Hem » Vin Skola » Några fler vanliga vintermer

Några fler vanliga vintermer

26_itemthemeimage_5164-jpg - Vinjournalen.se

Botrytiserade viner
Det finns en svamp som heter Botrytis och som infekterar druvor. Botrytis kan vara en katastrof om den angriper omogna eller skadade druvor men rötan behöver inte alltid vara av ondo. Botrytis är också känd som ädelröta. I många regioner, exempelvis Bordeaux, delar av Loire, Tokay i Ungern, Burgenland i Österrike angriper botrytissvampen mogna, friska vita druvor, vilket får dem att krympa. Men dessa druvor ger små mängder av mycket koncentrerad druvsaft för att framställa sublima, söta och komplexa vita viner med bra syra och balans. På grund av de naturliga riskerna med att framställa botrytiserade viner har man nu börjat experimentera med att producera svampen på konstgjord väg så att stocken ympas med svampsporer för att ha mer kontroll över processen.

Mjölksyra
Jodå, även om man inte tillsätter laktosprodukter så finns mjölksyra i olika kvantiteter även i vin och är en av de tre syrorna förutom äppelsyra och vinsyra, när det gäller vin. Mjölksyra är mycket mjukare i smaken och förvandlas i alkoholjäsningsprocessen i de flesta röda och några vita vinerna mjölksyrabakterier förvandla den dominant smakande äppelsyran till mjölksyra. Resultatet är att vinet smakar mjukare och mindre surt och är därför ganska viktigt när man producerar just vitt in.

Oxiderat vin
En term som beskriver ett vanligt förekommande fel när man talar om att vinet har exponerats till syre och att vinet smakar lite ättika. Ett milt oxiderat rött vin kommer att ha en brunaktig färg, med flyktiga syror. Ett milt oxiderat vitt vin kommer att ha en djup gul och guldig färg. Då smakar och doftar vinet inte som det ska. Den vanligaste orsaken till oxidation i vinet är att korken släpper in luft.

Frågor och svar:

Vad är Botrytis och hur påverkar det druvor?

Botrytis är en svamp som kan infektera druvor. Om den angriper omogna eller skadade druvor kan det vara en katastrof, men om den angriper mogna, friska vita druvor kan det ge små mängder av mycket koncentrerad druvsaft för att framställa sublima, söta och komplexa vita viner med bra syra och balans.

Varför experimenterar man med att producera botrytissvampen på konstgjord väg?

På grund av de naturliga riskerna med att framställa botrytiserade viner har man nu börjat experimentera med att producera svampen på konstgjord väg så att stocken ympas med svampsporer för att ha mer kontroll över processen.

Vilka är de tre syrorna som finns i vin?

De tre syrorna som finns i vin är äppelsyra, vinsyra och mjölksyra.

Vad är mjölksyra och varför är den viktig när man producerar vitt vin?

Mjölksyra är en av de tre syrorna som finns i vin och är mycket mjukare i smaken. I alkoholjäsningsprocessen förvandlas den dominant smakande äppelsyran till mjölksyra av mjölksyrabakterier i de flesta röda och några vita vinerna. Resultatet är att vinet smakar mjukare och mindre surt och är därför ganska viktigt när man producerar just vitt vin.

Vad är oxiderat vin och vad är den vanligaste orsaken till oxidation i vinet?

Oxiderat vin är en term som beskriver ett vanligt förekommande fel när man talar om att vinet har exponerats till syre och att vinet smakar lite ättika. Den vanligaste orsaken till oxidation i vinet är att korken släpper in luft. Ett milt oxiderat rött vin kommer att ha en brunaktig färg, med flyktiga syror, medan ett milt oxiderat vitt vin kommer att ha en djup gul och guldig färg.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Vitt Vin - Lotima Terroir Lottenlund Estate 2020 artikel nummer 3922101 från producenten Lottenlund Estate från området Sverige - Vinjournalen.se
Lotima Terroir Lottenlund Estate 2020
Pris:351 :-
Artikel nr:3922101
Smak ekfat, fruktig, kryddor, päron, vanilj, honungsmelon, vita blommor
Arom ekfat, honungsmelon, kryddor, päron, vanilj, vita blommor, fruktig
Färg gul, ljus
Mat som passar
fisk
grönsaker
skaldjur
Mer information
SortimentBeställning sortimentetÅrgång2020Alkohol12.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.