Hem » Vin Fakta » De bästa vingårdarna i Herault och Gard – Din insiderguide
Vin Fakta

De bästa vingårdarna i Herault och Gard – Din insiderguide

vingard-host - Vinjournalen.se

Herault är mittendelen av vinregionen Langeudoc, och är ett av de distrikt som producerar allra mest vin i Frankrike. Man brukar beskriva området Herault som en stor sydlig amfiteater, där det ligger nära nog omringat av bergskedjorna Pyrenéerna och Centralmassivet och med den öppna sidan mot Medelhavet. Jordmånen är till största delen lera och kalksten, men det finns även delar med helt andra typer av jord, exempelvis skiffer, granit eller rullsten. Närheten till Medelhavet påverkar klimatet, och ger milda vintrar och varma torra somrar, med mycket vind året runt.

Heraults druvsorter och framställning

Carignan är fortfarande den mest använda druvan för röda viner, även om man på senare tid försökt införa en del druvor som anses ha en högre kvalitet. Andra druvor som används för röda viner är Grenache, Cinsault, Syrah och Mourvédre. För vita viner dominerar Ugni Blanc, Grenache Blanc, Bourbolenc, Macabeo, Clairette med flera. Det odlas också en hel del Marlot och Cabernet Sauvignon till röda viner, och Chardonnay och Sauvignon Blanc för vita viner. Men de är inte godkända enligt appellationslagarna, utan används i deras lantviner, Vin de Pays. Detta gör att det finns en hel del lantviner som håller högre kvalitet än AOC-vinerna.

Carignan och Ugni Blanc är kända för att ge stor avkastning, men lägre kvalitet, och här har det av tradition framställts stora mängder enklare vin. Cirka 80% av Frankrikes lantviner kommer ifrån regionen Languedoc. Därför har man tidigare valt att använda enkla, högproducerande druvsorter, men de blandas i allt högre grad med andra druvor, för att få en bättre kvalitet på vinet.

Här använder man till stor del samma järsningsmetod som i Beaujolais, kolsyrejäsning. Det innebär att hela druvor läggs i en stor behållare, trycket från de druvor som ligger överst krossar druvorna som är längst ner, och jästsvampar på deras skal gör att det börjar jäsa, och jäsningen skapar koldioxid som stiger uppåt i kärlet, och får druvorna i övre delen att spricka och börja jäsa också. Därefter får vinet jäsa en gång till, på traditionellt sätt. Detta ger fruktiga viner.

Kort introduktion till delregionen Gard

Den allra nordligaste delen av Languedoc är Gard, som innefattar appellationerna Costiéres de Nimes och Clariette de Bellegarde. Appellationen Costiéres de Nimes består av 24 kommuner och här framställs mest röda viner blandade av druvorna Grenache, som måste ingå till minst 25%, Syrah, Cinsault, Mourvèdre och Carignan. Den senare får inte ingå till mer än 40%. Rosévinerna som produceras här görs på samma druvor som de röda vinerna, och till den lilla del vita viner som görs här används Grenache Blanc, Macabeo, Ugni Blanc, Marsanne och Roussanne.

Nära 90% av de 25 000 hektar vinodlingar som finns i Costiéres de Nimes används till lantviner, endast 10-12% av odlingarna används till appellationen.

Druvan Clairette är den som används för att framställa vinerna i Clairette de Bellegard AOC. Det är en druva som oftast ger mycket enkla viner. Det här är ett av få områden där det tillverkas endast vita viner.

Karta – Vingårdar att besöka i vinområdet Gard

Snart kommer du även se en karta över positioner för vingårdar.

Kom med till några vingårdar i Herault och Gard:

Château Haut Blanville – familjeägd ung vingård

chateau-haut-blanville - Vinjournalen.se

Château Haut-Blanville är ett familjeföretag startat 1997. Gården sträcker sig från mitten av dalen Herault åt väster, till Vidourle i öst och med medelhavskusten i söder. Här framställs röda viner, vita viner och roséviner, och druvorna som odlas är Syrah, Mourvèdre, Carignan, Grenache Noir Et Blanc, Marsanne, Roussanne, Chardonnay, Vermentino, Merlot och Cabernet Sauvignon.

 • Appellationer: AOC Languedoc, AOC Languedoc Grés De Montpellier, IGP Pays D’oc
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för prisuppgifter

Domaine de la Dourbie – med anor från 1781

domaine-de-la-dourbie - Vinjournalen.se

Domaine de la Dourbie består av 32 hektar vinodlingar, och sedan 2009 är de certifierade som en fullt ut ekologisk vingård. Kombinationen av att odla ekologiskt, skörda manuellt och använda gamla, traditionella framställningsmetoder ger deras utomordentliga viner.

De producerar röda, vita och roséviner på druvorna Mourvedre, Cinsault, Merlot, Syrah, Grenache, Terret Blanc, Sauvignon, Chardonnay, Roussanne och Carignan

 • Appellationer: AOC Languedoc, AOP Coteaux du Languedoc, IGP Pays d’Oc, Vin de Pays d’Oc
 • Aktiviteter: Kontakta dem för information och pris.

Domaine Saint Hilaire – tre olika terroir ger en stor bredd

domaine-saint-hilaire - Vinjournalen.se

Gården har funnits sedan Romartiden, men namnet kommer att Baron Hilaire köpte gården år 1817. Den består av 70 hektar och ligger över tre olika typer av terroir. Det gör att de kan odla olika sorters druvor, och framställa viner med olika egenskaper. På gården odlar man Chardonnay, Petit Manseng, Muscat Petit Grain, Vermentino, Viognier, Sauvignon, Cabernet Sauvignon, Grenache Noir, Merlot, Syrah och Petit Verdot. Av dessa görs röda, vita och rosé viner.

 •  Appellationer: IGP Pays d’Oc
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: 5€

Clos des Nines – en ung framgångsrik vingård

clos-des-nines - Vinjournalen.se

Här framställer de relativt nyblivna vinodlarna Isabelle och Christian Mangeart aromatiska röda och vita viner som de säger gör att man känner sig pånyttfödd. Sant är i alla fall att de haft stor framgång med sina viner och har vunnit många priser. Gården i sig är gammal, och vinstockarna är mellan 10 och 80 år gamla.

De använder druvorna Grenache Blanc, Roussane, Vermentino, Viognier, Carignan, Mourvèdre, Cinsault, Syrah och Grenache Noir,

 • Appellationer: Langueodc, Grès De Montpellier, Vin De Pays Des Collines De La Moure
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för prisuppgifter

Château Saint Martin de la Garrigue – ett renässans-slott

chateau-saint-martin-de-la-garrigue - Vinjournalen.se

Sedan 2011 är slottet med dess vinodlingar ägt av utländska investerare, men Jean-Luc Parret är den som driver gården. Den är belägen på en höjd och ser ut över Medelhavet åt söder. Här odlar man så mycket som 18-20 olika druvsorter, och framställer röda och vita viner. Druvorna är: Grenache Blanc, Marsanne, Marselan, Cinsault, Carignan, Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre, Cabernet Sauvignon, Viognier, Piquepoul Blanc, Terrer Bouret, Chardonnay, Sauvignon, Roussane, Alicante, Merlot och Petit Verdot.

 • Appellationer: AOC Côteaux du Languedoc, AOC Picpoul de Pinet, AOC Languedoc Grès de Montpellier
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: Från 7 € per person

Domaine Ollier Taillefer – syskonpar är femte generationen vinodlare här

domaine-ollier-taillefer - Vinjournalen.se
Domaine Ollier Taillefer vin aoc faugeres

Luc och Francoise Ollier är bror och syster, och femte generationen av familjen Ollier som driver Domaine Ollier Taillefer. De odlar vin på 36 hektar, och använder numera ekologiska metoder. Druvorna de odlar är Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Cinsault, Roussanne och Rolle, och de framställer röda´viner, vita viner och rose. Varje år producerar de cirka 110 000 liter vin. Alla dessa buteljeras på gården.

 • Appellationer: AOC Faugères
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för prisuppgifter

Clos Bagatelle – med stor respekt för miljön

clos-bagatelle - Vinjournalen.se

På Clos Bagatelle är de stolta över att de tar stor hänsyn till miljön i sin vinframställning. De använder traditionella metoder i sin odling, och även i framställningsprocessen. De har dock även börjat införa mera moderna metoder.

Särskilt deras röda vin får mogna långsamt och lagras länge. De framställer även vita viner, rosé och mousserande viner. Druvorna de använder är Grenache, Cinsault, Carignan, Syrah, Mourvèdre, Roussane, Carignan Blanc, Grenache Blanc, Vermentino, Muscat Petit Grain, Viognier, Chenin och Petit Manseng.

 • Appellationer: AOC Saint Chinian, AOC Muscat de St Jean de Minervois, IGP de l’Hérault
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: Från 15 € per person

Château de Gourgazaud – en av pionärerna i Minervois

chateau-de-gourgazaud - Vinjournalen.se

Ernest Piquet var den förste som odlade vin i det här området när han började år 1870. Över hundra år senare fortsatte hans barnbarn Roger samma pionjärsanda och var den förste att odla druvorna Syrah och Mourvèdre här. Idag drivs de 170 hektaren av Rogers dotter Chantale Piquet and Ernest Piquets barnbarn, Annick Tiburce. De gör röda viner av en mycket hög kvalitet, och även vita viner på gården. De odlar druvorna Syrah, Mourvèdre, Carignan, Grenache, Cabernet Sauvignon, Sauvignon, Chardonnay, och Viognier.

 • Appellationer: AOP Minervois, IGP Pays d’Oc
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för pris

Clos d’Elle – liten familjeägd vingård

clos-delle - Vinjournalen.se

Bousquet Claude började odla vin på Clos d’Elle 1987. Det är alltså en ung vingård, som nu drivs av Claude och hans söner. De skapar röda, vita och rosé viner med sin passion för vin, och för familjen. Druvorna de odlar är Syrah, Grenache, Carignan, Cinsault, Roussanne, Vermentino och Chardonnay.

 • Appellationer: Languedoc, Grès de Montpellier
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för pris

Domaine du Poujol – biodynamisk vinframställning guidad av månen

domaine-du-poujol - Vinjournalen.se

Domaine du Poujol består av 10 hektar vinodlingar, och de planerar att inom de närmaste åren odla upp 10 hektar till. Jordmånen här är mest kalksten med en hög koncentration av magnesium, som ger vinet en frisk smak. Odlingen ligger i en sydsluttning, men med en vind från bergen som håller den relativt sval. För röda viner odlar de Mourvèdre, Cabernet Sauvignon, Syrah, Carignan Noir, Grenache Noir och Cinsault. Och för de vita Roussanne, Vermentino och Carignan Blanc. De gör också ett rosévin genom att blanda Cinsault, Carignan, Grenache och Mourvedre.

 • Appellationer: AOP Languedoc, AOP Languedoc Grés de Montpellier, IGP Hérault, Vin de France
 • Aktiviteter: Vinprovning
 • Pris: Från 5 € per person

Domaine Jordy – ekologiska viner genom moderna metoder

dscf5762 - Vinjournalen.se

Frédéric är fjärde generationen Jordy som framställer vin här på Domaine Jordy. Gårdens speciella terroir ger eleganta och friska viner. De producerar röda, vita och rosé viner, alla av hög kvalitet. Druvorna de odlar är Viognier, Chenin, Rolle, Grenache, Syrah, Cinsault, Carignan och Marselan.

 • Appellationer: IGP Pays de l’Hérault, AOP Languedoc, Terrasses du Larzac
 • Aktiviteter: Kontakta dem för aktiviteter och pris

Domaine Sainte Octime – Famileägd vingård i Gard

domaine-sainte-octime - Vinjournalen.se

Domaine Sainte Octime består av 25 hektar ler- och kalkstensjord, och ligger mellan Quissac och Sommieres i Gard. Gården har gått från far till son i decennier. Här gör de fina röda viner, vita viner och rosé viner av Syrah, Cabernet, Merlot, Nielluccio, Chardonnay, Viognier, Roussanne, Sauvignon, Muscat Petit Grain, Grenache, Cinsault och Carignan.

 • Appellationer: IGP Cévennes
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för pris

Vi hoppas att du kommer att besöka Languedoc inom kort och då ha nytta av några av våra tips. För vidare tips om vingårdar att besöka, vänligen läs våra andra artiklar. För att boka vingårdar i Frankrike samt andra länder, besök winetourism.com.

Några bra tips när du vill hitta ditt bästa vin

Vinguider relaterade till denna artikel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.