Hem » Online vin » Allt om att hålla en online vinprovning!

Allt om att hålla en online vinprovning!

online-vinprovning-omslagsbild-en-tjej-som-häller-vin-i-glas

Online vinprovning, virtuell vinprovning eller digital vinprovning – kärt barn har många namn! Fler och fler upptäcker fördelen med att hålla vinprovningen på nätet och ökningen av virtuella provningar har ökat dramatiskt! Och självklart är det en viktig del för återförsäljare och importörer att engagera sig och behålla intresset för sina nya och befintliga viner, bygga varumärke och utveckla en gemenskap av engagerade konsumenter.

Covid-19 – frammarsch för Vinprovningar online

För numera länge sedan bokade den inbitna vinprovaren sin biljett till ett provevent med en vinexpert många veckor i förväg. Men nu kan man prova viner, chatta om viner och till och med få vinprover och tilltugg levererade – utan att ens lämna hemma-soffan! Inte alls så dumt va’?

Det här har egentligen alltid varit möjligt rent tekniskt, men vi har väl alltid tyckt att det finns en trevlig social aspekt med en provning också, att träffa, smutta, virvla och prata om viner. Men nu verkar de flesta ha börjat acceptera digitala vinprovningar och evenemang.

Vad är en vinprovning online?

Istället för att hålla vinprovningen på lokal ute på stan så håller man den hemma framför datorn. Vi ska hjälpa dig att hur man hittar intressanta viner att prova och se till du får en ordentlig checklista med moment att kunna förbereda och för att håla en proffsig provning. Vi ska titta på hur man förbereder sig och vilka viner man kan välja, hur man provar och vi kommer att berätta om aromer, dofter och smaker. I vår snabbguide får du några smarta tips från planering till vinprovning.

Med lite planering kan det kan bli minst lika trevligt och socialt! Så passa på:  arrangera en egen virtuell vinprovning och bjuda in vänner via datorn kan bli mycket spännande och lärorikt!

Hur deltar jag på en online vinprovning?

Vi kan alla arrangera en trevlig vinprovarkväll hemma själva, enkelt via en av de digitala mötesplatserna för flerpartssamtal eller med våra nära vänner helt på nätet! Eller så kan vi gå in på en länk hos ett vinföretag som erbjuder en digital vinprovning. Ibland kostar det kostar det en slant, ibland gör det inte det.

Oavsett hur ni gör och vad det kostar, så kommer du att få prova vinerna, jämföra, titta på färg, smaka och dofta på aromer, smutta och virvla på glaset – och självklart tycka till om vinet! Man får på förhand reda på vilka viner som ska rovas och man då enkelt inhandla dessa för att var med på provningen.

online-vinprovning-samma-tjej-med-ett-glas-vin

En smart checklista för en virtuell vinprovning

Om det är så att du vill arrangera din vinprovning online helt själv och bjuda in några vänner över nätet eller om du vill träffa några vänner framför din dator hemma och följa en öppen provning, så kan dessa tips vara bra:

Gör lite research. Du kan på förhand göra research om både viner, vinmakare, vingårdar och vinregioner och skriva ihop en kort enkel text tillsammans med några länkar till dina vänner när du bjuder in till vinprovning. Samtidigt om vi sitter på var sitt håll så kan du skriva ner namn och nummer på vinerna så att alla kan handla.

Välj ett tema. Temat är viktigast i din planering och följer den digitala provningen som en röd tråd. Ett tema kan till exempel vara viner från en speciell vinregion, en druva – hur smakar den från olika vinländer, prova en unik vinstil typ röda viner från Chianti eller vita viner på druvan chardonnay i den komplexa, fatlagrade stilen eller friskt och fräscht från Nya Världen? Eller helt enkelt några viner som kommer från ett särskilt land.

Protokoll och anteckningar. Det är nästan ett måste att skriftligen notera färg-, doft- och smakbeskrivning om man vill komma ihåg vad du provat på en digital vinprovning. Det finns protokoll att ladda ner som du kan mejla din dina vänner och var och en kan skriva ut på ditt håll. Det är smart och det blir lättare när alla har ett eget protokoll med olika kategorier att fylla i, exempelvis fyllighet, syra, tanniner, aromer, smaker, dofter, färgen på vinet…  ett bra stöd för att beskriva vinernas karaktär. På Systembolagets hemsida finns färdiga protokoll.

Boka tid och mötesdag för en online provning. Kom överens om var och när ni ska träffas, en tid som passar alla. Sen bokar du den på en bra sajt för digitala möten, till exempel Google eller Skype. Bild och ljud från alla ligger sedan uppe när alla går in på länken.

Vilka viner är populärast på vinprovningar digitalt?

Vilka viner tycker dina vänner om? Vilka tycker du själv om? Håll ett tema inom den ramen för detta, så krånglar du inte till det för mycket, i all fall en första digital vinprovning. Att prova tre till fyra viner anses optimalt för en vinprovning online, så har ni lite tid att prata gemensamt om vinerna. Här är vinernas 5 i topp teman för en digital vinprovning:

Röda viner: det kan handla om att prova viner från en viss region exempelvis Bordeaux, Chianti, Rioja, Kalifornien eller vinländer som Chile, Ungern, Sydafrika. Det går självklart bra att också välja en speciell rödvinsdruva som Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz.

Bubbel: här kan ni prova allt från Champagne till Prosecco. Vad är det för skillnad mellan Crémant och Champagne?  Eller mellan Cava och Prosecco? Hur smakar några olika tyska sektviner?  

Populära kultdruvor: detta kan handa om både vita och röda viner. Tänk Pinot Noir eller Nebbiolo alternativt Riesling eller Chardonnay.

Mer ovanliga druvor: hört talas om Torrontés, Österreichisch Weiss, Sagrantino?

Italienska vinstilar: till exempel mousserande Franciacorta eller Moscato, röda Barbera, Chianti eller Amarone?

online-vinprovning-samma-tjej-i-köket-framför-datorn-med-ett-glas-vin

En virtuell vinprovning i några korta steg

Precis som ’in real life’ så går man systematiskt igenom det allra viktigaste för att göra en total bedömning. Se vår guide!

Titta på färg och konsistens. Håll glaset mot en vit bakgrund och luta glaset lite s ser du färgen bättre. Damtidigt kan du titta på intensiteten, hur tätt är vinet? Ett vitt vin kan bli mörkare med åren och man kan utskilja ett ungt rött vin från ett moget där färgen kan gå lite mer åt tegelrött.  Beskriv färg, klarhet, grumlighet, mättnad, intensitet som alla är egenskaper som påverkar vinets karaktär.

Dofta på vinet. Snurra på glaset. Detta gör att vinet får in mer syre, och blir därmed mer aromatiskt. Ett viktigt moment. Man brukar säga att ett vin alltid doftar mer än vad det smakar. Duktiga vinexperter kan bara genom att dofta på vinet ofta tala om vilken druva som vinet är gjort av och ibland till och med också tala om vilket vindistrikt det kommer ifrån.

Känner du att vinet är fruktigt? Vilka frukter kan du urskilja? Ljust aromatiska eller mörka mustiga toner? Är doften ’stor’ eller ’liten’? Hur många frukter kan du dofta? Doftar du ekfat? Örter och kryddor?

Smaka på vinet. Klunk 1: smaka på vinet och behåll vinet i gommen så du kan uppleva smakerna bättre. Första intrycket: är det sött, fylligt, syrligt, fruktigt, mustig?

Klunk 2: Ta ytterligare en klunk.  Balanserat mellan tanniner och syra? Eller ganska strävt av tanniner?

Klunk 3: Hur är det med eftersmaken, finishen? Ligger den kvar en stund efter att du svalt vinklunken? 

Beskriv vinet i sin helhet. Nu kan du sammanfatta vad du tycker om vinet och bedöma vinet i sin helhet. Är det gott, komplext eller fruktigt? Eller kanske syrligt? Hur känns vinets karaktär, balanserat, välstrukturerat, rikt och fylligt, moget?

Lycka till med din online vinprovning!

Foton: Matilda Wormwood

Läs om mer om våra vinprovningar:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.