Det finns en del knep för att ta reda på vilken stil av vin som man bäst kan para ihop med en typ av fågel som and eller kycklingrätter. Kyckling kan serveras så många olika sätt du kanske undrar vilken typ av vin som blir den bästa matchningen. Sanningen är att det inte finns något enda rätt svar på den frågan – det beror på din egen personliga smak och vad du har lagat – men här kommer en kort guide.

Valet beror förstås på hur du väljer att tillaga din kyckling. Många väljer att endast marinera med lite olja, några örter, vitlök och salt och peppar, och då kan ett rött fruktigt vin av typen pinot noir passa bra. De fruktiga smakerna kompletterar marinadens smak väl utan att slå ut den.

Du kan givetvis välja ett vitt vin till kycklingen, vilket gör sig extra bra till grillad kyckling som fått en lite rökt karaktär. Ett sötare rieslingvin med smak av citrus kan rekommenderas i detta fall.
Ett rosévin, gärna baserat på pinot noir, kan också gå bra ihop med kyckling, särskilt om det handlar om en lunchmåltid. Roséviner är ofta enkla och lätta, vilket gör att det passar bra ihop med många enklare typer av kycklingrätter.

Hur ska man då kunna välja bland alla dessa alternativ? Eftersom det finns så oändligt många olika typer av kycklingrätter så kan det vara svårt att bestämma sig, men generellt finns det några riktlinjer att tänka på:

  • En smakrik kycklingrätt förtjänar även ett smakrikt vin
  • Fruktiga viner passar till de flesta marinader
  • Välj gärna ett lite lättare vin till en enklare kycklingrätt
  • Sötare, fruktiga viner passar bäst ihop med grillad kyckling med rökt smak

Tänk också på att du inte behöver begränsa dig och följa några bestämda regler. Det fantastiska med kyckling är att du kan välja den typ av vin du tycker bäst om. Dricker du hellre rött vin än vitt? Då är det bara att plocka fram det röda!

 

Bland mustiga grytor och kycklingrätter:

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy