Hem » Vin Fakta » Bourg och Blaye – den äldsta vinregionen i Bordeaux!
Vin Fakta

Bourg och Blaye – den äldsta vinregionen i Bordeaux!

Bourg och Blaye: utsikt över staden Bourg - Vinjournalen.se

Bourg och Blaye eller Blayais-Bourgeais, som fransmännen kallar denna del i nordöstra Bordeaux, är egentligen två delområden och har det blivit så för att hela regionen har rätt lika väderförhållanden, jordtyper och vinstilar.  

Många utanför Frankrike kanske inte ens hört talas om detta vinområde som beskrivs mindre av vinkritiker än exempelvis Bourgogne eller Provence.  Men i Bourg och Blaye hittar man några av de mest pittoreska vingårdarna i Bordeaux och här produceras också mängder av goda, kvalitativa viner, trots att man inte producerar några Grand Cru viner. Under de senaste årtiondena har vinerna varierat en hel del i kvalitet och struktur, men med modern teknik för vinframställning, låga utbyten, senare skördar och kalla jäsningar har man lyckats producera utmärkta viner till fantastiskt bra priser.

Appellationen skapades redan 1920 och är en av de äldsta i Bordeaux. 

I Bourg och Blaye finns 3 appellationer:

  • Blaye AOC
  • Blaye-Côtes-de-Bordeaux AOC
  • Côtes-de-Bourg AOC

Så här ser det ut: 

Den ena delen styrs av pittoreska staden Bourg som var en stor hamnstad under medeltiden. Bourg ligger där floderna Garonne och Dordogne och bildar Gironde som vi skrev om i artiklarna om Médoc och Graves.

Vinodlingarna i appellationen AOC Côtes de Bourg sträcker sig över 3 850 hektar och här gör man främst röda viner av Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Malbec.  

Det andra området heter Blaye och detta är egentligen området med fler appellationer och här finns en mångfald av fina druvor. Det finns Blaye med sina röda viner av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot och Merlot.

I Blaye Côtes de Bordeaux gör man också röda viner av druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Carménière, Petit Verdot och Merlot och även torra vita viner av Ugni Blanc, Colombard, Muscadelle, Sauvignon Blanc och Sémillon.

Bourg och Blaye: hagel - Vinjournalen.se

Detta område i Bordeaux har en väldränerad jord som främst består av lera, sand och alluviala jordtyper och det kuperade landskapet skyddar vinodlingarna i Bourg och Blaye. Men det här är också ett av de områden som förra året olyckligtvis drabbades av oväder och hagelstormar och som orsakade att hundratals vingårdar ibland annat i Côtes de Bourg och Côtes de Blaye med tusentals hektar vinstockar förstördes.

Några av de trevligaste vingårdarna i Bourg och Blaye !

chateau-haut-guiraud - Vinjournalen.se

Château Haut Guiraud

Historien kring den vackra vingården Château Haut Guiraud startade 1876 i den vackra vinregionen Bordeaux. I vingården på 45 hektar kan besökare ta en guidad tur för att få veta mer kring arbetet, druvorna och produktionen.  Man kan även få besöka den stora vinkällaren och provsmaka viner i världsklass. Är du intresserad vinsamlare så bör du planera ett besök till denna vingård och här kan du handla viner. Vingården välkomnar både enskilda och grupper.

  • Appellation: AOC Côtes de Bourg
  • Aktivitet: Vinprovning på Château Haut Guiraud
  • Pris: Kontakta dem för prisuppgifter
Bourg och Blaye: château de Cots - Vinjournalen.se

Château de Côts – röda eko-certifierade viner!

Bara 30 km från Bordeaux, i Bayon-sur-Gironde, har familjen Bergon slagit sig ner på det lantliga området kring Château de Côts. Här har familjen bott sedan 1930 och drivs idag av sonen Remi. De senaste 15 åren har man producerat goda, ekologiska viner och vinerna följer det regelverk och är certifierade av den franska eko-organisationen FNIVAB.

Här framställs enbart röda viner. 80 000 flaskor produceras med etikett Cuvée tradition och 10 000 flaskor med Cuvée prestige.

Druvor som odlas här är främst Merlot, men även Cabernet Sauvignon och Malbec på en jordmån av kalksten och lera.

  • Appellation: AOC Côtes de Bourg
  • Aktivitet: vinprovning på Château de Côts
  • Pris: 8 €

Två tips inför ditt besök i Bourg och Blaye

Bourg och Blaye: fästning - Vinjournalen.se

La Citadelle de Blaye

La Citadelle de Blaye är en imponerande fästning på ett område på 38 hektar, byggd på en stor klippa vid floden Gironde och byggt kring fyra bastioner med utsikt över hamnen.  Flera delar av den medeltida befästningen har bevarats, inklusive slottet av Rudel från 1200-talet.För att kunna användas som logi för platsens militära guvernörer blev slottet delvis ombyggt på 1700-talet men 1820 återställdes de ursprungliga delarna.

Denna militära fästning som inkluderar slottet byggdes mellan 1685 och 1689 av den arkitekten François Ferry och på order av Marquis de Vauban, en skicklig härförare och fransk marskalk samt konsult till Ludvig den XIV. La Citadelle de Blaye är sedan 2008 noterat på UNESCOs världsarvslista.

Bourg och Blaye: fästning - Vinjournalen.se

Här kan man vandra omkring i naturskön omgivning och självklart gå omkring och titta på fästningen. Har du tur så kan du besöka den kända marknaden vid fästningen som är öppen en gång per vecka och här säljs allt från andrahands-kläder till levande kycklingar.

På egendomen finns ett museum och en restaurang med hotell som ligger i trädgården vid fästningen och direkt vid stranden.

Staden Bourg

Ungefär 10 km därifrån hittar du den söta lilla staden Bourg är värt ett besök och staden är navet i Bourg och Blaye. Staden ligger direkt vid stranden vid Dordogne. Restauranger, marknader och mängder av sevärdheter finns att titta på, som ett gammalt klocktorn från 1800-talet och en gammal tvättstuga. Eller så kan du sitta och slappa, titta på folklivet omkring dig och njuta av lite god mat och gott vin.

Läs mer om franska vinregioner:

Frågor och svar:

Vilka är de två delområdena i Bourg och Blaye?

De två delområdena i Bourg och Blaye är Bourg och Blaye.

Vilka druvor används främst för att producera röda viner i Bourg och Blaye?

De främsta druvorna för röda viner i Bourg och Blaye är Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Malbec.

Vilka appellationer finns i Bourg och Blaye?

Det finns tre appellationer i Bourg och Blaye: Blaye AOC, Blaye-Côtes-de-Bordeaux AOC och Côtes-de-Bourg AOC.

Vilken är den äldsta appellationen i Bourg och Blaye?

Appellationen skapades redan 1920 och är en av de äldsta i Bordeaux.

Vilka är några av de mest pittoreska vingårdarna i Bourg och Blaye?

Några av de trevligaste vingårdarna i Bourg och Blaye inkluderar Château Haut Guiraud och Château de Côts.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.