De bästa röda Riojorna framställs omsorgsfullt av de finaste Tempranillo, Grenache, Graciano och Mazuelo-druvor som finns. Sedan lagras de på amerikanska ekfat. Under senare år har man framgångsrikt experimenterat med att använda både nya, franska och amerikanska ekfat.

Rioja-vinernas lagringsprocess:

  • Alla ekfat måste vara 225 liter.
  • Jovan-viner (de yngsta) ekfatslagras sällan.
  • Crianza och Reserva-viner lagras ofta i minst 12 månader.
  • Gran Reserva-viner ekfatslagras i minst två år.

Uppskattningsvis 85% av alla viner som produceras i Rioja-regionen är röda. Resten av vinerna som tillverkas är antingen vita eller rosé. Det finns också flera vita viner gjorda på Viura-druvor, som heter Macebo.

Dessa vita viner jäses i tunnor på samma sätt som de röda vinerna i regionen. Jäsningsprocessen gör dem till bland de populäraste vinerna i Spanien. Det finns också små sektioner av Cava DOC som överlappar Riojaregionen, vilket gör den till den vinregionen

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy