Slovenien gränsar till Italien, Österrike, Ungern och Kroatien. Beläget mellan Alperna och Adriatiska havet, är Slovenien det enda landet i Europa som påverkas av både kontinentala och alpina förhållanden. Vinodlarna har därför inspirerats av vinkulturen i dessa länder.

Historia och klimat

Totalt har Slovenien c:a 25 000 hektar vinodlingar och många vingårdar går tillbaka till 1500-talet och i landet har man gjort en del riktigt högklassiga viner. Arkeologiska fynd i nordöstra delen av landet tyder på att vin fanns i området redan för 2600 år sedan. Klimatet är mer kontinentalt än vid västra Medelhavet. Det kan bli 40° varmt på sommaren, men på vintern kan temperaturen sjunka till -20°.

Under kommunismen fick vinodlare sälja sin produktion till kooperativen, men efter att Slovenien blev självständigt 1991, så har vinindustrin blommat upp och en ny generation av oberoende vingårdar har vuxit fram.

I filmen får vi träffa vinproducenten Tatiana Puclavec, P & F Winery, som berättar om hur häftigt det är att folk i New York numera kan dricka hennes viner och hur  härligt det äntligen känns att få se vingårdens namn på sina egna flaskor.

Till nordöstra delen av landet ligger den största vinregionen Podravje som är känd för mousserande viner och dessertviner. Cviček, söder om Podravje, producerar både röda och vita viner. Primorskaregionen är den viktigaste vinregionen. Här finns en jordmån och ett klimat som liknar Italiens, sandsten, sandigt skiffer och rik röd jord från Krasplatån.

Det roliga är att man producerar så många olika viner i Slovenien. Rött, vitt, mousserande, dessertvin och Eiswein.

Druvor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Slovenien har alltid gjort gott, vitt vin av lokala druvor, men till stor del  använder man idag även de kontinentala druvorna Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Gewurztraminer, Silvaner, Furmint, Malvasia, Müller-Thurgau men man hittar också några få röda druor som Pinot Noir, Blaufränkisch och Blauer Portugiser. Man börjar också alltmer att  intressera för biodynamiska framställningsmetoder och utvecklar kontinuerligt sin vin vinindustri.

Vad är det för Slovenska viner som vi kan hitta i Sverige?

Det ser dåligt ut på den fronten.

slovenia_flaskaI Systembolagets fasta sortiment finns det bara ett enda vin, det fruktiga och friska Domaine Ciringa (9116), ett vin som egentligen kommer från en österrikisk producent, Weingut Tement, men där själva vingården ligger i Slovenien. Sedan kan man välja ett rosévin och ett vitt vin i beställningssortimentet.

Slovenien har måhända en ganska låg vinprofil hos oss i Sverige, men eftersom landets viner börjar komma stort i andra länder, så kommer de säkert också snart att uppmärksammas mer hos oss.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy