Trots att många av rödvinerna från Toscana görs traditionellt vis av Sangiovesedruvan har många vingårdar under senare år börjat introducera blandningar av andra druvor, som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot. Dessa druvor används för att skapa viner som kommit att kallas för “Super-Toscanor”, eftersom de är fylligare än de viner som enbart är gjorda på Sangiovesedruvan.

Bland de högst rekommenderade röda vinerna från Toscana är:

  • 2009 Tenuta Frescobaldi di Castiglioni: En av de nyare Super-Toscanorna bestående av Sangiovese (10%), Cabernet Franc (10%), Merlot (30%) och Cabernet Sauvignon (50%).
  • 2009 Brancaia “Ilatraia” Rosso Maremma Toscana: En annan ljuvlig Super-Toscana, en blandning av Cabernet Franc (20%), Petit Verdot (40%) och Cabernet Sauvignon (40%).
  • 2008 San Leonino Chianti Classico Riserva: Ett mer traditionellt toscanskt rödvin, men fortfarande en blandning av Cabernet Sauvignon (5%), Merlot (5%) och Sangiovese (90%).
  • 2009 Val di Suga Rosso di Montalcino Toscana DOC: Ett äkta toscanskt rödvin gjord på 100% Sangiovesedruvor.

Dessa röda viner avspeglar regionen där de producerades med djärva fylliga smaker och aromer, som matchar de böljande kullarna och den ändlösa sommarsolen i Toscana. De är det perfekta komplementet till en pastarätt eller en stor stek.

Ett av skälen till att det kommer så många olika rödviner ifrån Toscana är att de böljande kullarna skapar en mängd olika mikroklimat. Det gör att de olika vingårdarna får vitt skilda viner, trots att de använder samma druvor. Majoriteten av rödvinerna är torra, men det finns också många sötare viner om man föredrar det.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris259 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy