På vinresa till Rumänien

på vingård i rumänien

Träffa reseskribenten och guiden Per Edvin Backman på resa i Rumänien. Detta resereportage handlar om Rumäniens viner, en gammal vän, Lothar, och där han arbetar på Hellburg Wineries, Vinföretaget satsar stort inför framtiden och har redan fått fin kritik för sina viner på bland annat Vivino. Länkar finns i slutet på artikeln.

Rumänien är Europas femte största vinproducent, om man räknar i planterad areal. Rumänska viner är trots detta nästan helt okända i Sverige, vilket nog beror att under många år prioriterade den kommunistiska ockupationen inte direkt någon vinproduktion. Kvantitet var viktigare än kvalitet och främst gjordes viner för den sovjetiska marknaden.

Idag är de rumänska vingårdarna mycket kvalitetsmedvetna och man är mån om att ta till sig kunskaper från andra vinländer. Att kunna marknadsföra sina viner är dock fortfarande en svag punkt. Man ser fortfarande att många vinföretag har hemsidor med text på rumänska och inte på engelska.

Lite kort historia

I år blev det en resa till Rumänien eller Dacia, som rumänerna fortfarande kallar sitt land. Man kan tro att vinet kom hit med romarna, men antagligen skedde detta långt tidigare, för man har kunnat påvisa att vin odlats här i minst 6000 år. Man estimerar att vilda vindruvor har redan fanns här ca 5500 f.v.t. (före vår tideräknings början).

Vi vet att vin har sitt ursprung i området kring Armenien, Iran och Georgien och då Rumänien också ligger vid Svarta havet, kan man lätt tänka sig att hantverket kom hit redan mycket tidigt. Enligt vissa historiker kommer vinguden Dionysos från detta område som kallades Thrakien. Dionysos är det grekiska namnet på thrakiernas gud Sabazios. Genom arkeologiska fynd kan man se att vin odlades tidigt längs kusterna vid norra Svarta havet ca 3300 f.v.t. under Ezero-kulturen.

Troligen odlades vin ännu tidigare men detta är vad som är bevisat. Thrakierna, i sin tur, dominerade södra Rumänien och Bulgarien från ca. 1500 f.v.t. till ca. 500 v.t.

I antika egyptiska och grekiska skriftliga källor nämner man “det utmärkta söta thrakiska vinet”. På ett sätt är det märkligt att jag ännu inte sett thrakiernas rituella symbol “Sabazios Hand” på en enda vinetikett här, för det känns som en självklarhet.


Den thrakiske guden Sabazios (Dionysos) hand

De flesta delar in vinvärlden i Nya och Gamla världen, men här talar vi alltså om den Antika vinvärlden, alltså Anatolien, Fenicien, Rumänien, Bulgarien, Armenien, Azerbaijan/Iran och Georgien. Vinet och kunskap därom exporteras sedan till greker och etrusker, för att sedan spridas bland till de länder som vi idag känner som de främsta vinländerna, exempelvis Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien.

Min vän Lothar

Jag är själv ingen vinnörd, men kalla mig gärna vinentusiast. Jag är historiker och trädgårdsmästare i första hand och ville därför besöka min bekant Lothar Stöckinger. Lothar har 40 års erfarenhet från att göra viner och har en komplicerad tysk titel, “Staatlich geprüfter Techniker für Weinbau und Kellerwirtschaft”, vilket innebär att han officiellt får utbilda lärlingar och gesäller i vinodling och själv är en “Mästare på vinodling och vinframställning”.

Lothar började sin bana i hemlandet men har främst arbetat i Östeuropa med ca tio år i respektive Georgien och Rumänien men har även erfarenhet från Bulgarien, Moldavien och även från Turkiet. Trots hans länga erfarenhet har han en ödmjuk inställning till vinmakeriet och just nu arbetar han på vinföretaget Hellburg Wineries.

Per Edvin Backman

Hellburg Wineries

Hellburg är ett tyskt namn men många tyskar kom till Rumänien redan på mitten av 1100-talet, så Lothar följer en gammal tradition. Tyskarna tog då med sig sina vinkunskaper till det nya landet. I Rumänien finns många städer som grundats av tyskar, t.ex. Shussbürg (Sighishoara), Herrmanstadt (Sibiu) och Kronstadt (Brashov). Alla tre ligger i Siebenburgen, som idag heter Transsylvanien.

Hellburg Wineries ligger dock i en annan del av landet och i en liten ort som heter Pancota i vinregionen Maderat nära staden Arad vid ungerska gränsen. I Pancota har det dokumenterats att det odlats vin i katolska kloster sedan 1100-talet, men troligtvis långt tidigare. Maderat är inte inte en lika välkänd vinregion, som Iasi, Husi och Dragasani.

Hellburg är ett företag i sin linda. Man investerar stort och satsar på framtiden. Kalla det agro-business! Man arbetar hårt men nybyggnationer är ännu inte är helt klara. Bostäderna är enkla, men bostadskomplexet för anställda och gäster ska stå klart i år. Under min vistelse blev jag inkvarterad i en husvagn och jag bodde granne med några duvor och ett par druvskördemaskiner. Men det gick ingen nöd på mig, det var mycket generöst för det finns starkt gott kaffe, god mat och bra viner.

Livet på Hellburg Wineries

Hellburg Wineries har idag mellan 30-60 anställda, lite beroende på säsong. Många anställda är romer. Min vän Lothar är en bra affärsman och känner han även ett socialt engagemang. Romerna är fattiga och det är bättre att de arbetar och slipper tigga. Lothar stödjer dessutom det lokala hemmet för föräldralösa barn med olika insatser.

Vid mitt besök arbetade ett tjugotal i vinodlingarna med vårens arbete och Amadeus, ägaren till Hellburg Wineries, har fullt upp med alla förberedelser.

Just nu är inte denna vingård ett pittoreskt litet vineri som är gjort för turistbesök, men man är i uppstartsfasen och lyckats väl med tack vare stöd från EU samt privata investeringar från Västeuropa. Man tror på framtiden, satsar ekonomiskt inom produktionsanläggningar och export och man tror att Rumänien kan bli en betydande vinproducent på exportmarknaden.

Förutom att man moderniserar, så har man inlett en process som innebär att man certifierar sig ekologisk vinproducent och det tar flera år. Just nu provar man att använda olika sorters vindruvor som mjöldaggsresistenta sorter som klarar en ekologisk framtid utan kemiska bekämpningsmedel.

Kvalitetsmässigt kan de säkert hävda sig bra framöver, om man lyssnar på Lothar, som är en kompetent och mycket kvalitetsmedveten vinmakare. Idag finns en portfölj av smakfulla cuvéer där hantverksskickligheten kommer till sin fulla rätt! En slags yrkesstolthet antar jag.

Men alla planer går trögt i covid-tider. De tyska investerarna har haft svårt att resa för att inspektera de projekt som man finansierat till vingården. Lothar säger, “alla projekt som vi har på gång kommer kanske inte att bli verklighet, men man måste ju ha idéer”.


Ägaren till Hellburg Wineries, Amadeus St-Claire tillsammans med den tyske konsuln i
staden Timishoara, herr  Ralf Krautkrämer och Lothar Stoeckinger, till höger i bild.

Jag provar viner

Jag fick smaka på mycket goda viner! Jag föll direkt för en ekfatslagrad Cabernet ett mycket trevligt vin. Jag smakade också en lagrad Riesling Italico från 2016 som var mycket smakfull tillsammans med de rumänska ostarna Telemea, en ost av fetatyp och den rökta hårdosten Cashcaval. Deras fruktiga Chardonnay smakade en aning av honung och bör avnjutas med en fin blåmögelost. Till sitt goda rosévin rekommenderar Hellburg Wineries framförallt kyckling eller eventuellt små bitar av den rumänska korven Carnatsi de Pleshcoi.

Men allra bäst tycker jag om den torra röda ekfatslagrade Cabernet Sauvignon, mycket god exempelvis till den traditionella rätten Mici, en slags köttrulle eller något annat kött. Men här har jag verkligen börjat lära mig att uppskatta vitt vin och fått smaka på cuvéer av druvorna Riesling Italico, Muscat Ottonel och Mustoasa de Maderat.  Lothar säger att de hade tur med Rieslingen 2016! Annars är han som många europeiska länder bekymrad över frosten.

Druvorna

Odlingarna i Pancota är i dagsläget på ca 140 hektar och består på den vita sidan av Riesling Italico, Chardonnay, Muscat Ottonel och den lokala druvor som bland andra Mustoaza de Maderat.

Bland de röda odlas Cabernet Sauvignon, Merlot, Blaufraenkisch, Pinot Noir och den ungerska druvan Kadarka, ni vet druvan som används i det ungerska vinet Bikaver ”tjurblod”. Mustoaza de Maderat är områdets signaturdruva. Det är inte ont om druvor precis. Förutom kontinentala vitis verifera drivor så odlas en variation av inhemska druvor:

Fetească Albă är den mest odlade vita lokala sorten och som används till bl.a. mousserande vin. Feteasca betyder ungefär “Unga Damen” på rumänska.

Fetească Neagră är en röd druva som används till både torrt och halvsött vin. Odlas i flera regioner och i Moldavien.

Fetească Regală (Kungens Dotter) är en vit ruva från 1920-talet, en korsning mellan F.Albă och en moldavisk druva.

Băbească Neagră (“Farmors Svarta” eller “Gamla Damen”) är en röd gammal lokal druva och den är mycket frosttålig.

Tămâioasă Românească, Grasă de Cotnari, Busuioacă de Bohotin används främst till dessertviner.

Mustoasă de Măderat är en av de äldsta vita lokala druvorna som man vet om och Galbenă de Odobești och Iordană și Ardeleancă är andra inhemska druvor.

Prisläget i landet är utmärkt och det är bedårande vackert, speciellt i Karpaterna och i Transsylvanien. Så jag rekommenderar varmt att ta en semester i Rumänien. Språket är mycket likt de andra latinska språken, närmast ligger nog italienskan och med lite generella språkkunskaper klarar man sig hyffsat.

Och slutligen!

Glöm det där tramset med Dracula, han har aldrig existerat, det är bara en saga! Det fanns förvisso en adelsman vid namn Vlad Tsepesh Dragulea, en nationalhjälte som krigade mot turkarna, men det är en annan historia!

Multo mes shi Arrivedere! Noroc! – Tack så mycket och på återseende! Skål!

Några länkar

Information om resor till Rumänien

Läs mer om östeuropeiska vinländer:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Château Mayne Lalande

God prisvärd röd Bordeaux med inslag av rostade fat.

Artikelnummer: 2111

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Bordeaux, Frankrike, Listrac-Médoc

Alkohol: 13 %

Pris: 199 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna