Hem » Vin Fakta » Entre-Deux-Mers – en vinjuvel i Bordeaux!

Entre-Deux-Mers – en vinjuvel i Bordeaux!

Entre-Deux-Mers: utsikt över bukten

Vi håller oss kvar en stund till i Bordeaux och kommer till vinregionen Entre-Deux-Mers som ligger mellan floderna Garonne och Dordogne, ganska i hjärtat av Bordeaux. Här finns mängder med pittoreska små byar och många slott. Entre-Deux-Mers är ett attraktivt område att köra igenom. Många av de slotten här är enormt vackra!

Det största intresset för vinresor till Frankrike är onekligen Bordeaux, enligt vår samarbetspartner på Wintourism.com , en sida där du kan leta fram det som passar dig: vingårdar, vinregioner och aktiviteter och du kan boka allt direkt på nätet!  

Så här började det….

Entre-Deux-Mers har en av de äldsta vinhistorier som vinproducerande område i Frankrike. Det var för 2000 år sedan som romarna först planterade vinrankor i området, men känd som för sitt in blev Entre-Deux-Mers först under medeltiden och då för det vin som producerades för religiösa ändamål av Benediktinermunkar. År 1079 grundade munkarna klostret La Sauve Majeures – ruinerna är idag skyddade som historisk plats av Unesco. Namnet La Sauve Majeures betyder ”stor skog” och två tredjedelar av Entre-Deux-Mers är faktisk skog, så arealen för att odla druvor som är fruktbar och grön är inte så stor, endast 1 500 hektar.

Idag ser man också stora skogsområden fördelat på 250 odlare och slott som verkar på ett böljande landskap på mellan 10-100 m över havet. Jordarna här är övervägande av alluvial typ alltså sand och lera i olika proportioner. En del av problemet i området är just bristen på mineraler i jorden och den enorma mängden skogsmark. Det finns dock delar där man också hittar grus och kalksten.

Men trots stora skogsområden så är Entre-Deux-Mers mycket utsatt för hagelstormar. 2013 förlorade vinproducenterna här snudd på 10% av hela vinproduktionen på grund av de svåra stormarna. Många vinodlare förlorade sitt levebröd.

Här finns ….

I Entre-Deux-Mers finns fler än 20 olika appellationer som producerar i olika stilar, från halvsöta och söta, ädelrötade dessertviner till torra och friskfruktiga bordsviner. Medan de flesta vita vinerna i Bordeaux är lagrade på ekfat, så är det inte alltid fallet i Entre-Deux-Mers. Det vita vinet lagras helt på rostfria tankar och inte på några ekfat alls.

Den största delen av vinerna från Entre-Deux-Mers säljs som vanligt Bordeaux AOC-vin eller som enkla Vin de France-viner.

Och även om både rött och vitt vin produceras i Entre-Deux-Mers, är endast den vita appellationen som är AOC Entre-Deux-Mers, den största appellen i Bordeaux. Till 90% framställs vita unga viner främst av druvorna Sauvignon Blanc och Semilon, ofta i en god druvmix tillsammans.  En del producenter har emellertid experimenterat med druvor som inte är tillåtna enligt reglerna för appellationen, så vi får se vart den utvecklingen leder. De röda vinerna säljs som Bordeaux eller Bordeaux Supérieur.

Spännande slott att besöka…

Château de Chastelet

Vingården Chateau de Chastelet täcker ett område på 17 hektar och ligger strax söder om staden Bordeaux där man producerar alla de mest välkända vinerna. Den f.d. inredningsarkitekten Valerie och Sylvere som tidigare var kock, äger idag vingården sedan 2008 och det var då man omvandlade allt till strikt biodynamiska principer, vilket är extremt sällsynta i Bordeaux-regionen. Här pratar vi gamla vinstockar från 30-50 år gamla och ända upp till 70 år gamla. Man producerar årligen 17 000 flaskor av främst druvor som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot samt även en del Petit Verdot och Malbec. De fruktiga och medelfylliga vinerna karaktäriseras av smaker som exempelvis cederträ, kryddor, choklad samt söta bär som körsbär, hallon och jordgubb, de har en bra kropp och är inte särskilt tanninstinna.

 • Appellation: AOC Sauternes, AOC Grave
 • Aktivitet/pris: Kontakta dem för prisuppgifter
Entre-Deux-Mers - Chateau Le Sepe

Château Le Sèpe

Historiskt går Château Le Sèpe tillbaka till tiden för tempelriddarna, då pilgrimer och soldater till och från korstågen fick sova över och äta sig mätta här. Detta är ett imponerande stenslott som ligger mellan Bergerac och Saint-Émilion och ägs idag av Catherine och Dominique Guffond. Här framställs prisbelönta viner med ekologiska och organiska metoder. Produktionen är helt kemisk fri och det läggs tonvikt på att upprätthålla en mycket god kvalitet på viner gjorda av Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Malbec och lagras på franska ekfat. Med den duktiga vinmakaren JF Rontein tog man emot en guldmedalj 2009 i Bordeaux-tävlingen och det första priset i en rad erkännanden.

 • Appellation: AOC Entre-deux-mers, AOC Bordeaux Supérieur
 • Aktiviteter: Vinprovning på Château Le Sèpe
 • Pris: 8 € 
Entre-Deux-Mers: Chateau du Payre

Château du Payre

Château du Payre ligger i Cardan, öster om Bordeaux vid floden Garonne och egendomen köptes 1881 och har funnits i familjen sedan dess. Idag ägs Château du Payre av Valérie Labrousse som också driver vingårdarna på 35 hektar. Terroir: sand och lera med ett höglandsklimat som generellt har fuktig sommar och milda vinter och som ger vinet härifrån en elegant, exotisk smakprofil.
Vingårdarna själv är certifierade av Terra Vitis, en fransk nationell märkning med miljövänliga regler för vinproducenter.

Château du Payre tar årligen emot många besökare, både från Frankrike och från internationellt håll. Det är Valérie själv som guidar i vingården och källaren samt håller vinprovningar av mousserande, röda, vita och roséviner.

 • Appellation: AOC Crémant de Bordeaux, AOC Cadillac Côtes de Bordeaux, AOC Bordeaux Blanc, AOC Bordeaux Rosé
 • Aktiviteter: Vinprovning på Château du Payre
 • Pris: 5 € 
Château de Cranne

1833 köpte Jean Villars detta område med endast några hektar och gifte sig med Eugene Patchon 1870. De blev då de första vinmakarna i Garonne. Ännu idag är Château de Cranne ett familjeföretag sedan 7 generationer men nu omfattar vingården 43 hektar. Vita druvor: Sémillon, Sauvignon, Sauvignon Gris och Muscadelle. Röda druvor: Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon. De har olika sorter av vin som specialiserat sig på röda och vita.

Besökare kommer att få höra en spännande historia om sju generationerna vinframställning men också uppleva en sann odlarglädje.

 • Appellation: Côtes de Bordeaux, Bordeaux, Loupiac
 • Aktiviteter: Vinprovning på Château de Cranne
 • Pris: 5 € 

.

Frågor och svar:

Vad är Entre-Deux-Mers och var ligger det?

Entre-Deux-Mers är en vinregion i Bordeaux, Frankrike, som ligger mellan floderna Garonne och Dordogne.

Vad är historien bakom Entre-Deux-Mers som vinproducerande område?

Romarna planterade vinrankor i området för 2000 år sedan, men det blev känt för sitt vin under medeltiden när Benediktinermunkar producerade vin för religiösa ändamål. Klostret La Sauve Majeures grundades år 1079 och ruinerna är idag skyddade som en historisk plats av Unesco.

Vilka druvor odlas i Entre-Deux-Mers?

I Entre-Deux-Mers odlas främst druvor som Sauvignon Blanc och Semilon för att producera vita viner. För röda viner används druvor som Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot.

Vilka typer av viner produceras i Entre-Deux-Mers?

Entre-Deux-Mers producerar olika stilar av viner, från halvsöta och söta dessertviner till torra och friskfruktiga bordsviner. De flesta vita vinerna lagras helt på rostfria tankar och inte på ekfat.

Vilka är några spännande slott att besöka i Entre-Deux-Mers?

Några spännande slott att besöka i Entre-Deux-Mers inkluderar Château de Chastelet, Château Le Sèpe, Château du Payre och Château de Cranne. Dessa slott erbjuder vinprovningar och guidade turer i vingårdarna och källarna.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.