Selected by Vinjournalen – klassiska viner från Rhône!

Rhône. Här produceras ca 380 miljoner flaskor vin varje år och man tänker nästan alltid främst på röda viner med de traditionella druvorna Cinsault, Counoise, Grenache Noir, Mourvèdre och Syrah. Endast ett vitt vin och 6 röda viner från Rhône som vi tycker är värda att prova och vi tipsar om en lansering nu på fredag! Vinjournalens provpanel består denna vecka av Derek Cole, Sylvia Hernander och Jeanette Gardner.

Vitt

Rhône Vinet Parallele 45 vitt

Paul Jaboulet Parallèle 45 blanc 2018 | SB-nr 70005 | 115 kr

Från en av Frankrikes ledande och mycket välrenommerade vinproducenter under det välkända ekologiska kvalitetsmärket Paul Jaboulet, med anor från Napoleontiden, kommer provningens enda vita vin. Druvorna består huvudsakligen av främst Grenache med Marsanne, Viognier och BourBoulenc, en smakfull sammansättning som ger ett aromatiskt och mineraliskt vin. En fräsch doft sprider sig i glaset och smaker domineras av päron och vit persika, citronskal med tydliga stänk av våt sten och nyslaget gräs. Ett kvalitetsvin med honungslen profil med fin fatkaraktär samt med vitalitet, integrerad syra och bra balans. Sätter guldkant på en krämig Tagliatelle med kräftsås eller en torskfilé med citronsås. Mycket prisvärd Rhônekänsla!   

Rött

Rhône - vinet Les Jalets

Paul Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45 2016 | SB-nr 22800 | 115 kr

Från samma topproducent Paul Jaboulet och den kända vinfamiljen Frey kommer den röda motsvarigheten, det ekologiska Paul Jaboulet Côtes du Rhône Parallèle 45. Både detta och det vita vinet ovan har fått namnet från den 45 breddgraden som skär genom Rhônedalen och vinerna visar tydligt upp en vinmakarkompetens av hög klass. Medelfylligt och mustigt med aromer av mörka björnbär och hallon med kryddiga stänk av vitpeppar franska örter och sötlakrits. Druvkompositionen är Grenache och Syrah som ger ett formidabelt, mörkt purpurfärgat trevligt matvin fina tanniner och som trivs med kött och ost som till både en Bœuf bourguignon i vin eller en enkel Croque Monsieur och en bit lagrad Comté. Bra vin med mycket djup! 

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets rouge 2016 | SB-nr 70292 | 199 kr

Det tredje vinet som vi provar denna gång är mer komplext och kompakt, Crozes Hermitage Les Jalets årgång 2016. druvan: Syrah. Härligt och fruktigt vin är doften präglas av mörka, röda toner … lite rostat och rökigt, lite svart jord, lite salvia och mysigt fatlagrat. Färska frukter som björnbär och moreller samsas med tydliga kryddor, tänk peppar, nejlika, tobak och läder. En extra söt ton kompletteras av sträva och integrerade tanniner som bidrar till den generösa, fylliga profilen i detta vin. Så ypperligt gott och typiskt för Rhône. Snygg, rund och lång eftersmak med en extra rik ton av fat. Gott komplement till en pepparstek med ugnsrostad potatis eller en ostfondue på extra lagrad Gruyère. Aromatisk goding till utmärkt pris för sin klass! 

Rhône - vinet Domaine de Thalabert

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Domaine de Thalabert 2017 | SB-nr 71349 | 279 kr

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Domaine de Thalabert 2017 är lyxvinet i serien och från Domaine de Thalabert i applellationen Crozes-Hermitage där de flesta druvorna är Syrah och detta kommer från äldre vinstockar på upp till 60 år.  En fyllig och rund fransk klassiker som är ett mörkrött och fruktbetonat vin av mogna svarta frukter som toppas av läckra franska örter som lagerblad och salvia samt lite vitpeppar. Vinet känns kanske något mer mineraliskt men ändå lugnt balanserat som man ha en långa och fin smak i gommen med mjuka och sammetslena tanniner och mycket fatkaraktär. Därtill en trevlig lång finish. Att njuta av till goda traditionella franska kötträtter, charkuterier och lagrade ostar. Samtliga Paul Jaboulet viner är lagringsdugliga i flera år till. Generös och säker Rhôneklassiker!  

Rhône - vinet Cycliste

Cycliste Côtes du Rhône Villages 2018 | SB-nr 76065 | 94 kr

Ekologiskt Rhônevin, Cycliste Côtes du Rhône Villages, som nästan är svenskt, där druvan Syrah odlas i Côtes-du-Rhône-Villages, och sedan kommer till Nordic Sea Winery i Simrishamn för att förädlas lagras och tappas på butelj. Härligt mjukt och smakrikt vin i generös stil, fruktigt och mångfacetterat mat- och pratvin av mörka frukter och bär som björnbär och hallon men örtiga och kryddade inslag, tänk drag av krossad kyndel och dragon, peppar och lakrits. Medelfylligt med kort ekkaraktär fin längd och bra energi samt robust balanserade tanniner. Torrt vin med en läcker, fräsch uttonad sötma mot slutet. Prova att servera till grillade nötspett med het chimichurri eller en saftig halloumiburgare eller en rätt som går helt i veganstil. Prisvärt och mångsidigt bistrovin!  

Rhône - vinet Pasquiers

Domain des Pasquiers Plan de Dieu 2018 | SB-nr 2298 | 129 kr

Fylliga Domaine de Pasquiers är ett druvtypiskt Rhônevin med beteckning Plan de Dieu AOC och med karaktäristiska sammansättningen främst Grenache, lite Syrah och Mourvèdre skapat av de, sedan 10 år ekologiska vinbröderna Jean Claude och Philippe Lambert. Ett generöst mörkrött sammetslent vin, medelfylligt med en generös fruktkorg späckad med svarta plommon, mogna moreller och vilda hallon toppar med lagerblad, lakrits, franska örter och svartpeppar. Okomplicerat och köttigt doftande vin som känns mycket nyanserat och stramt med mjuka tanniner som inte dominerar, aromatiskt, fatglatt och med bra balans. Snygg och lång finish. Vinet passar fint till både stiliga mer krävande kötträtter som en grillad lamm eller sirloin med krämig potatisgratäng och till ostbrickan. Elegant och smakfullt grillvin!

Rhône - vinet Château Courac

Château Courac Laudun Côtes du Rhône Villages 2016 | SB-nr 2007 | 119 kr

Kraftfull och fint mycket tätt rödvin Château Courac Laudun, med de traditionella smakfulla druvorna Grenache, Syrah, Mourvèdre och en liten del Counoise från paret Frederic och Josephine Arnaud på Château Courac i appellationen Côtes-du-Rhône Village. Intensivt och fräscht vin, späckat med mogna, saftiga plommon och svarta vinbär, björnbär och blåbär. Man får en mjuk känsla av örtiga nyanser, dragon, timjan och sötlakrits med peppriga inslag och fin fatkaraktär med rökiga, köttiga toner av tobak och läder. Elegant och välgjort vin. Runda fina tanniner och snygg längd. Supertorr framtoning som passar till starka smaker som en hjortfilé med tranbärschutney och rotad rotselleri eller varför inte till mörk, mörk choklad tar fram smakerna fint i detta vin. Tänk fat, kraft och tanniner!  

Och missa inte en kommande lansering!

Rhône - ny lansering

Chateau de Rouanne Vinsobres 2018 | Obs lanseras 24/4! | 199 kr

Vi har provsmakat Chateau de Rouanne Vinsobres och detta mycket trevliga och smakfulla vinet lanseras på fredag på Systemet och är värt att hålla ögonen på! Producenten heter Château de Saint Cosme i Gigondas i södra delen av Rhône. Återigen traditionell druvblend som man inte får nog av Grenache, Mourvedre och Syrah. Doftrikt och medelfylligt med drag åt det intensiva hållet med eleganta söta, sträva toner av örter som tonas ner med frukter och mörka bär som svarta körsbär och vinbär. Pigga örter och kryddor som peppar samt en tydlig mycket läcker fatton som vi faller för. Snygg avrundning på slutet med krisiga tanniner. Servera till en rostas på lamm och pressad smörpotatis eller grillad zucchini med mandelgremolata. Fullpott – stramt och balanserat!

Läs mer om regionen Rhône och vinerna:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →
No items found

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna