Det prestigefulla vindistriktet Médoc!

Médoc: cru trälåda

Bordeaux, Médoc …. varje år får vi frågor från läsare om vi kan rekommendera vingårdar och då är Bordeaux nog det populäraste resmålet. Denna månad skriver en serie tillsammans med Wintourism.com , en sida där du kan leta fram vingårdar, vinregioner och aktiviteter och du kan boka allt direkt på nätet!  

Vi ska lära känna regionen Bordeaux och titta på de olika vindistrikten och vingårdar som sticker ut lite mer. Vi börjar med Médoc.

Först några ord om Bordeaux

Bordeaux är Frankrikes största AOC-vinregion. Detta underbara tempererade havsklimat skapar tillsammans med erfarna främsta vinmakare år efter år några av världens mest fantastiska årgångsviner. I Bordeaux görs till 90% röda viner, men det produceras även goda vita viner. Här finns 13 sorters vindruvor som godkänts av appellationen Bordeaux AOC och de tre främsta druvorna är nog Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc.

Vinregionen Médoc AOC

Distriktet Médoc, nordväst om staden Bordeaux, är egentligen en halvö inklämd mellan Atlantkusten och viken Gironde på västra sidan. I distriktet ligger några av Frankrikes mest prestigefyllda vinområden och i detta distrikt produceras några av världens dyraste och kanske mest kända viner.

Médoc, är uppdelad i tre sektioner: Landes du Médoc, Bas-Médoc och Haut-Medoc. Förutom det mindre området Haut-Brion, ingår alla dessa områden i den officiella klassificeringen av Bordeauxviner från 1855. Det finns cirka 16 000 hektar vingårdar inom Médoc regionen inklusive även de mindre appellationerna och cirka 5500 ha viner klassificeras för produktion av Médoc AOC och AOP-viner.

Médoc: vintunnor och ett glas rödvin

Terroir som gjord för vin

Terroiren i Médoc om skyddas av det stora skogsområdet Landes, vars träd skyddar vingårdarna som ligger inåt land från de kalla, salta Atlantvindarna. Jorden består av grus och lerig kalksten och är förstås idealiskt för att odla röda druvor som exempelvis Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec och Petit Verdot. Jordarna är väldränerade och de reflekterar solens strålar vilket gör att druvorna mognar med full sötma.

De flesta viner som produceras under Médoc AOC kommer traditionellt från små ambitiösa vingårdar oftare än från stora slott och små vingårdar skapar mycket goda kvalitetsviner.

De röda vinerna från Médoc med sin fina fatkaraktär är smakfulla, fylliga och eleganta med känsliga tanniner och fulla med aromer som röda mogna frukter, örter och kryddor som både peppar och vanilj. Passar utmärkt tillsammans med rött kött och vilt samt smakfulla ostar som Beaufort, Emmentaler och Roquefort.

Lär känna några intressanta vingårdar

Château Moulin à Vent – den kvinnliga vingården!

Detta slott är urtypen för vad man skulle kunna kalla för ett traditionellt, franskt château som funnits i mer än 200 år. Slottet byggdes i början av 1800-talet och vingården tillkom 1873. Här finns den typiska Médoc-jorden: en kombination av grus och lera med ett kristallsubstrat i ett tempererat klimat om garanterar en härlig och lång mognad av druvorna Merlot och Cabernets Franc.

Jo, det är faktiskt endast kvinnor som arbetar på denna vingård. I ledningen finns Reine, som är teknisk chef, den administrativa chefen heter Florens och Pilar ser till att arbetet på Château Moulin à Vent löper smidigt. Tillsammans skapar de mycket kraftfulla, eleganta och sensuella viner.

  • Appellation:  AOC Moulis-en-Médoc
  • Aktiviteter: vinprovning på Château Moulin à Vent
  • Pris: €5

Château du Taillan – underjordiska vinkällare och nationalarv!

Château du Taillan i Haut-Médoc är en av de mest attraktiva vingårdarna i Gironde på 30 hektar. Detta är ett familjeägt gods med vinodlingar som sträcker sig över flera århundraden och går tillbaka till 1700-talet. Med sina gamla underjordiska källare i rosa marmor klassas slottet idag som franskt nationalarv.  Ägarna är nu 5 systrar och den 5:e generationen av familjen Cruse som 1896 köpte fastigheten.  

Här producerar ett känt rött Cru Bourgeois vin men slottet är även ett av de få som också producerar ett populärt vitt vin, La Dame Blanche. Produktionen kan man följa i de fantastiska vinkällarna med guidade turer och vinprovning året runt med avsmakning av två viner samt franska ostar, baguette och charkuterier.

  • Appellation:  AOC Haut-Médoc, AOC Bordeaux Blanc, AOC Bordeaux Rosé
  • Aktiviteter: vinprovning på Château du Taillan
  • Pris: €12

Château Nouret – smaksäkert och fatsäkert!

Kvalitet inte kvantitet är mottot för det dedikerade vinteamet på Château Nouret i södra Médoc. Över 21 hektar och en mängd olika jordtyper odlas lika stora mängder Merlot och Cabernet Sauvignon för att göra klassiska Bordeaux-viner. Främst lera, grus och sand. Här gör man vin med perfektion. Château Nouret väljer endast ut de bästa druvorna och vinet lagras på ekfat under 1 år. Man byter ut faten vart tredje år eftersom man endast eftersträvar en mycket mild fatkaraktär. Inte s konstigt att man tilldelades en guldmedalj vid Bordeaux Wine Awards för sin 2014 Château Nouret.

  • Appellation:  AOC Medoc
  • Aktiviteter: Vinprovning på Château Nouret
  • Pris: €15

Missa inte när du besöker Médoc …

Médoc Marathon 2019

Mellan den 5-9 september pågår det förmodligen populäraste, roligaste och festligaste maratonloppet i världen med start och mål i byn Pauillac i Médoc och går igenom fantastiska miljö av vinodlingar och gamla vinslott.

Man skulle kunna kalla det för ett maskeradlopp, eftersom löparna springer i sina fantastiska klädkreationer. Årets tema är ”Superhjältar”. Själva loppet går av stapeln den 7 september med mat, vin, musik, pompa och ståt. De cirka 20 vätskekontrollerna längs banan bjuder på förutom juice och vatten även på vin, ost och kex.

La Cité du Vin

Huvudstaden i regionen Bordeaux är staden Bordeaux. Unna dig några dagar i denna charmiga stad med kul shopping och trevliga restauranger och missa inte det populära vinmuséet Cité du Vin som invigdes 2016, ett vackert arkitektoniskt glasmästerverk som ligger mitt i staden. Här kan du utforska varierande aspekter kring vin över tid och rum. Muséet fokuserar inte enbart på Bordeauxregionen, utan handlar om vinets historia och kultur och man kommer att kunna smaka på viner från hela världen för att skapa förståelse för vitikulturen i fem vinodlingskontinenter. Cité du Vin är en liten egen stad och ett fantastiskt upplevelsecentrum om vin för hela familjen. Du kan äta gott i någon av de många restaurangerna eller botanisera i världens största vinshop som har 200 viner från Frankrike och 600 viner från vingårdar i resten av världen. 

.

.

Läs lite mer om regionen Bordeaux:

Frågor och svar:

Vilka är de tre främsta druvorna som används för att producera viner i Médoc?

Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc.

Vilka områden ingår i den officiella klassificeringen av Bordeauxviner från 1855?

Landes du Médoc, Bas-Médoc och Haut-Médoc (förutom Haut-Brion).

Vilken typ av jord och klimat finns i Médoc som är idealiskt för odling av röda druvor?

Jordarna består av grus och lerig kalksten och skyddas av det stora skogsområdet Landes. Klimatet är tempererat och påverkas av Atlantkusten och viken Gironde.

Vilka är några intressanta vingårdar i Médoc?

Château Moulin à Vent, Château du Taillan och Château Nouret.

Vilka aktiviteter kan man göra i Médoc förutom att besöka vingårdar?

Man kan delta i Médoc Marathon, ett festligt maratonlopp som går genom vinodlingar och gamla vinslott. Man kan också besöka La Cité du Vin, ett vinmuséum i Bordeaux som erbjuder en upplevelse kring vinets historia och kultur.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.