Jag minns att när man haft kul en kväll i serien Sopranos, så stekte man ofta en dagen-efter-rätt som bestod av ägg och tomater – Uova i Purgatorio, ”ägg i skärselden”. Jag tror dessutom att ett recept på rätten finns i Soprano’s cookbook. När man först läser receptet så låter det fullständigt konstigt, men det blir gudagott till frukost, brunch eller bara som mellanrätt. Men behöver heller inte vara bakis för att njuta av denna populära bonderätt som ligger italienarna så varmt om hjärtat. Till denna kryddiga tomatsås med ägg serverar vi en Valpolicella Ripasso. En bra kombo med en smakfull röd italienare.
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore |Art.nr 3040 |
Venetien | 135 kr
Vinet som är gjort av en mix av de italienska druvorna Corvina, Rondinella, Molinara och Oseleta har en härlig fruktsyra och smaken är kryddig av örter och muskot och ganska mustig. Du hittar viol, russin, plommon, choklad och en utpräglad fin doft av ekfat.
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore produceras av familjeföretaget Azienda Agricola Bettili Christiana i Venetien.
Hur gör man ”ägg i skärselden”, Uova i Purgatorio?
- Olivolja
- Vitlök
- Färska tomater
- Färsk eller torr basilika och oregano
- Riven Parmesan
- Ägg
I en stekpanna steker du 2 tunt skivade vitlöksklyftor på låg värme i olivolja. Hacka 3-4 normalstora tomater i små bitar, hacka basilikan och tillsätt lite oregano. Låt puttra på svag värme tills tomaterna kokat sönder och det blir en rinnigare tomatsås av alltihop. Salta och peppra. Fortsätt koka tills allt tjocknar till sig igen.
Knäck försiktigt ett ägg i en skål så att gulan inte spräcks. Gör en liten grop i tomatsåsen och lägg försiktigt ner ägget där. Gör lika med ägg nr 2. Strö över riven parmesan och stek i många minuter. Inget tvångs men du kan vända äggen om du vill det. Servera på ett gott italienskt bondbröd. Du kan med fördel även ha i lite pancetta, italienskt rimmat och lufttorkat sidfläsk i tomatsåsen.
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →Vinjournalen Rekommenderar
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!
Artikelnummer: 3040
Typ: Rött Vin
Land: Italien, Veneto
Alkohol: 13,5 %
Pris: 135 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET