Det kanske enklaste tipset är att tänka på hur smakintensiv rätten är och matcha därefter med ett lika intensivt vin. Tyngre rätter med gräddsåser passar till exempel bäst med ett lite rikare vin som en ekfatslagrad Chardonnay till exempel. På samma sätt kan du tänka när du utgår från vilken sorts fågel du ska äta. Vi delar in köttsorterna i två kategorier:

  • Vitt kött
  • Mörkare kött

Vitt kött är till exempel kyckling och kalkon medan de mörkare sorterna kan vara duva, anka, gås och struts. Som du kanske redan gissat kan du tänka mörkare vin till mörkare kött, men lite mer komplicerat än så är det. Även om en bit magert, vitt kalkonkött kan passa utmärkt till ett lätt, vitt vin kan det också passa utmärkt till ett rött. Hur man bestämmer beror på hur rätten är tillagad.

Är det grillat som står på menyn får köttet en rökig smak och kräver då ett kraftigt vin som till exempel Zinfandel, Malbec eller Cabernet Sauvignon. Stekt fågel, å andra sidan, passar utmärkt med ett mousserande vin som roséchampagne eller lambrusco.

Många fågelsorter är goda att äta kalla, till exempel i sallader eller i mackor. Till detta rekommenderas ett lättare vitt vin som till exempel Pinot Blanc eller Albarino.

Ett annat tillvägagångssätt är att utgå från vilken sås eller kryddning fågeln har. Kyckling i rödvinssås är en klassiker, och till det ska du naturligtvis dricka samma vin som du använt till såsen (Pinot Noir är det mest klassiska alternativet). Samma gäller för kyckling i smör- och vitvinssås. Citronmarinerad kyckling och andra lite syrligare rätter passar bra med viner som har liknande smakprofil. Dricker du helst ett kraftigt rödvin, till exempel Barbera, Sangiovese eller Tempranillo till middagen passar det bra med en sherry- eller portvinsmarinerad köttbit.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy