Hem » Vin & Mat » Glad Påsk! Grillad oxfilé och rött vin

Glad Påsk! Grillad oxfilé och rött vin

Marinera din oxfilé kan du göra i god tid innan. Rosta grönsaker i ugnen kräver inte heller något arbete. Bara att tända grillen och lägga på oxfilén. Under tiden hinner du dricka ett glas vin. Här får du två goda röda alternativ som oftast finns i standardsortimentet.

Marinad

  • 1,5 dl matolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 1 msk hela vit- och rosépepparkorn grovt stötta
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • hackad rosmarin, timjan, persilja
  • 1,5 dl soja

Beräkna 800 g oxfilé till 4 portioner. Rör ihop alltsammans och lägg in tillsammans med filébitarna i en plastpåse 3 timmar i kylen. Vänd på påsen då och då.

Ugnsrostade grönsaker

Värm ugnen 150°. Skär morötter, potatis, jordärtskockor, kronärtskockor i stavar c:a 10 cm långa. Skala och dela 3 gula lökar. Fördela allt på en plåt och lägg på c:a 8 oskalade vitlöksklyftor här och där.
Ställ in i ugnen 30 minuter och öka till grilläge 220° i några minuter tills grönsakerna är al dente och riktigt krispiga. Toppa med timjankvistar.

Vinskolan – Hjälp med att välja vin till oxfile?

https://www.youtube.com/watch?v=bedjawNm8TEu0026feature=youtu.be

Våra vintips till detta

Château d’Arsac 2011 (nr 3024) 229 kr
Ett gott, fylligt och nyanserat röd vin från producenten Château d’Arsac i Haut-Médoc, Margaux som kompletterar köttet. Vinet är gjort av druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot. Här förnimmas en fruktig doft med utpräglad fatkaraktär och med inslag av svarta vinbär, ceder, kakao, plommon och örter. Utmärkt lagringsvin om du vill spara.

Château Boutisse (nr 6813) 189 kr
En Bordeaux, från Saint-Emilion Grand Cru till ett verkligt bra pris. Mycket gott och fylligt rödvin som passar till den grillade oxfilén. Vinet är framställt av tre druvor. Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Smaken karaktäriseras av en markant rostad fatkaraktär med inslag av plommon, korinter, kaffe, kakao, ceder och tobak. Lagrat på franska ekfat.

Frågor och svar:

Vad är receptet för marinaden till oxfilén?

Marinaden innehåller matolja, balsamvinäger, vit- och rosépepparkorn, vitlök, hackade örter och soja.

Hur länge ska oxfilén marineras?

Oxfilén ska marineras i 3 timmar i kylen.

Vilka grönsaker används till ugnsrostningen?

Morötter, potatis, jordärtskockor, kronärtskockor och gula lökar används till ugnsrostningen.

Hur länge ska grönsakerna rostas i ugnen?

Grönsakerna ska rostas i ugnen i 30 minuter vid 150° och sedan ökas till grilläge 220° i några minuter tills de är al dente och krispiga.

Vilka vintips ges till oxfilén?

Château d’Arsac 2011 och Château Boutisse rekommenderas som goda röda viner som passar till den grillade oxfilén.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.