Hem » Vin & Mat » Portugisksk Vinho verde med havskatt & algsallad

Portugisksk Vinho verde med havskatt & algsallad

portugisisk Vinho verde - omslag med mat (1)

Portugisisk Vinho verde är både en region och en vinstil som är specifik för Portugal och vinområdet Vinho Verde. Vinet är känt som ett lätt, friskt vin med en helt egen personlighet och karaktär. Du möts av mindre alkohol men desto mer fräschhet och krispighet.

Vinho verde DOC är Portugals största vinområde i Minho regionen, den enda regionen som inte är uppkallad efter en geografisk plats. Det är också ett ganska svalt område där de lokala speciella druvorna trivs som man använder i tillverkningen. Ordet ‘verde’ betyder ju ‘grön’ men i det här fallet syftar man faktiskt snarare på ordet ‘ung’ eftersom vinerna ofta buteljeras redan 3-6 månader efter att druvorna har plockats. Detta fräscha vin ska bör inte lagras utan drickas ungt. Portugisisk Vinho Verde fick sin DOC status 1984.

Tänker man på fräscha, fruktiga och framför allt lätta, krispiga viner, så känns de portugisiska Vinho verde vinerna som ett ganska naturligt val. Här börjar alkoholhalten på ungefär 8,5%, men vanligtvis ligger vinerna på omkring 11%.

Vinho verde finns också som röda samt roséviner och man producerar ca 85 miljoner liter av vinet varje år.

Druvorna i portugisisk Vinho Verde 

19 druvor är faktiskt tillåtna för att göra det vita vinet, med det är främst 7 som rekommenderas: 

Alvarinho är nog den mest använda vita druvan, populär och känd för sina blommiga, parfymerade toner.

Arinto är kan ibland heta Pedernã på vinetiketten. Ger viner som är livliga och syrliga. 

Avesso en komplex druva med härliga aromer och mineraliska toner.  

Azal har goda fruktiga och syrliga aromer.

Batoca är känslig men en perfekt blanddruva.

Loureiro är mångsidig druva och ger fylliga och rika viner.

Trajadura är en delikat och finessrik druva med sina rika fruktiga toner. Vinerna blir fylliga med bra kropp. 

Typisk portugisisk Vinho verde karaktär

Lätta, strama, mineraliska och aromatiska viner som är otroligt lättdruckna. Vinerna känns ofta som lätt spritsiga men de är inte mousserande. Den generösa fruktsmaken fylls med syrliga smaker av gröna äpplen tillsammans med citrus.

Systembolaget har ett flertal Vinho verde i sortimentet, så titta på

  • priset – det behöver inte vara dyrt
  • alkoholhalten – bestäm halten själv beroende på hur mycket alkohol du inte vill få i dig
  • olika stilar – vill du ha rött, vitt eller rosé?  
portugisisk Vinho verde - omslag med mat (2)

Aptitretande Vinho Verde med fin fruktighet!

Falco Portuguese White Blend 2021 | SB 2808 | 11,5% | 79:-  

Portugisisk Vinho Verde vin lanseras idag. Producent är Quinta da Raza i Peneireiros, med  5 generationen familjevinmakare med trevlige vinmakaren och ägaren är José Diogo Teixeira Coelho som leder företaget.

Detta är en karaktäristiskt Vinho verde, torrt, klart och krispigt citronfärgat vin som uppvisar all den skärpa och friskhet som en bra Vinho verde ska ha. Gjort på de traditionella druvorna Arinto, Azal och Trajadura.

Ett härligt vin med en genomträngande mineralitet av stentoner och sälta. Smakerna kommer från honungsmelon, persika, örter och citrus. Även om vinet fortfarande är ungt så känns en ljus druvsötma i gommen. Här finns en fin aromatisk ton med en syrlig avspark i början som övergår till mer silkeslen och uttrycksfull bedårande torr vit örtig finish. Klimatsäkert = PET-flaska

portugisisk Vinho verde

Havskatt med algsallad slungad i citronvinägrett

Till portugisisk Vinho Verde serveras en kokt vit fisk lyfts verkligen ett snäpp med en grön havsbädd av alger, tång och grönsaker. Nyttigare kan det liksom inte bli och inte godare heller för den delen. Vi blandar allt med en fräsch och läcker citronvinägrett och valde kattfisk, men du kan lika gärna välja torskfilé eller annan vit fisk.

Var handlar du alger?

Alger och tång är havets superfood och innehåller mängder av omega-3 samt som kalcium, magnesium, kalium, jod, järn och zink, tillsammans med viktiga spårämnen som selen. Ska blötläggas i 10-15 minuter.  Torkade alger och tång från exempelvis Clearspring finns på nätet glimja.com, apotea.se, rawfoodshop.se

  • 4 havskattfiléer, cirka 200 gram styck
  • 60 g torkade vildskördade aramealger (alt. torkad grön tång)
  • 1 gul morot, skuren längs med i 3-4 bitar
  • 1 tomat, delad i 4 delar
  • 2 dl vitt vin
  • 1 citron, pressad
  • 2 tsk finrivet citronskal
  • 1 vitlök, pressad
  • ½ dl olivolja
  • salt, vitpeppar
  • 1-2 dl persilja, finhackad

Blötlägg aramealgerna i varmt vatten i 10-15 minuter och sila av. Salta och peppra havskattfilérna. Koka moroten i några minuter och dela den längs med.

Blanda vin, pressad citron samt olivolja i en skål. Rör i citronskal och den pressade vitlöken. Smaka av med salt och peppar.

Blanda citronvinägretten med moroten, tomaterna och aramealgerna. Lägg i en smord ugnssäker form. Lägg havskattfiléerna bredvid.

Sätt ugnen på 150 grader och låt fisken vara inne i cirka 12-15 minuter beroende på storlek på fisken. Då och då kan du känna av grönsakerna och röra om dessa.

Finhacka persilja.
När fisken känns kar så lägger du upp filéer på tallrik och blandar över med alger och grönsakerna samt den hackade persiljan. Skrapa upp överbliven vinägrett och toppa rätten.

Frågor och svar

Varför betyder Vinho verde ”grönt vin”?

Vinho Verde är ingen druvsort, det är DOC området för vinet och vinets stil. Det betyder inte grönt utan ungt. Det är ett ungt vin helt enkelt och ska drickas som det.

Vilken vinstil liknar Vinho verde?

Den citrusaktiga känslan och svagt örtiga smaken av Vinho verde kan påminna om en god Sauvignon blanc. Men syrligare, ofta fräschare och mindre komplex.

Hur länge håller sig en öppnad flaska Vinho verde?

Vanligtvis i en eller två dagar i kylskåp, men skruva på korken.

Hur många vinregioner finns det i Portugal?

Hela Portugal är uppdelat i 14 regionala vinområden IGP med mindre strikta regler än ett DOC område, när det gäller att kontrollera vilka typer av druvor som används samt maximal vinavkastning.

Läs mer om Portugal:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.