk.  Balanserat mellan tanniner och syra? Eller ganska strävt av tanniner?

Klunk 3: Hur är det med eftersmaken, finishen? Ligger den kvar en stund efter att du svalt vinklunken? 

Beskriv vinet i sin helhet. Nu kan du sammanfatta vad du tycker om vinet och bedöma vinet i sin helhet. Är det gott, komplext eller fruktigt? Eller kanske syrligt? Hur känns vinets karaktär, balanserat, välstrukturerat, rikt och fylligt, moget?

Lycka till med din online vinprovning!

Foton: Matilda Wormwood

Läs om mer om våra vinprovningar:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Caveau des Jacobins Chardonnay

Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.

Artikelnummer: 2292

Typ: Vitt Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol: 12 %

Pris: 119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna