Hem » Vin Tips » Experten Tipsar: Tempranillo druvan och Tempranillo vin
Vin Tips

Experten Tipsar: Tempranillo druvan och Tempranillo vin

26_itemthemeimage_4253-jpg - Vinjournalen.se

Enligt historien anlände Tempranillo-druvor till Spanien och odlades först på den iberiska halvön under den tid som fenicierna bebodde området. Dessa druvor är den viktigaste ingrediensen i Rioja viner och är kända hos många som den spanska ”Noble Grape”. I början av nittonhundratalet, odlades Tempranillo druvor i Kalifornien och användes för att göra ”kanna”-viner. Idag har de fått förnyat intresse runt om i världen eftersom de än en gång används för att skapa ett antal fina viner.

Du kan nu hitta Tempranillo som odlas utanför Spanien i USA, Sydafrika, Mexiko och flera sydamerikanska länder, Nya Zeeland, Australien, Kanada och Turkiet. Medan några vingårdar fortfarande tillverkar viner som är gjorda enbart av Tempranillo, är det mycket mer vanligt att de blandas med andra sorter som Cariñena och Grenache. De flesta Tempranillo viner är buteljerade när de är unga, men några fatlagras i flera år innan de når flaskan. Detta beror på den enskilda vingården och särskild årgång.

Portugiserna beblandar dessa vindruvor med flera andra för att producera portviner för vilka de länge varit kända för. När de odlas på högre höjder producerar dessa druvor sin bästa avkastning med druvor i djup rubinröd färg. De har aromer som kan beskrivas som bär, örter, läder, plommon, vanilj och tobak.

Tempranillo

Det är mycket ovanligt att du hittar en vingård som har Tempranillo druvor som sin enda druvsort, utan den typiska blandningen är vanligtvis 90 procent Tempranillo och resten en annan vanlig druva. Till exempel i Spanien är resterande tio procent oftast Grenache, Cariñena, Merlot, Cabernet Sauvignon och Merlot. Eftersom Tempranillo tenderar att vara låg i sockerhalt och syra, hjälper dessa druvor till att frambringa de naturliga smakerna hos Tempranillo.

I Ribera del Duero viner, utgör Tempranillo druvor vanligtvis någonstans 90-100 procent av Rioja viner från denna region. Dessa druvor kallas Tinto Roriz och beblandas med ett antal olika vindruvor i tillverkandet av söta viner och port. I Australien blandas Tempranillo druvor sannolikt med Syrah och Grenache.

Den senaste tidens uppsving i Tempranillos popularitet, har lett till att många vingårdar börjar odla dem igen och använda dem i tillverkandet av många fina viner. Länder som Sydafrika och Australien har odlat stora mängder av dessa druvor under det senaste decenniet av nittonhundratalet, och vi börjar nu se dessa i ett antal exceptionella viner som kommer från dessa och flera andra länder.

Sammanfattning

Tempranillo är både en typ av vin druvor och typ av vin. Druvorna finns växande i vingårdar världen över och används för att producera många mer fyllig röda viner. Även om Tempranillo och dess viner har sitt ursprung i Spanien, väljer nu vinproducenter runt om i världen dem som grund för ett brett utbud av viner. De anses vara den spanska ”Noble” drivan och är den huvudsakliga ingrediensen i produktionen av Rioja viner och har de senaste 100 åren börjat bli mycket populära bland vinproducenter i södra Kalifornien.

Mycket få vingårdar producerar enstaka sorter av Tempranillo. Det genomsnittliga vinet innehåller sannolikt cirka 90 procent Tempranillo och resten består av en eller flera av de många andra röda vindruvorna. Dessa blandningar varierar sannolikt från land till land; till exempel i Spanien kan de innehålla Cariñena, Merlot eller Grenache. Det enda område som skapar vin med upp till hundra procent Tempranillo är Ribera Del Duero. Tempranillo erbjuder smaker som bär, örter, läder, plommon, vanilj och tobak och har en djup rubinröd färg.

Frågor och svar:

Varifrån härstammar Tempranillo-druvorna och vad är dess historia?

Tempranillo-druvorna härstammar från Spanien och odlades först på den iberiska halvön under den tid som fenicierna bebodde området.

Vilka länder odlar Tempranillo-druvor idag?

Tempranillo-druvor odlas idag utanför Spanien i USA, Sydafrika, Mexiko, flera sydamerikanska länder, Nya Zeeland, Australien, Kanada och Turkiet.

Vilka andra druvor blandas vanligtvis med Tempranillo-druvor?

Vanligtvis blandas Tempranillo-druvor med andra sorter som Cariñena och Grenache.

Vilka smaker kan man förvänta sig av Tempranillo-vin?

Tempranillo-vin erbjuder smaker som bär, örter, läder, plommon, vanilj och tobak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.