Hem » Okategoriserade artiklar om vin » Vintips: röda viner från Valencia
Okategoriserade artiklar om vin | Vin Tips

Vintips: röda viner från Valencia

vintips: rött vin och bläckfisk - Vinjournalen.se

Vi ska ge vintips och omdömen om några röda extremt prisvärda viner från DO Valencia och vad det är man kan få för pengarna i Sverige. Kan man tycka om ett vin med så billiga prislappar? Och sedan ska vi laga bläckfisk! 

DO Valencia – då

Vi tänker redan från början slå hål på myten om att man måste dricka vitt vin till fisk och skaldjur som exempelvis bläckfisk. Vi gör som spanjorerna – vid dricker rött, och våra vintips kommer från distriktet Valencia och vi har inhandlat tre viner, från tre olika producenter, alla till liten slant och alla tre kommer de från den spanska regionen Valencia DO (ursprungsbeteckning Denominacion de Origen) vid Costa Blanca kusten. Här har man tillverkat fruktdrivna röda viner sedan mer än tusen år och man pratar främst om tre vinområden på totalt 32 000 hektar. Först är det högt belägna Alto Turia nordost om staden Valencia där vingårdarna ligger på en höjd på 1500 m. Även i Turidalen odlas druvorna på sluttningar hundratals meter upp och till sist, längst mot öster ligger området Valentino som gör en hel del välrenommerade och goda viner som fått fin kritik.  

 Image Alt - Vinjournalen.se

För några decennier sedan var Valencia hem för bulkviner. Kanske en del läsare kommer ihåg de tidiga och billiga vino tintos för bara några kronor varav en del både doftade och smakade mer sprit än vin.

Hur blev det så? Jo, när vinlusen, phylloxera, spridde ut sig i många av Spaniens vinregioner så verkade Valencia klara sig ganska bra. Många andra regioner var tvungna att köpa sitt vin för att täcka sina underskott, så man köpte från Valencia och då skulle viner produceras både billigt och snabbt. Mycket Bodal planterades vid den tiden för att täcka upp och druvan är idag den tredje mest planterade druvan i Spanien, efter Airén och Tempranillo.

DO Valencia – då

Men den tiden är sedan länge förbi. Regionen insåg ganska snabbt att man inte kunde konkurrera på en internationell marknad om man inte ryckte upp sig rejält. Vilket också hände.

Att dricka vin blev alltmer populärt, vinkonsumenterna blev kräsnare med ett större globalt utbud och nya världens viner konkurrerade både kvalitets- och prismässigt.

Idag har DO Valencia suddat bort bulk-stämpeln. Våra vintips kommer från producenter som är mycket kvalitetsfokuserade, man producerar häftiga viner i olika vinstilar från mysiga lågprisviner till läckra långlagrade viner på ekfat samt en liten mängd Cava. 

I Valencia odlar man en mångfald av druvor, både internationellt kända druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay och Semillon och mer lokala spanska mer eller mindre vanliga druvor som exempelvis Monastrell, Tempranillo, Garnacha, Moscatel de Alejandra, Macabeo.

Valencia är den fjärde mest planterade av landets 17 autonoma vinregioner, med ett område på över 60 tusen hektar.

3 prisvärda viner

vintips: 3 spanska viner - Vinjournalen.se

Dessa vintips har den typiska röda vinstilen från Valencia. De är lätta, unga och mycket prisvärda, ganska komplexa med en mångfald av dofter och aromer och samtliga dessa viner mår mycket bra av att luftas minst ½ till 1 timme innan servering.

Francisco Gomez | Nr 2255 |79 kr

Lika mix av Cabernet Sauvignon och Bobal i detta fruktiga vin från passionerade vinmakaren Francisco Gomez på Hacienda La Serrata nära staden Villena. Mogna mörka frukter som körsbär och plommon samsas med örter, choklad, lavendel och lakrits. Lagrat 2 månader på amerikanska ekfat blir detta ett läckert och gott medefylligt fatlagrat vin med ganska mjuka tanniner som också är veganvänligt.

Faustino Rivero Ulecia Joven | Nr 4504 | 59 kr

Kommer från distriktet Requena och är en fruktig, ung mörkröd rioja joven betyder ung – vinet är mycket kryddigt med goda svarta frukter som körsbär, björnbär, violer och medelhavsörter som exempelvis lagerblad, kajennpeppar och vitpeppar. Mysig fatton och ett vin som antagligen bara är gjort på druvan Bobal och vinet har en medelfyllig och elegant struktur med mjuka tanniner.

3 Amigos | Nr 2691 | 65 kr

En blandning av fyra goda druvor i detta mörkt röda vin från Bodegas Vinival vid Costa Blanca kusten: Monastrell, GarnachaTintorera, Syrah och Tempranillo. Smakrikt, mustigt och fullt med mogen röd och blå frukt som blåbär, skogshallon och moreller. Fräscha örttoner med eukalyptus, lite vitpeppar bandas med tobak och svart jord dyker upp i detta vin med bra balans och fin fyllighet.

Para bläckfisk med rött vin?

Kring medelhavet njuter man av sin bläckfisk med några droppar olivolja, färskt pressad citronsaft, salt och peppar. Och så rött vin om spanjorerna själva får välja!  Våra vintips fungerar bra eftersom bläckfisken faktiskt har en ganska så neutral smak och egentligen är det väl en mollusk snarare än en fisk.

vintips: recept sallad på bläckfisk - Vinjournalen.se

Sallad på marinerad bläckfisk med rödvinsvinägrett

Efter att bläckfisken har kokats, slungas den med en marinad olivolja, citronsaft, persilja och vitlök. Sedan lägger man upp några cocktailtomater, några späda salladsblad.

½ kilo frysta eller färska späda bläckfiskar, låt puttra på låg värme och gärna i en stor kastrull i minst 1 timme i saltat vatten

 • 1 msk olivolja
 • 2 dl rödvin
 • 1 tsk rörsocker
 • 4 vitlöksklyftor, fint hackade
 • 1 liten rödlök, tunt skivad
 • 1 msk färskpressad citron
 • 2 msk rödvinsvinäger
 • salt, peppar och lite färsk oregano
 • Grönsaksblandning av cocktailtomat, späda salladsblad som mâche, mangold eller röd rosso
 • färsk oregano

Har du färska bläckfiskar? Rensa och dra loss huvudet, fiskbenet, inälvorna och det grå benet. Har du tur så är de redan rensade i fiskdisken.

Skölj sedan mycket noggrant.

När bläckfisken har kokats, låt den svalna och sedan marinera. Hacka ner bläckfisken i munsbitar.

Gör en marinad av olja, socker, vin, vinäger, oregano, rödlök, salt och vitlök.

Lägg i bläckfisken och låt dra i minst ½ timme.

Resten av marinaden kan användas till vinägrett över salladen.

.

.

Mer om spanska viner:

Frågor och svar:

Vilka tre områden i Valencia DO pratar man främst om när det gäller vinproduktion?

Man pratar främst om Alto Turia, Turidalen och Valentino.

Vad var Valencia tidigare känt för när det gäller vinproduktion?

Valencia var tidigare känt för bulkviner.

Vilka druvor odlar man i Valencia?

Man odlar både internationellt kända druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay och Semillon samt mer lokala spanska mer eller mindre vanliga druvor som exempelvis Monastrell, Tempranillo, Garnacha, Moscatel de Alejandra och Macabeo.

Vilka tre röda viner från Valencia rekommenderas i artikeln?

Francisco Gomez, Faustino Rivero Ulecia Joven och 3 Amigos.

Kan man dricka rött vin till bläckfisk?

Ja, enligt artikeln är det vanligt att man i medelhavsländerna dricker rött vin till bläckfisk.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.