Hem » Vin Tester » Selected by Vinjournalen: Mousserande viner rakt av!
Vin Tester

Selected by Vinjournalen: Mousserande viner rakt av!

Mousserande om artikel - Vinjournalen.se

Här är vår topplista på mousserande viner! Vi har provat lite “utanför boxen” och tagit med viner som inte finns i alla andra artiklar.  Läs mer om de 12 smakrika vinerna i olika prisklasser som vi valt ut för i sommarens stora provning av bubbelviner. Du hittar lite rosa, lite Prosecco, lite Cava, lite Moscato och definitivt lite Champagne! Som vanligt består vår testpanel av Erik, Sylvia, Pia och Derek – vanligt folk som du och jag – som har valt ut de godaste och mest prisvärda vinerna!

Butiker: SB = Systembolaget, TWC = The Wine Company

Viner: Sparkling

Det finns en mängd goda mousserande viner som inte går under grupper Prosecco, Cava, Champagne. Vi har valt ut prisvärda och fräscha viner: ett sött mousserande fruktvin, en torr rosé, en frizzante och en elegant sparkling – något för alla smaklökar.

NVY Envy Passion Fruit | SB-nr 77929 | BS 79 kr

Man blir riktigt förvånad när man läser om druvorna i detta vita mousserande vin. Här Chardonnay, Pinot Noir, Semillon & Moscatell och redan vid första klunken förstår man att detta är ett mycket speciellt, oerhört fräscht, annorlunda och kul, elegant och sött vin som kommer från producenten Valdevieso i Chile. Smak: exotiska fruktigt, primärt av helt färskpressad passionsfrukt. Välkomstdrink, till efterrätten eller till buffén, oavsett ett genialt vin!

Lindeman’s Bin 30 Sparkling Rosé | SB-nr 7413 | 79 kr

Från östra Australien och producenten Lindeman’s kommer denna torra och ljust, ljust rosa mousserande rosé. Något lättare vin för den som önskar. Perfekt och fruktigt vin med trevlig balanserad syra att njuta av till sommarens sallader eller en grillad kyckling. Druvor: Chardonnay och Pinot Noir, of course, och smaker av sommarfrukterna som smultron, persika, granatäpple. Fräscht och friskt!

mousserande tre viner - Vinjournalen.se

Tobacco Road Sparkling Chardonnay | SB-nr 7942 | 79 kr

Torr och mousserande Chardonnay som tack vara druvan lämpar sig för skaldjur, fisk och för att imponera på sommargästerna. Otroligt prisvärt och elegant kvalitetsbubbel från Gapsted Wines i Australien med skönt fizz i glaset. Smaker av citrus, gråna äpplen och päron med ett stänk av örter som körvel och dragon. Fräscht och mineraliskt vin med snygg finish. Prisvärt!

TWC Leon d’Oro Frizzante |TWC-nr 812843 | 89 kr

Här är en torr och en lättare rosa frizzante i prosecco-stil från Veneto och ett mycket festligt vin med den snygga, traditionella italienska Spago-förslutningen med lilla snöret om korken. Friskt, pärlande vin i ljusrosa ton som charmar alla med sin goda fruktiga smak av druvan Glera och med aromer av söta körsbär och hallon. Fräscht och mjukt vin som passar till lättare bufférätter och skaldjur.

Prosecco, Cava och Moscato

Vi är många som tycker om den friska och prisvärda mousserande viner som Prosecco. Här finns 3 Prosecco med lite lättare profil, en klassisk cava och en sötare Moscato d’Asti.

Bolla Prosecco Organic | SB-nr 79587 | 99 kr

Ekologisk, torr och frisk Prosecco från producenten Bolla i Venetien. Lätt och god Prosecco med fina häftiga bubblor i glaset och snygg mousse. Smakfull och blommig fruktpalett av päron, äpplen, fläder och melon, vilket gör detta mousserande vin perfekt både som matvin och som drink. Druvan är förstås Glera. Krispigt och smakfullt!

Bolla Prosecco Extra Dry | SB-nr 75189 | 77 kr

Från samma producent, Bolla, och av samma druva kommer en fint friserad Prosecco som är torr och fruktig. Elegant framtoning med trevliga smaker av päron, honungsmelon och citrus. Stilig och prisvärd Prosecco som känns lätt och smakfull med otroligt fin mousse och spritsig intensitet och kraft. Fin fruktsyra och bubblor som stannar ett tag i glaset.

mousserande prosecco och cava - Vinjournalen.se

Ecoltura Prosecco Nr 77018 | SB-nr 77018 | 109 kr

Ekologisk och svenskproducerad Prosecco i Venetien från Domaine Wines. En Prosecco som har fått en frisk, aromatisk profil som man lyckats bra med.  Smak av mogna persikor och gula äpplen. Livliga bubblor som bjuder på en fin fizz ger en behaglig framtoning och fräschör åt detta smakrika och fruktiga vin med bra längd.

Campo Viejo Cava Brut Reserva | SB-nr 7782 | 87 kr

Generös, krispig och fruktdriven Cava som kommer från Bodegas Domecq i Campo Viejo, Cava. Handskördade och typiska cava-druvor som Macabeo, Xarel-lo och Parellada. Frukter som gula äpplen och citrus blandat med aromatiska örter och rostat bröd. Snygg och elegant framtoning på denna mycket prisvärda cava med perfekt struktur och bubblor som pärlor.  Frisk och fräsch med smakrik eftersmak.

Castiôn Moscato d’Asti 20 192019 | SB-nr 7873 95 kr

Nu har nya årgången av den populära Moscato d’Asti landat från DOCG-området i Piemonte. Aromatisk och blommig fläder blandas med päron, honung och lime. Detta gör vinet otroligt fräscht. Den höga sötman från druvan Muscat upplevs som läcker och gör vinet perfekt till desserter och fruktefterrätter eller som välkomstdrink på omkring 5%.

Champagne

Hello Champagne-lovers! En del kanske tycker att vi sparar det bästa till sist! En äkta Champagne som dessa tre mousserande viner är, måste komma från området Champagne AOC och innehålla de traditionella druvorna, oftast Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay.

mousserande - champagne - Vinjournalen.se

Louis Massing Brut NV | SB-nr 70380 | 219 kr

Frisk torr fläkt från familjerna Deregard-Massing gjord på druvorna Chardonnay, Pinot Meunier och Pinot Noir. Prisvärd Champagne och en mycket fräsch profil och en hel del komplexa toner och perfekt spritsig fruktsyra. Elegant med gula äpplen och ett sting av grapefrukt i en blend tillsammans med honung. Man smakar en hel del läcker mineralton och ett behagligt avslut med både mjuk brioche och lite jord. Absolut prisvärd, tycker vi.

Champagne Sophie Baron Rosé NV | TWC-903597 | 269 kr

Prisad, medelfyllig och mer komplex Rose Champagne från Baron-Fuenté som har hög fruktsyra och är gjord på de typiska Champagne-druvorna. Känns glittrig och festlig, mycket smakfull, torr och elegant fruktpalett av röda bär och frukter som körsbär, hallon, jordgubbar och syrliga vinbär, citrus samt kex – smaker ger en mogen profil.  Snyggt och välgjort, balanserad med livliga, fina pärlor i glaset och vi tycker dessutom att den är mycket prisvärd.

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut | SB-nr 74804 | 649 kr

Den här franka favoriten är en mycket elegant laxfärgad Rose Champagne från producent med samma namn. En Champagne med härlig syra och som har en krispigt, komplext och lite lyxigt uttryck. Charmanta aromer av röda bär, krämig vanilj och citrusskal. Det smakar hallonsorbet, röd grapefrukt, mandarin och lite jordgubbssylt. Mycket bra balanserat med toner av rostade mandelbiskvier och honung. Ett mineraliskt, läckert avslut. Snygg och livlig perlage samt en vacker mousse. Bra val, aningen lyxigt dyr, kanske men ack så värd varje krona!

Det här hände på våra övriga provningar:

Frågor och svar:

Vilka olika typer av mousserande viner finns med i topplistan?

I topplistan finns det söta mousserande fruktvinet NVY Envy Passion Fruit, den torra rosén Lindeman’s Bin 30 Sparkling Rosé, den torra och mousserande Chardonnay Tobacco Road Sparkling Chardonnay, den torra och lättare rosa frizzanten TWC Leon d’Oro Frizzante, samt tre olika Prosecco-viner: Bolla Prosecco Organic, Bolla Prosecco Extra Dry och Ecoltura Prosecco.

Vilka druvor används i NVY Envy Passion Fruit?

Druvorna som används i NVY Envy Passion Fruit är Chardonnay, Pinot Noir, Semillon och Moscatell.

Vilka druvor används i Lindeman’s Bin 30 Sparkling Rosé?

Druvorna som används i Lindeman’s Bin 30 Sparkling Rosé är Chardonnay och Pinot Noir.

Vilka druvor används i Tobacco Road Sparkling Chardonnay?

Druvorna som används i Tobacco Road Sparkling Chardonnay är Chardonnay.

Vilka druvor används i TWC Leon d’Oro Frizzante?

Druvan som används i TWC Leon d’Oro Frizzante är Glera.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.