Libournais i Bordeaux – förnämliga viner!

Libournais: St Emilion

Vi fortsätter att utforska spännande distriktet Bordeaux och kommer till det franska vinområdet Libournais, eller Le Libournais som fransmännen kallar området som fått sitt namn efter den historiska huvudstaden Libourne, det kommersiella navet i Bordeaux-regionen och som har exporterat viner sedan medeltiden.

Några av de mest kända vinerna i världen…

Libournais ligger vänster och höger om floden Dordogne och är förmodligen det vinområdet med de allra flesta och mest kända appellationerna samlade i ett område. Imponerande vinregioner som:

• Saint-Émilion AOC och Saint-Émilion Grand Cru AOC

• Montagne-Saint-Émilion AOC

• Saint-Georges-Saint-Émilion AOC

• Lussac-Saint-Émilion AOC

• Puisseguin-Saint-Émilion AOC

• Pomerol AOC

• Lalande-de-Pomerol AOC

• Fronsac AOC

• Canon-Fronsac AOC

• Castillon – Côtes-de-Bordeaux AOC (före detta Côtes-de-Castillon AOC)

• Francs – Côtes-de-Bordeaux AOC (före dretta Bordeaux Cotes-de-Francs AOC)

Höger eller vänster om …

Man brukar skilja på vin som produceras på vänstra sidan och på högra sidan av floden Garonne, ni vet den där floden som vi beskrev hela Bordeaux och vinområden som Graves. Även om en stor del av Bordeaux-viner är blandningar av två eller flera druvvarianter, så är de som produceras på vänstra sidan floden Garonne ganska så typiska Cabernet Sauvignon blandningar, medan de som produceras på högra sidan av floden mestadels består av blandningar där den primära druvan är Merlot, som exempelvis i Pomerol i Libournais som producerar viner med en unik och känd kvalitet av både Merlot och Cabernet Franc.

Libournais: Petrus viner

Sedan finns det också det kända Saint-Émilion med underbara viner. Men ni som följt oss här på Vinjournalen har läst mer än en gång att vi skriver att samma druvor kan smaka helt annorlunda beroende på var de växer och hur jorden ser ut. Och som överallt så är smaken på varje vindruva helt beroende av växtplats, jordmån och klimat och varje av de appellationer listade ovan kan alltså få en helt annorlunda vinprofil, även i Libournais. Vi nämner Pomerol igen med sin exceptionella och unika jordmån. Pomerol, till exempel, med sina 50 hektar och med sin blåa distinkt lera gör druvorna tanninstinna och ger deras kända viner en rik kropp, bra syra och härligt långa och smakfulla avslut i gommen. Vi tänker på kanske de dyraste vinerna i världen som Château Pétrus och vi vågar inte ens gissa på vad en fin årgång av detta vin ens kan betinga i pris.

Exempel på spännande vingårdar att besöka…

Château Jean Voisin

Château Jean Voisin har länga traditioner i Bordeauxs vinhistoria och vinodlingen är på ca 15 hektar på platåen i Saint-Emilion. Denna exceptionella jordmånen består av blå lera och druvan är Merlot som ger ett fruktigt vin med mjuka tanniner samtidigt som Cabernet Franc ger vinet elegans och komplexitet. Château Jean Voisin har en högteknologisk process för vinframställning och man använder inte bekämpningsmedel av någon sort.

Ägarna Jean Voysin och Gabriel Voisin kommer från två skilda familjer med olika ursprung men har båda en stor passion för att producera goda viner med stor perfektion. Deras logotyp “V” betyder Seger. Man har guidade turer för besökare i vingården och i vinkällaren samt håller vinprovningar.

 • Appellation: AOC Saint Emilion Grand Cru
 • Aktivitet/pris: Kontakta dem för prisuppgifter

Château Puyfromage

Château Puyfromage ligger i Franc Côtes de Bordeaux, bredvid Saint-Emilion. Fyra bröder – Yves, Francis, Philippe och Frédéric Marque – äger Château Puyfromage efter deras farfar som tog över Château Puyfromage, ett kooperativ, 1943. Denna gamla vingård är på 53 hektar och det finns både gamla och nya vinstockar i vingården och den främsta druvan är Merlot. Producenten arbetar med ett dedikerat team och fantastiska klimatförhållanden som gör att man kan erbjuda kvalitetsviner. Dessutom leder deras förening med expertoenolog till en exakt kontrollerad vinframställningsprocess. Alla dessa torra, fruktiga och aromatiska viner är mycket smakfulla med toner av jord, mogna körsbär, jordgubbar och plommon och har mjuka tanniner samt en kryddig eftersmak.

 • Appellation: AOC Francs Côtes de Bordeaux
 • Aktivitet: Vinprovning på Château Puyfromage
 • Pris: Kontakta dem för prisuppgifter

Château Perron

Château Perron ligger i den lilla byn Lalande-de-Pomerol-byn och här bor Bertrand Massonie med sin familj som driver vingården efter sin far Michael sedan 15 år tillbaka. Vignobles MP Massonie är medlem i den första föreningen för Bordeaux-viner och man är SMV-certifierad enligt ISO 14001. PÅ vingården produceras idag ett brett sortiment av kvalitetsviner från olika appellationer i Bordeaux-regionen.

På vingården finns en vinbutik och ett passionerat team som driver vingården enligt ekologiska principer och vingården är certifierade med HVE certifikat. Vingården fokuserar på röda viner.

 • Appellation: AOC Lalande de Pomerol
 • Aktivitet: Vinprovning på Château Perron
 • Pris: Kontakta dem för prisuppgifter

Libournais: slottet Vieux Mugnac

Château Vieux Mougnac – med erfarenhet och kunskap!

På Château Vieux Mougnac, i Libournais. bara 50 km från Bordeaux, finns en uppsjö av gamla, historiska vinredskap att titta på, som har använts sedan 1870 av familjen Milhard-Bessard för att producera ekologiska vita och röda viner av Semillon, Merlot och Cabernet Franc.

Chateau Vieux Mougnac har också ett partnerskap med den kända Michelin-restaurangen restaurangen Agrikultur i Stockholm. Den 19 juni i år anordnade man en kanonlunch och en kombo med den godaste maten från sydvästra Frankrike och Sverige – och förstås var vinerna från Château Vieux Mougnac på plats!

 • Appellation: AOC Bordeaux Blanc Moelleux, AOC Bordeaux Rosé, AOC Bordeaux Supérieur
 • Aktivitet: Vinprovning av exklusiva viner
 • Pris: € 6
Libournais: slottet Dauphine

Château de la Dauphine – historiskt och kungligt!

Här i Fronsac gjorde kardinal Richelieu och hans brorson några av de mest prestigefyllda viner och även slottet La Dauphines, vid Dordogne, kan skryta med ett kungligt förflutet, då den kungliga gemålen Marie-Josèphe de Saxe vistades här. Hon var gift med både Ludvig den XV och den XVI. Ägare sedan 2015 är Labrune-familjen. 53 ha vacker biodynamisk vingård producerar bland annat två kända viner, Château de La Dauphine och Delphis de La Dauphine.

 • Appellation: Fronsac AOC
 • Aktiviteter: Lyxiga turer i vingården
 • Pris: € 10
Libournais: slottet La Croizille

Château La Croizille – gamla traditioner och modern teknik!

Château La Croizille är beläget i Libournais, på den på den högra stranden av Dordogne och i Saint-Emilion. Egendomen har en exceptionell jordmån med en mångfald av blå och röd lera, mjuk sandsten och kalksten och vingården drivs av familjen De Schepper-De Mour sedan länge med hjälp av gamla traditioner och modern teknik. Det fina klimatet hjälper druvorna att mogna ordentligt.

På Château La Croizille kan man också bo medan man deltar i workshops, vinprovningar och turer på egendomen.

 • Appellation: Saint Emilion Grand Cru
 • Aktiviteter: Vinprovning Château La Croizille och tur till Château Baladoz
 • Pris: € 10
Libournais: slottet Franc Baudron

Château Franc Baudron – hållbart och biodynamiskt!

Albert Georges Guimberteau köpte marken på 4 ha år 1923 och med hjälp av en oxe och en häst lade han grunden för den ekologiska vinproduktionen om finns idag. Mottot är ett hållbart biodynamiskt jordbruk utan kemiska gifter för att inte förorena miljö eller jord. De duktiga vinmakarna framställer mycket goda viner som uttrycker sin karaktär och sitt ursprung för de autentiska vinerna från området.

 • Appellation: Montagne, Saint Emilion, Bordeaux
 • Aktiviteter: Vinprovning vid Château Franc Baudron
 • Pris: € 10
Libournais: slottet Coutet

Château Coutet  – hållbar miljö!

På Château Coutet produceras fantastiska viner som precis som de andra gårdarna som vi nämner odlar biodynamiskt, helt utan bekämpningsmedel och enbart med naturlig kompost. Den varierade floran i den här delen av Libournais och kring vingården till och gagnar ett hälsosamt och hållbart jordbruk. Allt görs manuellt och familjen David Beaulieu tycker att det är spännande att få dela med sig av sin passion och kunskap och berätta om jorden, klimatet och vinifieringen för alla besökare och som samtidigt får en chans att provsmaka goda viner.

 • Appellation: Saint Emilion Grand Cru
 • Aktivitet: Vinprovning på Château Coutet
 • Pris: €7

.

.

Lite mer om franska regioner:

Frågor och svar:

Vilka är de mest kända appellationerna i Libournais?

Saint-Émilion AOC, Montagne-Saint-Émilion AOC, Saint-Georges-Saint-Émilion AOC, Lussac-Saint-Émilion AOC, Puisseguin-Saint-Émilion AOC, Pomerol AOC, Lalande-de-Pomerol AOC, Fronsac AOC, Canon-Fronsac AOC, Castillon Côtes-de-Bordeaux AOC, Francs Côtes-de-Bordeaux AOC.

Vilka druvor är vanligast i vinerna från Libournais?

Vinerna från vänstra sidan av floden Garonne är oftast Cabernet Sauvignon-baserade blandningar, medan vinerna från högra sidan av floden främst består av Merlot-baserade blandningar.

Vilken vingård i Libournais har en unik jordmån som ger deras viner en rik kropp och bra syra?

Pomerol, med sin blåa distinkta lera, ger druvorna tanninstinna och ger deras viner en rik kropp, bra syra och härligt långa och smakfulla avslut i gommen.

Vilka vingårdar kan man besöka i Libournais?

Exempel på spännande vingårdar att besöka är Château Jean Voisin, Château Puyfromage, Château Perron, Château Vieux Mougnac, Château de la Dauphine, Château La Croizille, Château Franc Baudron och Château Coutet.

Vilken vingård i Libournais har en hållbar och biodynamisk vinproduktion?

Château Franc Baudron har en hållbar och biodynamisk vinproduktion utan kemiska gifter för att inte förorena miljö eller jord.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.