Hem » Vin Fakta » Vinlandet Portugal & besök hos Lindeborg Wines

Vinlandet Portugal & besök hos Lindeborg Wines

vinlandet portugal - Vinjournalen.se

Bilder Melker Sehlstedt samt Lindeborg Wines.

I vinlandet Portugal har man åtminstone sedan ca 2000 f.Kr. sett vinstockar i Sado- och Tejo-dalen och när fenicierna kom dit på 1000-talet f.Kr. som introducerade man både nya druvsorter och tekniker för att producera vin med koncentration i södra Portugal.  Därefter spred greker, kelter och romare sina vinkunskaper i landet och då började man också att exportera vin till Romarriket. Ändå var det på 1700-talet som den moderna handeln med vin kom igång och man sålde främst portvin men även andra viner resten av Europa.

Portugal har nog alltid förknippats med portvin men idag har det nog inte undgått någon vinälskare att Portugal har ett rikt utbud av olika viner, vinstilar och druvor.  Portugiserna har också lyckats med att utveckla en typisk karaktär och personlighet på sina viner. Visste du förresten att Portugals DOC-appellation för att kvalitetssäkra viner i Douro-regionen kom till ungefär nästan tvåhundra år före Frankrikes?

På 1980-talet fick den stagnerande portugisiska vinindustrin ny luft under vingarna när EU bidrog med finansiering som bidrog till att modernisera vingårdar, produktionstekniker och anläggningar. Och kanske var det där som kärleksrelationen till världens vinkonsumenter började ta fart? Vi ska titta på vilka viner som tillverkas, på druvorna och träffa familjen Lindeborg som har satsat stort i Portugal och som idag producerar riktigt läckra viner.

 Image Alt - Vinjournalen.se
Lindeborg Wines

Olika regioner – olika druvor

Klimat och terroir bestämmer druvsorterna som skiljer sig i varje region och som presenterar typiska variationer i viner från region till region. Det handlar förstås också inte bara om mikroklimat, men även om jordar jordar och rätt teknik. Även om det finns hundratals druvor så finns det ändå en topplista med de populäraste

röda druvor: Aragonez, Touriga Franca, Touriga Nacional, Castelão, Trincadeira

vita druvor: Fernão Pires, Loureiro, Arinto, Sírien, Alvarinho

Några exempel på starka DOC regioner är Vinho Verde, med 6 underdistrikt, Douro, Dão, Bairrada och Alentejo och Colares kring Lissabon.

vinlandet portugal restaurang

Besök hos Lindeborg Wines

Vi beger oss till Quinta da Folgorosa, en av vingårdarna strax nordväst om Lissabon ägs av den svenska affärsmannen Thomas Lindeborg. Vi pratar med Thomas och sonen Gustav som 2018 startade en portugisisk vinfirma för att producera varierande utbud av fantastiska viner.

Thomas berättar:

– Att välja Portugal blev på något sätt självklart för oss. Portugal har vi besökt ofta. Vi trivs bra och har bosatt oss här. Sedan tycker vi om goda viner, förstås. Idag producerar cirka 1 miljon flaskor varje år av olika viner med typiska portugisiska vinstilar på fyra vingårdar och 200 hektar.

Jag tycker om de portugisiska vinerna och det har varit viktigt för oss att fortsätt tillverka autentiska, ekologiska viner i exempelvis Lissbon och Tejo, och i den traditionella portugisiska. Det är också roligt att producera viner som kompletterar varandra.  

inlandet portugal thomas
Thomas Lindeborg

Hur vill du beskriva viner med portugisisk karaktär?

– Portugisiskt vin har en helt egen karaktär och den skiljer sig från region till region men genomgående är de fräscha, fruktiga och mineraliska på grund av Atlanten och vindarna, så otroligt prisvärda viner och druvorna är en blandning av många druvsorter som faktiskt inte finns någon annanstans än just här.

Vad är viktigt för er i er vinproduktion?

– Många saker är viktiga för oss.  

För det första vill vi hålla oss till den traditionella portugisiska vintraditionen, de metoder och det sätt som man gör viner på här. För att kunna producera toppviner måste man utnyttja respektive regions terroir och de förutsättningar man har just där, mikroklimatet, jorden, det skapar en identitet. Och därför, om man vill komma upp i volym, vilket vi vill, så behöver man mer än en vingård och en varierande biologisk mångfald.

Våra vingårdar producerar olika stilar av viner, som Folgorosa i Lissabon regionen som ger en atlantisk mineralkaraktär till våra vita och roséviner, och Tejo och Alentejo ger fruktiga röda viner med färre tanniner.

– Vi vill gärna ha volym, men igen storskalig industriell produktion. Vi siktar snarare på ett utbud av småskaliga karaktäristiska boutiqueviner.

– Hållbarhet jobbar vi också otroligt mycket med. Jag tycker det är viktigt att vinerna är ekologiska och certifierade. Vi plöjer inte, pastöriserar inte, återanvänder vatten, bygger solpaneler … att värna om miljön är nödvändigt. Vi vill och måste jobba i harmoni med naturen.

Vad har varit tufft för er i Portugal?

– Sättet att jobba på här i Portugal är annorlunda. Man måste respektera en annat sätt att göra business på. Portugiserna är engagerade och otroligt duktiga och entusiastiska, men har lite svårt för vårt svenska rakt-framma-sätt. Vi kan ibland bli lite burdusa  och man kanske ska vara försiktig med att kritisera.

vinlandet portugal surf

Allt handlar inte om vin i vinlandet Portugal. Familjen Lindeborg har också hotell- och restaurangverksamhet – en bit norrut från Lissabon vid atlantkusten ligger härliga Surfers Lodge Peniche, ett eko-hotell som de själva designat. Tänk som kalifornisk surfkultur från 1960-talet, lite slappt, mycket komfort, lyxigt, en spännande wellness oas och så surf förstås. Här kan man själv men familj och vänner eller tillsammans med jobbet njuta av god mat, live-musik, massage, yoga eller surfskola.

– Portugal är ett sant surfparadis och Peniche är känd som Portugals våghuvudstad och ett fantastiskt ställe att surfa på, berättar Thomas.

Sonen Gustav sköter om marknadsföring och försäljningen i Sverige.

Kommer vi att få se fler Lindeborg-viner på Systembolaget?

– Vi har ett gäng viner i beställningssortimentet just nu, och vi hoppas få in några fler till Sverige under våren 2022, bland annat mousserande espumante tillverkade enligt den traditionella champagnemetoden. Jag tror att det kommer att gå bra för våra viner som uppskattas för att de är ekologiska, de har lite sockerhalt, många viner ligger under 1 g/l och en del är veganska, så de har potential att bli populära hos konsumenten och på restaurangerna. 

vinlandet portugal viner

Tips för er som vill prova Lindeborg viner, du hittar dem i beställningssortimentet via länken >> här.

Nästa månad kommer dessutom ett vitt och ett rött, som kommer att finnas i beställningssortiment

Folgorosa Tinto 2016

 • Alk: 13%
 • Sockerhalt: 0,6 g/l
 • Art nr: 79498
 • Pris: 119 kr
 • Druvor: Aragonez, Alicante Bouchet, Touriga Nacional och Syrah

Folgorosa Branco 2020

 • Alk: 12,5%
 • Sockerhalt: 1,5 g/L
 • Art nr: 54554
 • Pris: 119 kr
 • Druvor: Arinto, Viognier och Fernão Pieres

Vinjournalen tackar och önskar Lindeborg Wines lycka till!

Läs mer om Portugal:

Frågor och svar:

Hur länge har man odlat vinstockar i Portugal?

Man har odlat vinstockar i Portugal sedan ca 2000 f.Kr.

Vilka druvor är populära i Portugal?

De populäraste röda druvorna är Aragonez, Touriga Franca, Touriga Nacional, Castelão och Trincadeira. De populäraste vita druvorna är Fernão Pires, Loureiro, Arinto, Sírien och Alvarinho.

Vilka regioner i Portugal är kända för sin vinproduktion?

Några exempel på starka DOC-regioner i Portugal är Vinho Verde, Douro, Dão, Bairrada och Alentejo.

Varför valde familjen Lindeborg att satsa på vinproduktion i Portugal?

Familjen Lindeborg valde Portugal eftersom de trivs bra där och tycker om de portugisiska vinerna. De ville fortsätta tillverka autentiska, ekologiska viner i Portugal och producera viner som kompletterar varandra.

Vad är viktigt för Lindeborg Wines i deras vinproduktion?

För Lindeborg Wines är det viktigt att hålla sig till den traditionella portugisiska vintraditionen och utnyttja respektive regions terroir och förutsättningar. De strävar efter att producera småskaliga karaktäristiska boutiqueviner och jobbar mycket med hållbarhet och ekologisk produktion.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.