Hem » Vin & Mat » Delicioso! Uova i Purgatorio – den italienska bondens mat med Valpolicella

Delicioso! Uova i Purgatorio – den italienska bondens mat med Valpolicella

Jag minns att när man haft kul en kväll i serien Sopranos, så stekte man ofta en dagen-efter-rätt som bestod av ägg och tomater – Uova i Purgatorio, ”ägg i skärselden”. Jag tror dessutom att ett recept på rätten finns i Soprano’s cookbook. När man först läser receptet så låter det fullständigt konstigt, men det blir gudagott till frukost, brunch eller bara som mellanrätt. Men behöver heller inte vara bakis för att njuta av denna populära bonderätt som ligger italienarna så varmt om hjärtat. Till denna kryddiga tomatsås med ägg serverar vi en Valpolicella Ripasso. En bra kombo med en smakfull röd italienare.

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore |Art.nr 3040 |

Venetien | 135 kr

 

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso är ett ekologiskt vin om är så typiskt populärt i Sverige, en Valpolicella som blir lite mer komplex och lite mustigare och lite smakfullare. Detta vin är fruktigt och lite komplext men självklart mycket lättare än exempelvis ett Amarone, så det passar fint till vår Uova i Purgatorio. Ja, det passar även till ostbordet. Ja, det passar röda kötträtter, grillat eller vilt och lamm. Det här vinet blir lite vad man gör det till och passar bra till de flesta tillfällen och rätter som kräver ett bra rödvin som aldrig blir trist utan har en bra fyllighet och bra strävhet. Jag serverade detta som en lätt söndagsbrunch till 3 hungriga killar då jag ville lyxa till det lite och ge dem ett elegant men samtidigt spännande men inte alltför stramt vin.

Vinet som är gjort av en mix av de italienska druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta har en härlig fruktsyra och smaken är kryddig av örter och muskot och ganska mustig. Du hittar viol, russin, plommon, choklad och en utpräglad fin doft av ekfat.

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore produceras av familjeföretaget Azienda Agricola Bettili Christiana i Venetien.

Hur gör man ”ägg i skärselden”,  Uova i Purgatorio?

Du behöver bara sådant som du säkert redan har hemma!

  • Olivolja
  • Vitlök
  • Färska tomater
  • Färsk eller torr basilika och oregano
  • Riven Parmesan
  • Ägg

I en stekpanna steker du 2 tunt skivade vitlöksklyftor på låg värme i olivolja. Hacka 3-4 normalstora tomater i små bitar, hacka basilikan och tillsätt lite oregano. Låt puttra på svag värme tills tomaterna kokat sönder och det blir en rinnigare tomatsås av alltihop. Salta och peppra. Fortsätt koka tills allt tjocknar till sig igen.

Knäck försiktigt ett ägg i en skål så att gulan inte spräcks. Gör en liten grop i tomatsåsen och lägg försiktigt ner ägget där. Gör lika med ägg nr 2. Strö över riven parmesan och stek i många minuter. Inget tvångs men du kan vända äggen om du vill det. Servera på ett gott italienskt bondbröd.  Du kan med fördel även ha i lite pancetta, italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk i tomatsåsen.

Frågor och svar:

Vad är Uova i Purgatorio?

Uova i Purgatorio är en italiensk bonderätt som består av ägg och kryddig tomatsås.

Vilket vin passar bra till Uova i Purgatorio?

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso är ett bra val till Uova i Purgatorio.

Vilka druvor används för att göra Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso?

Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta är de italienska druvorna som används för att göra Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso.

Hur gör man Uova i Purgatorio?

För att göra Uova i Purgatorio behöver man olivolja, vitlök, färska tomater, basilika, oregano, riven parmesan och ägg. Man steker vitlök i olivolja, tillsätter hackade tomater, basilika och oregano och låter det puttra tills det blir en rinnig tomatsås. Sedan knäcker man försiktigt ägg i såsen och strör över riven parmesan. Man steker i många minuter och serverar på italienskt bondbröd.

Kan man lägga till andra ingredienser i Uova i Purgatorio?

Ja, man kan lägga till andra ingredienser som pancetta, italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk i tomatsåsen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:151 :-
Artikel nr:304001
Smak ekfat, fruktig, jordgubbar, kanel, kryddig, torkade körsbär, salvia
Arom ekfat, jordgubbar, kanel, kryddig, salvia, torkade körsbär, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
buffémat
fläsk
grönsaker
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.