Italiensk vildsvinsragu i rödvinssås & en Chianti

vildsvinsragu front

Laga en äkta italiensk vildsvinsragu, ragù del cinghiale med Chiantivin i såsen! En fullspäckad artikel där vi besöker kocken och sommelieren Giorgio Falconi på Trattoria Falconi i Lombardiet och vi lär oss mer om chianti vinet, att laga en fantastisk smakfull ragu och så får vi veta hur man gör en ”scarpetta”. Häng me’!

Var i Italien är vi nu?

För att laga vår vildsvinsragu, så har vi åkt till Toscana. Toscana har allt. Konst, kultur, god mat och fantastiska viner.  Vinentusiaster och alla fans av italiensk mat och som älskar atmosfären som man hittar i Toscana. Toscana ligger i centrala Italien med sin sluttande grönska och med sina lummiga olivlundar och vingårdar och nära till den toskanska skärgården, fullt av medelhavsvegetation, med ett kristallklart hav och mjuka klippor. Här ligger kända städer som bland annat Florens, Pisa och Siena med ett enormt kulturutbud. Här, i hjärtat av Siena, nära Colle di Val d’Elsa, Siena ligger en ung, toskansk vingård, Il Drago e la Fornace, som gör underbara viner. Hittills har producenten redan samlat på sig en hel del priser, bland annat guldmedalj för in supertoscanare Carbonaie IGT Toscana vid Wine & Siena 2017, ett arrangemang som arrangeras av Merano Wine Festival.

Vi ska prova ett av deras moderna Chiantiviner som heter Chianti Il Drago e la Fornace DOCG 2018 till vår vildsvinsragu.

Varför är Chianti till det perfekta matvinet?

Det finns nog inget som är viktigare för det italienska köket än just Chiantivinet – möjligtvis den kallpressade olivoljan. Och inget vin har parats mer tillsammans med klassiska, italienska än just en örtig och kryddig Chianti med fin syra. Både till maten och i maten. Chianti doftar och smakar Italien och vinet passar till precis nästan alla italienska paradrätter som blivit favoriter världen över: pasta, pizza, prosciutto, bistecca fiorentina, eller bönsoppan ribollita, för att inte tala om alla goda, lagrade ostar. 

Druvan Sangiovese

Utan undantag är det druvan Sangiovese som används till att göra perfekta matviner. Druvan måste enligt reglerna finnas till 80% i varje Chianti-flaska. Sangiovese är en druva med ett ganska tunt skal, men det är tuff druva och rätt så kraftig i smaken. Ibland används den tillsammans med andra druvor för att mjuka upp smaken.

Sangiovese passar bra till vildsvinsragu eftersom det är en druva med karaktär och med stora smaknyanser som består av mogna, syrliga frukter och bär, exempelvis körsbär, svarta vinbär, hallon. Ta sedan kryddor och örter som torkad salvia, dragon, oregano, smaksensationer som sedan typiskt toppas med espresso, torkad salami, bränd, söt tobak och balsamico … och du får till stora delar ingredienserna i det klassiska italienska köket.

vildsvinsragu - flaska vin

Chianti Il Drago e la Fornace DOCG 2018 – en modern Chianti

Chianti Il Drago e la Fornace är gjort övervägande av på druvorna Sangiovese till 90% och av Trebbiano till 10%. Det är just detta man menar med en modern Chianti. Lite paradoxalt, kanske, för denna vinstil verkligen är lastgammal. Att blanda röda och vita druvor går tillbaka till antikens Chiantiviner. En lite del vita druvor gör det röda vinet fräschare och fruktigare än den något mustiga och kompakta Chianti-stilen som vi är så vana vid.

Det är därför som Chianti Il Drago e la Fornace visar upp en tydlig lätthet och distinkt fräsch elegans. Då vinet inte är fatlagrat heller utan har lagrats på ståltankar och sedan 6 månader på flaska ger ett lättdrucket, modernt och smakfullt vin med snygg mineralisk skärpa. Perfekt till vår vildsvinsragu!

Chianti Il Drago e la Fornace har kvalitetsbeteckningen Chianti DOCG. Denna medelfylliga Chianti ger en skön känsla av en intensiv mix av aromer med en komplex fruktbouquet av mörka körsbär, saftiga hallon och toner av blodapelsin samt tydliga örter som salvia och oregano toppat med några stänk av svartpeppar. Smakfullt med fina, uttalade tanniner och till ett mycket bra pris dessutom.

Till maten! Men först – vad betyder “fare la scarpetta”?

En ”scarpetta” är italienska för ”liten sko” och ordet kommer från ”skarpe” som betyder ”sko”. Fare la scarpetta eller på svenska att “göra en scarpetta” är ett måste vid varje italienskt matbord. Inte kan man lämna kvar den goda såsen på tallriken! Man tar helt enkelt en bit bröd som man kan skopa upp de allra sista dropparna av såsen på tallriken. Och vi kan lova att de sista dropparna av vår vildsvinsragu är värd att skopa upp efter middagen.

vildsvinsragu - Giogio med sin färdiga rätt
Georgio Falconi / Trattoria Falconi

Trattoria Falconi

Den populära pittoreska kvartersrestaurangen Trattoria Falconi ligger på Via Valbona i Ponteranica i Bergamo och ägs av bröderna Marco och Giorgio Falconi. Här finns dels en traditionell restaurang med alla delikatesser, goda klassiska italienska maträtter, suveräna viner, men även grappa och cigarrer av kvalitet!

Via Valbona 81, 24010 Ponteranica, Bergamo

Tel +39 035 57223

Trattoria Falconi

Det är Girorgio Falconi som gett oss receptet på sin vildsvinsragu. ”Denna har jag lagat med mitt absoluta favoritvin, Chianti Il Drago e la Fornace och mitt recept är enkelt, lätt och gott att laga, även om ragun helst ska få koka i 2 timmar”, säger Giorgio Falconi.

Titta på dessa fotografier och besök gärna hemsidan – visst vill man gå hit på direkten? Receptet hittar du längst ner i artikeln!

vildsvinsragu - trattoria Falconi
Trattoria Falconi (inomhus)
vildsvinsragu - affär Trattoria Falconi
Trattoria Falconis läckerheter

Italiensk vildsvinsragu i rödvinssås & färsk pasta

Detta är en typisk rätt som kommer från Siena men som finns över hela Italien. Äkta mört vildsvinskött, så mört att det smälter på tungan. Bog, kotlettrad eller innanlår som mals till färs. Här kokt i rödvinssås med den goda Chiantin med grönsaker och serveras med färsk tagliatelle.  Men ragu kan lagas på många sätt och alla bra restauranger har ett eget recept. All pasta går att använda. Ragun kan fylla i cannelloni, ravioli, lasagne och tortellini eller serveras till och färssåsen här smakar även bra till bland annat tagliatelle, penne rigate, rigatoni.

Du behöver:

  • 1 gul lök, hackas grovt
  • 2 morötter, hackas grovt
  • 1 selleristjälk, hackas grovt
  • 50 g smör
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 500 g köttfärs
  • 2 msk ekologisk olivolja
  • 2,5 dl rödvin, Chianti Il Drago e la Fornace
  • Kryddor: salt, peppar oregano, enbär

Bryn lök i stekpanna med olivolja och en nypa salt tills den fått fin färg.

Tillsätt två hela vitlöksklyftor, de hackade morötterna samt hackad selleri.

Tillsätt köttfärs efter 5 minuter och krydda på med rikligt med peppar, 1 tsk oregano och 1 tsk av enbär.

Låt sedan koka i cirka 20 minuter på medelvärme.

Häll sedan i vinet, sätt upp värmen och låt alkoholen avdunsta tills du inte kan dofta alkoholen, vilket ungefär tar en minut.

Täck med lock och låt sjuda i cirka 1,5 timme över en låg värme tills nästan helt reducerats helt. Snabbt, enkelt och välsmakande – och glöm nu inte att göra en scarpetta!

Buon appetito!

Läs mer om Chianti här:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Chianti Il Drago el a Fornace

Ett Chianti vin från hjärtat av Toscana, Italien

Artikelnummer: 2074

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Chianti, Italien, Toscana

Alkohol: 12 %

Pris: 99 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna