Läcker italiensk Piccata på kyckling och en härlig, fruktig rosé!
Idag blandar vi italiensk mat med franskt vin. Här är ett elegant, traditionellt och superlätt piccata-recept på kyckling med citron, smör och kapris samt en pikant sås spetsad med lite vitt vin. Tillsammans med kokt ris och några goda ångade grönsaker blir detta en riktig festmåltid. Vi serverar en druvtypisk och frisk rosé från Provence till detta.
Piccatan gör du så här
- 4 kycklingbröst
- 2 dl ströbröd
- 1 dl mjöl
- 1/2 tsk salt
- salt och peppar
- 1 stort ägg
- smör för stekning
- 2 msk kapris
- knappt 1 dl vitt vin
- 1 tsk citronsaft
- hackad persilja
- Värm ugnen till 225 grader.
- Skär igenom kycklingbrösten, men inte helt igenom.
- Placera varje kycklingbröst mellan 2 ark av bakpapper eller plastfolie och banka ut dessa till 1-1,5 cm tjocklek.
- Strö båda sidor med salt och peppar.
- Blanda mjöl, salt och peppar på en stor tallrik.
- På en annan tallrik vispa ihop ägg och vatten.
- På en tredje tallrik lägger du brödsmulorna.
- Doppa varje kycklingbröst först i mjölet, skaka bort överskottet, doppa sedan i ägget och sist i bröd smulorna.
- Värm en matsked smör i en stor stekpanna på medellåg värme och låt sedan kycklingbrösten steka 2 minuter på varje sida tills de håller ihop och har fått lite färg.
- Lägg sedan i en ugnsfast form och ugnsbaka i 5 till 10 minuter, medan du gör såsen.
- Torka stekpannan med en torr pappershandduk.
- På medelvärme, smält 1 msk smör och tillsätt sedan citronsaft, vin, kapris.
- Salta och peppra.
- Koka på hög värme cirka två minuter. Tillsätt 2 matskedar smör och vispa såsen lätt.
- Lägg i de panerade och bakade kycklingbrösten.
- Klipp över persilja och garnera med citronskivor.
Château Tour Saint Honoré 2014
- Område: Frranrike, Provence
- Producent: Château la Tour Saint Honore
- Druva: Cinsault, Grenache, Mourvèdre, Vermentino, Carignan, Tibouren
- Art nr: 6468
- Pris: 129 kr
Bra köp – mycket för pengarna! (Arbetarbadet)
Ett krispigt och ekologiskt tillskott på den ordinarie roséhyllan. (DN)
Medelfyllig, torr, fruktig smak med hyfsad nyansering, god struktur, fin längd och rent, fast slut. (Svenska Munskänkarna i Finland)
Från Côtes de Provence kommer denna härliga och prisvärda rosé med fin och komplex avstämd druvsammansättning av 40 % Cinsault, 35 % Grenache, 8 % Mourvèdre, 8 % Vermentino, 6 % Carignan, 3 % Tibouren. Detta är också en ekologisk rosé som passar lika bra som sällskapsvin som till andra lättare rätter eftersom det är ett torrt, medelfylligt vin med frisk syra och härlig, fin mineralkaraktär. Detta rosévin har en bärig och ungdomlig smak med inslag av röda vinbär, mineral, rönnbär, örter, persika och blodapelsin, vilket gör den till ett utmärkt vinval tillsammans med vår piccata. Njut till sist av en trevlig och fräsch eftersmak av citrus.