Hem » Vin Tips » Nytt! Krispigt vitt sommarvin från Dourodalen i Portugal

Nytt! Krispigt vitt sommarvin från Dourodalen i Portugal

vitt sommarvin - omslag - i baren - Vinjournalen.se

Ute efter ett krispigt vitt sommarvin? Den vackra Dourodalen och har rönt uppmärksamhet i internationella sammanhang och japp, vi åker på spaning till norra Portugal idag! Titta på den klassiska metoden att göra vin och självklart ska vi provsmaka ett nytt, vitt vin från Douro.

Egentligen är det floden Duero som, nästan 900 km lång, skingrar sig över gränsen från Spanien och då byter namn innan den rinner ut i Atlanten och heter Douro, vilket gett namn åt vinregionen Douro. Dourodalen, mer känd som Alto Douro, ligger vid denna pittoreska flod i nordöstra Portugal.

När floden Duero slingrar sig bland de gröna kullarna på vertikala sluttningar täckta med vinrankor och traditionella quintas med en drop-dead utsikt, fantastisk regional mat och utsöka både starka och stilla viner – just då, vill man inte vara någon annanstans!

vitt sommarvin - douro

Naturligtvis är det starkvinet som är den huvudsakliga drycken som produceras i Dourodalen. Här har man sedan flera hundra år tillverkat Portugals mest berömda portvin. Men senare började man på 1980-talet även att producera i första hand riktigt snygga röda bordsviner som går under appellationen DOC Douro. Dessa rödviner gör man av samma druvsorter som man använder för  portvin och dessa röda viner är ofta relativt fylliga, sträva, smakrika och mycket lagringsdugliga. Men de sista 20 åren kommer de vita vinerna på stark frammarsch. Vissa år kan man nu nästan bräcka tillverkningen av portvin och med bordsviner upp till nå 55% i sin produktion.

vitt sommarvin mgala vinurnor p en vagn

Vitt sommarvin och druvor trampas i takt

Denna plats var den första i världen som fick den officiella statusen som vinregion. Vin i Dourodalen producerades redan under romartiden och tack vare detta har platsen också lyckats ta sig in på Unescos världsarvslista 2001.

I Duoro arbetar man fortfarande oftast på klassiskt med traditionellt manér när man gör vin och framför allt portvin. Druvor skördas så klart för hand och traktens vinbönder har sedan kul när de får stampa druvorna med fötterna. Ett ganska arbetsamt moment faktiskt, att stå till knäna i krossade druvor är jobbigare än man tror. Men man kör fortfarande denna gamla teknik som kallas ’lagarada’ och som vidareutvecklats och förfinats av generationer av vinodlare. Det blir alltid lite show med sång och mycket skratt. Man räknar med att 1 man ska trampa 1 ton vin och 14 män för 14 ton druvor som ryms i varje ekfat. Som besökare kan man ibland ha tur och få vara med.

Dourodalens mjuka terrasser

Var planteras druvorna till Dourodalens fantastiska viner? På oändligt och vackra, sluttande terrasser med tusentals vinrankor så långt ögat når. Men dessa har inte naturligt utvecklats av landskapet.

Dessa böljande och höga slänter har tagit tusentals år att forma för hand. Sten för sten, nivå för nivå och helt utan ritningar och skisser. Floden bestämde helheten, resten skötte människorna. Man bröt skifferstenen som idag ligger kring vinrankorna. En sten som är varm på dagen och sval på natten och ger druvorna en fin, jämn temperatur.

Vitt sommarvin görs på lokala druvor

Portugal har många goda, hundratals inhemska druvsorter som producerar en många olika viner mestadels på grund av varierande terroir och klimat i de olika regionerna från de norra regionerna till Madeiraöarna och från Algarve till Azorerna. Många producerar unika viner för sitt område, där endast vissa druvsorter är godkända i respektive område. Goda och smakfulla druvor med portugisiska namn som alla fyller en bestämd funktion och som oftast är ganska okända hos oss och druvorna används till både portvin och bordsvin.  

Vinho Verde har sina vita druvor som exempelvis Alvarinho, Arinto och Trajadura samt röda druvor som Alvarelhão, Espadeiro, Padeiro som exempel.  Kända röda druvor i andra regioner Touriga Nacional, Tinta Amarela, Tinta Roriz, Alicante Bouschet, Aragonez, Bastardo, Castelão, Moscatel de Setúbal….

Bland de vita druvorna märks oftast Folgazão, Gouveio, Malvasia Fina, Bical, Maria Gomes, Moscatel Graúdo, Perrum, Rabo de Ovelha, Roupeiro, Manteúdo, Moscatel Graúdo …

vitt sommarvin - fina nya vinfat
Vinkällare hos Adega Cooperativa de Favaios

Producent med kvalitetsmål!

Adega Cooperativa de Favaios i Duoro DOC med 550 medlemmar är ett av Portugals mest prestigefulla vinkooperativ med som tillverkar viner som ständigt väldigt får höga poäng och betyg som bland annat 94 p från Robert Parker och fin kritik av sommelieren Andreas Larsson, Wine Spectator. Vinet Moscatel de Favaios är exempelvis Portugals mest prisbelönta vin.

Vinkooperativet grundades 1952 och har totalt 1 200 hektar planterade vingårdar som ligger runt byn Favaios där man planterat lokala portugisiska druvor som Moscatel Galego, Gouvei, Arinto, Touriga Franca, Tinta Barroca och Tinta Roriz.

I produktionen fokuserar man på att kontinuerligt modernisera tillverkningen för att hålla sina kvalitetsmål på både nationella och internationella marknader. Man bidrar också till medlemmarnas socioekonomiska utveckling. Målet är att bli det största, mest innovativa vinkooperativet i Douro och den bästa Moscatel-producenten i hela Portugal – och man är på god väg!

Man driver ett program inom vinturismen för att återspegla de långa vintraditioner som man faktiskt har i landet och erbjuder guidade turer med vinprovningar.

vitt sommarvin casa velha

> Vitt sommarvin – Casa Velha White 2020 | SB nr 5629 | 99:-

Det krispigt fruktiga vinet Casa Velha White har en noggrant utvald sammansättning av handplockade, aromatiska lokala druvor: Viosinho, Gouveio och Moscatel Galego Branco. Ett stramt och fräscht vitt sommarvin!

I det mycket mineraliska Casa Velha White smakar man ett komplext vin, torrt och med bra balans. Vinet bjuder på nyanserade friska vitblommiga aromer och mogna, gula äpplen samt söt galiamelon. Man känner också mer utvecklade smaker som brynt smör, kryddnejlika och ett skirt täcke av fat som ligger över doft och smak, då delar av vinet har fatlagrats på franska ekfat och resterande del i rostfria ståltankar som ger det där frasiga, krispiga vinet. I den långa finishen möts man av ytterligare smaker av grillad citron och mineraliska inslag. Allt vittnar tydligt om att detta är ett ambitiöst vin med både längd, struktur och djup. Vinmakaren är kände Miguel Ferreira.

Det mycket prisvärda Casa Velha White är både sällskapligt och matvänligt och kan med fördel serveras till kyckling och fisk samt andra somriga rätter.

Vinet finns i fasta sortimentet på Systembolaget.  

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Vilka vinstilar gör man i Portugal?

Idag alla, från starkviner till Vinho Verde, viner av alla färger och mousserande viner.

Varför står det ’quinta’ på etiketten?

Quinta är vad portugiserna kallar en vingård. Iband skriver man också vika druvor som vinet är gjort av så kallade ’castas’. ’garrafeira’ betyder att vinet är ekfatslagrat lite som Reserva i Spanien.

Vad gör portugisiska viner unika?

Utan tvekan att det finns en uppsjö av inhemska sorter. Portugal har över 250 inhemska druvsorter och fler inhemska druvor per kvadratkilometer än något annat land i världen.

Vilken är signaturdruvan i Douro?

Touriga Nacional är nog den viktigaste och bästa druvan som odlas i Portugal och främst i Dourodalen där man gör både portviner och röda bordsviner.

Beskriv Douros röda och vita viner kort!

Douros röda viner är ofta robusta och fylliga och ekfatslagrade. Douros vita viner är fylliga, har en hög syra, mineraliska viner som påminner om en vit Bourgogne.

Läs mer om Portugal sim vinland:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.