Kyckling kan tillagas och serveras på så många olika sätt att du kanske undrar vilken typ av vin som gör den bästa matchningen. Men faktum är att det inte finns något enda perfekt svar vad för rött vin Systembolaget till kyckling som passar bäst. Du kanske behöver ett vin till kyckling med bacon eller ett till kyckling i ugn? Det beror på din egen personliga smak och hur kycklingen är tillagad.


Snabbmeny för denna artikel

Med tanke på att kyckling är ett lätt och vad man kallar för ’vitt’ kött, så är det inte någon överraskning att vi föreslår att vitt vin i allmänhet är en mer flexibel matchning med en vit och torr chardonnay. Chardonnay är ett vin som ofta passar tillsammans med kyckling.

Rött vin till kyckling

Vid val av rött vin till kyckling bör tas hänsyn till hur kycklingen tillagas och vad den serveras med för tillbehör. Som för alla andra vin- och matkombinationer gäller att ju smakrikare mat desto smakrikare vin, men det finns annat man bör tänka på också.

förslag på kycklingrätten som passar bra med rött vin

Här är ett förslag på kycklingrätten som vi parade med några olika viner, till exempel rosévin med sötsur kyckling.

Vinjournalens tips till kyckling


Produktbild för Cotes du Jura

Anima Fructus

Anima Fructus från Jura är en blend på pinot noir, trousseau & poulsard. Vinet har en väldigt lätt karaktär med en frisk och nyanserad smak med inslag av tranbär, örter & rosor.

Frankrike | Jura | Art 72698 | Fruitière Vinicole d’ Arbois | 159:


 • Ett rött vin från Systembolaget kräver generellt lite mer smakrikare tillbehör eller starkare kryddad kyckling.
 • Ett mjukt och bärigt rött vin passar utmärkt till aromatiska kycklingrätter och är även ett gott vin till kyckling med bacon.
 • Ett kryddigt och mustigt rött vin går bra ihop med tyngre kycklingrätter som till exempel kyckling i gräddsås och passar också bra som ett vin till grillad kyckling.
 • En bärig och smakrik Zinfandel avnjuts bäst med grillad kyckling.
kyckling i teriyakisås

Experiment med vin

Att experimentera och prova sig igenom olika rött vin till kyckling kombinationer kan öppna dörrar för nya smakupplevelser. Några receptförslag följer.

 • Coq au vin kan avnjutas med en fruktig Malbec från Argentina vilket också är ett bra vin till kyckling i ugn.
 • En fruktig och smakrik Cabernet Sauvignon smälter i munnen i kombination med en asiatiskt inspirerad teriyakimarinerad kyckling. Detta är också ett bra vin till starka rätter, som ett vin till kyckling chili eller ett vin till kyckling med sambal oelek.
 • Ett mindre kraftigt och strävt vin som en italiensk Primitivo serveras bäst till wokad kyckling.
 • En kryddig och mustig Pinot Noir passar till alla lite kryddigare kycklingrätter.

Det gäller egentligen alla rätter ed kyckling som

 • vin till kyckling med curry      
 • vin till kyckling i ugn                
 • vin till kycklinggryta med grädde                     
 • vin till kyckling med bacon    
 • vin till kycklingsoppa
 • vin till ädelost kyckling eller vin till kyckling med västerbottensost
 • vin till pasta kyckling               
 • vitt vin till kyckling med bacon                        
 • vin till ädelost kyckling            
 • vin till kyckling i ugn                
 • vin till pasta kyckling

Tänk så här: den lätta druvan Viognier passar bäst till en gräddig kycklingrätt eller som vitt vin till kycklinggryta och en eldig Pinot Noir är utsökt till en mer kryddig rätt.

Så den enda regeln vid val av rött vin till kyckling är att det inte finns någon. Experimentera bäst du vill och upptäck din alldeles egna gastronomiska explosion.


Bildgalleri – Kyckling till vin 

Relevanta internationella länkar

Frågor och svar


Kan ni rekommendera ett gott vin till kyckling?

Vi gillar grillad kyckling och då väljer vi en Chardonnay som inte är fatlagrad. Nästan alla Chardonnay viner från nya världen har en frisk och fräsch profil.

Hur ska man tänka när det gäller vin till kyckling?

Tänk på vad du lagar, är det en krämig kycklingrätt, en grillad kyckling eller en kryddstark kycklingrätt? Sedan tänker du på vilket vin du väljer normalt till krämigt, grillat eller kryddstarkt, oavsett om kyckling är med i bilden.

Fungerar det med rött vin till kyckling?

Absolut, en fruktig Zinfandel från Kalifornien eller en lätt Pinot Noir från Tyskland kan du alltid välja om du lagar en grillad kyckling eller till vin till pasta kyckling, vitt vin till kyckling med bacon, vin till ädelost kyckling, vin till kyckling i ugn,
vin till pasta kyckling.

Två maträtter om man vill ha rödvin till kyckling?

Googla ’Tareq Taylors kycklinggratäng med soltorkade tomater’ eller ’italiensk mozzarella-kyckling’. Funkar bra till och med tillsammans med italienska viner. Viner från Italien passar också som vin till kyckling med curry, vin till kyckling i ugn, vin till kycklinggryta med grädde, vin till kyckling med bacon, vin till kycklingsoppa, vin till ädelost kyckling eller vin till kyckling med västerbottensost.

Om jag googlar ’ rött vin kyckling ’ så får jag inte upp något bra?

Vi tror dig, det klassiska är ju att kombinera kyckling och egentligen allt ljust kött med vitt vin. Men svaren på ovanstående frågor bevisar ju motsatsen.

Tips på ett vin till kycklinggryta?

Vad för vitt vin till kycklinggryta? Mellan tummen och pekfingret är en frisk oekad Chardonnays till en krämig kycklinggryta. O du har grädde i den ta en ekad Chardonnay. Är grytan tomatbaserad så välj en Sauvignon Blanc som är ett smakfullt vin eller en mineraliskt Sancerre från Loire-dalen. En halvtorr Riesling passar till en välkryddad gryta. Lagar du med oliver? Prova en Syrah!

Men ett vin till kyckling med sambal oelek – mer kryddstarkt?

Kryddstarkt är alltid allra säkrast med en torr och frisk Riesling eller en Chenin Blanc. Men om du vill ha ett vin till kyckling chili eller ett vin till kyckling med sambal oelek så rekommenderar vi ett rödvin. Välj först druva och köp vin därefter!

Hitta fler av våra populära recept:  

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy