Galet gott! Fikonpaj, chévre, & en god Chianti!

Vi gör fikonpaj! Istället för att ladda upp med den så vanliga lammrätten som är så vanligt i påskrecept, så väljer vi varje år en något udda med supergod rätt till påskbordet från någonstans i världen, denna gång från Sicilien. Vi gör en quiche, eller fikonpaj, med chèvre, karamelliserad lök, fikon och valnötter. Se recept nedan!


Toscana = Chianti!

Till vår fikonpaj som blandar söta och salta aromer från fikon och chèvre så söker vi ett folkligt vin i lättsam stil! Och vi tycker att den nya Chianti Il Drago el a Fornace, ett gott och fräscht vin utan konstigheter, blir ett perfekt val. Denna läckra Chianti DOCG är precis så trevligt elegant som det låter och vinet är ljust rubinrött med glittrande reflexer i glaset. Doftar av mogen fruktbouquet på mörka körsbär, saftiga hallon och toner av blodapelsin. Vi tycker därför att vinet matchar både getosten och fikonen. Denna Chianti har en fruktig profil med tydlig örtighet av aromatiska salvia och lite svartpeppar som också känns så rätt just till en fikonpaj!

till fikonpajen dricker vi denna chianti

Det bäst av allt är att denna Chianti är ett mångsidigt vin som faktiskt passar de flesta som vill dricka vin i smaken. Ett välstrukturerat och balanserat vin med härliga aromer. Eftersom vinet lagrats på ståltankar en tid och det att gröna och blå druvor bandats blir att Chianti Il Drago e la Fornace får en fräsch och elegant profil. Här finns nämligen både den blåa chianti-druvan Sangiovese till 90%, resten är den gröna Trebbiano, en fin kombination som ger ett lättdrucket, modernt och smakfullt vin.  Druvorna skördades för hand i slutet av september.

Vinet är skapat av vinmakarna Paolo Caciorgna och Massimo Castagnozzi på vingården med samma namn som vinet, Il Drago e la Fornace, som ligger mitt i Siena-området i Toscana. De är de som lyckats med att framställa en hjärtlig Chianti, ett vin där man samlat en traditionell klassisk Chianti-stil med ungdomlig snits och skärpa. Perfekt till en fikonpaj!

Chianti Il Drago e la Fornace är ett trevligt matvin som passar utmärkt till vegetariska grönsaksrätter men också till alla uppskattade italienska rätter som pizza eller pasta. Självklart kan man även servera denna Chianti till en köttbit eller kallskuret med italienska charkuterier, salta ostar som Grana Padana eller en inte alltför långlagrad Parmesan. Nedan hittar du recept på en supergod paj med karamelliserad rödlök, chèvre och färska fikon! Prova!

Chianti Il Drago e la Fornace DOCG 2017 | Toscana, Chianti | 99 kr


Quiche med färska fikon & getost & karamelliserad lök

fikonpaj sår på bordet i en form och en sked bredvid

I Sicilien växer de läckra stora och mörka fikonen som är så svåra att motstå men du hittar säkert större och fasta fikon som passar till en fikonpaj även i din butik. Kontrasten mellan de söta fikonen och den skarpa salta getosten blir himmelsk! 

Fikon är nästan bland det nyttigaste vi kan köpa! Vi använder färska fikon i detta recept och de är inte lika söta som de torkade. Färska fikon har en fin, lite lätt syrlig smak och doftar underbart sött. Läs gärna lite mer om fikon och vad de innehåller efter receptet längst ner!

Så här gör du degen:

Degen görs vi lite rustikare och av speltmjöl men självklart kan du gena i tiden genom att ta färdig pajdeg.

  • 4 dl speltmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk av basilika + oregano tillsammans
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 dl isvatten

Bröa en 28 cm stor pajform med löstagbar kant.

Rör ihop mjöl, salt och örter och tillsätt sedan olivolja. Ryck ihop allt ordentligt med en gaffel tills det är smuligt och tillsätt isvattnet och knåda fort ihop degen tills den blir sammanhängande. Överknåda inte!

Kavla ut degen och fyll din form samt 1-2 cm upp längs kanten. Ställ allt i kylskåpet i en halvtimma.

Så här gör du fyllningen:

  • 2 medelstora röda lökar, fint skivade
  • 2 stora klyftor vitlök, finhackad
  • 1 tsk färsk basilika, fint hackad
  • 1 tsk färsk oregano, fint hackad
  • 3 fina fikon, snyggt skivade
  • 150 g chèvre 
  • 1 näve halva valnötter
  • 3 ägg
  • olivolja
  • 125 g grekisk yoghurt
  • havremjölk
  • salt och svartpeppar

Värm ugnen till 200°.

Hetta upp oljan i en stekpanna över medelvärme och fräs löken, lite salt och örterna i några minuter. Tillsätt vitlök och stek några minuter till. Ställ åt sidan för att svalna.

Pricka över hela degen med en gaffel. Fyll formen med bakpapper och fyll i med torra bönor eller kikärtor (det du har hemma som an tynga ner degen) så att den inte faller ihop. Ställ in i ugnen i 5-6 minuter. Ta ut formen och ta bort bakpapper och bönor.  Ställ in i ugnen igen i 3-4 minuter.

Sprid den karamelliserade löken, vitlöken och örterna jämnt över botten av formen, smula chèvre fint över allt. Lägg de skivade fikonen över men spar några tunna skivor till garnering.

I en skål vispar du ihop äggen och yoghurten ordentligt och tillsätt havremjölken. Salta och peppra.

Häll sedan äggstanningen över pajen, garnera med några skivor fikon samt valnötterna.

Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Låt pajen stelna något innan du serverar.


Det du kanske inte visste om fikon …

fikonpaj med färska fikon

De fikon vi köper i affären kommer oftast från medelhavsländer. Fast den ligger i korgar i fruktdisken, så är fikon är egentligen en blomma och ingen frukt alls – och blomman, ja den sitter på insidan innanför skalet Det är den med mjukt vitrosarött fruktkött och många små kärnor, som vi äter. Men man kan till och med äta det violett skal med matt yta!

Fikonet är fullpackat av nyttiga fibrer, och är även en utomordentlig källa till

  • kalcium
  • kolhydrater
  • fibrer
  • C-vitaminer
  • Provitaminer A
  • B-vitaminer
  • antioxidanter
  • järn
  • kalcium
  • fosfor
  • kalium
  • magnesium

Ok. Så fundera om du inte kan hitta på ett recept på en pizza med fikon. Det blir jättegott! .

Lite mer om Chiantiviner:

Chianti Il Drago el a Fornace

Ett Chianti vin från hjärtat av Toscana, Italien

Artikelnummer: 2074

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Chianti, Italien, Toscana

Alkohol: 12 %

Pris: 99 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Leave a Reply

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Notify of
senaste artiklarna