Alsace, Frankrikes minsting

Är du sliten på grund av alla vardagens bestyr, stress och krav? Till exempel så smakar inte den där flaskan med vin lika bra i ett regnigt och ruggigt Sverige som den hade gjort på varmare breddgrader?

Då ska du åka till Alsace, denna franska pärla är nog något för dig och dina vinsugna smaklökar!

Varför Alsace?

Framförallt är Alsace i Frankrike så underbart tack vare massor av god mat, goda viner med stark anknytning till regionen, härliga människor och ett landskap fullt av sevärdheter, kultur och natur.

Dessutom har Alsace, denna region en uppsjö med aktiviteter att erbjuda för alla som kommer på besök. På grund av sin historia så är Alsace fyllt av romantiska miljöer med korsvirkeshus och andra pittoreska byggnader.

Snabba fakta

Här i Alsace, finns alltifrån enastående naturupplevelser, gastronomiska äventyr med spännande maträtter så som houcroute, baeckeoffe, flammekueche, kougelhopf och spätzle, historier om regionens stormiga och dramatiska förflutna, vars historia återberättas för den nyfiken i form utav museer, monument och liknade, samt mycket mera.

Huvudstaden i Alsace är dessutom Strasbourg som har 277 270 invånare och grundades redan år 12 före Kristus.

I södra Alsace ligger Colmar som är känd så som vinhuvudstaden i regionen, då området är idealiskt för vin tack vare sitt soliga och mycket torra klimat, perfekt för druvorna men dessutom för den regnskygge turisten.

Alsace som vinregion

Såsom vinregion är Alsace allra kändast för sin vita viner som står för hela 90 procent utav regionens sammanslagna vinproduktion.

Beroende på jorden och metoden som används vid framställningen av vinet så odlas i regionen de åtta vita druvsorterna sylvaner, gewurztraminer, pinot blanc, riesling, muscat, pinot gris, chasselas, auxerrois som alla kännetecknas av friskhet och mycket smak.

Kort sagt, så finner du här härliga och underbara viner som garanterat kommer ge dig en upplevelse ut över det vanliga.

Du är ju ändå inne på en sida som just handlar om allt som rör vin, så vi har därför samlat ihop en lista med vingårdar som är väl värda ett besök när du är i Alsace. Här nedan får du ta del av våra tips på Alsaces pärlor!

Frey Sohler

Utforska de majestätiska vinkällarna i Frey Sohler, Alsace.

Scherwiller ligger precis vid mynningen av Sainte Marie aux Mines och Villé, på gränsen till Giessen, 50 km söder om Strasbourg.

Sammanfattningsvis så är Frey Sohlers historia är en berättelse om flera generationers nära samhörighet med vinkulturen i området, dessutom har denna gårds historia en nära relation med regionen och vinerna ifrån Alsace. Slutligen så kan du här testa på härliga viner vars druvor odlats i en granitrik jord.

 • Appellation: Alsace, Cremant D’alsace, Alsace Grand Cru Frankstein 
 • Aktiviteter: Vintestning på Frey-Sohler.
 • Pris: Inte så mycket, fråga vineriet vid bokning av besök.

Cave de Cleebourg

En vintillverkare med stort utbud av typiska viner ifrån Alsace.

Cave Vinicole de Cleebourg ligger i den vackra naturen i norra Vogezen, 60 km från Strasbourg. Vingården i Cléebourg täcker dessutom ett område på 189 hektar och druvsorterna som odlas är Sylvaner, Muscat, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris och Crémant.

Du kan ta dig en tur till gården om du vill veta mer om deras viner samt provsmaka dem. Så om du framför allt älskar att utforska olika viner, förnimma dess distinkta smaker och karaktär, så måste du planera din nästa resa till just denna vingård.

 • Appellation:  AOC Alsace
 • Aktiviteter: Vintestning på Cave Vinicole De Cleebourg
 • Pris: €8

Domaine Bott Frères

Här så kan du testa ett stort utbud av olika sorters vin ifrån Domaine Bott Frères.

Vintillverkaren Domaine Bott Frères historia kan spårar ända tillbaka till år 1835. Philippe Louis Bott grundade under denna tid vingården. Dessutom ligger gården allra högst upp i staden Ribeauvillé.

Här råder det ett perfekt klimat som producerar utmärkta viner. Du kan även åka och provsmaka deras viner, i deras moderna källare. Med andra ord så välkomnas gäster och besökare hit,hela sju dagar i veckan och priset ligger på 8 euro.

 • Appellation: AOC Alsace, AOC Cremant D’alsace, AOC Grand Cru D’alsace 
 • Aktiviteter: Vintestning på Domaine Bott Frères.
 • Pris: €8

Domaine Sylvie Fahrer & Fils

Gör dig redo att njuta av en guidad tur och njuta av de delikata och underbara vinerna hos Domaine Sylvie Fahrer & Fils.

Om du har planer på att besöka denna underbara vingård så kommer du få chansen att njuta av en underbar plats, samt utforska det unika utbudet av viner som finns här.

Därför är du alltid välkommen att komma och provsmaka ett par glas vin! Så om du nu är i Alsace eller planerar att resa hit så ta dig då tiden att besöka denna vackra och härliga gård.

 • Appellation:  AOP Alsace
 • Aktiviteter: Vintestning på Domaine Sylvie Fahrer & Fils
 • Pris: 

Domaine Maurice Schueller.

En egendom i Alsace med flera hundra år på nacken, beläget i den vackra bryn Gueberschwihr.

Vintillverkaren Maurice Schueller ligger i hjärtat av Alsace vindistrikt. Denna egendom kommer föra dina tankar tillbaka till medeltiden, då det här finns en gammal källare som har anor ända tillbaka till 1400-talet, ett klocktorn ifrån 1100 talet som är ett ut av Alsaces allra vackraste klocktorn.

När du slutligen tar dig hit så kommer du mötas med öppna armar utav gårdens ägare Catherine och Marc som tar dig på en guidad provning..

 • Appellation:  AOC Alsace, AOC Crémant d’Alsace, AOC Alsace Grand Cru Goldbert.
 • Aktiviteter: Vin och matmatchning med specialiteter ifrån Alsace.
 • Pris: €8

Domaine Schwach François et Fils

Arvet efter mäklaren Francois Schwach, familjeägt i tre generationer.

Francois uppförde denna egendom på 1950-talet också ligger gården i hjärtat utav Alsace. Dessutom slutade han sitt jobb för att följa sina drömmar om att bli en vintillverkare.

Därefter äger Sébastien, ifrån den tredje generationen av familjen vingården och han driver vingården med sina autentiska know-how kunskaper och moderna inställning till just vinproduktion.

Förutom att du är välkommen att besöka Domaine Schwach François et Fils för att få en inblick hur deras process går till samt får en guidad rundtur på vingården med provsmakning.

 • Appellation: AOC Alsace, AOC Crémant d’Alsace, AOC Alsace Grand Cru Schoenenbourg, AOC Alsace Grand Cru Rosacker, AOC Alsace Grand Cru Kaefferkopf, AOC Alsace Grand Cru Osterberg 
 • Aktiviteter: Vintestning på Domaine Schwach François et Fils
 • Pris: €8

Jean-Baptiste Adam

Kom och smaka på vinet med en fyrahundra år gamla historia!

Förutom denna familjs engagemang, passion och kärlek till vin, så har deras kunskap ifrån generation till generation ytterligare hjälpt dem i sitt tillverkande av vin. Dessutom förbättrar de sina vinframställningstekniker år efter år för att nå perfektion till deras efterföljande årgång.

Kort sagt så har familjen stolthet i att erbjuda sina viner till omvärlden och här kan du testa och få dina smaksinnen väckta till liv av deras viner i en elegant omgivning och priset för detta är 10 euro.

 • Appellation:  AOC Alsace, AOC Crémant d’Alsace, AOC Alsace Grand Cru
 • Aktiviteter:  Uppvaknandet av smaksinnena med hjälp av viner ifrån Alsace.
 • Pris: €10

Domaine Schmitt – Carrer

Upptäck de sju olika sorternas druvor ifrån Alsace.

Endast ett fåtal familjer kan härleda sina rötter hundratals år tillbaka i historien med all säkerhet och ännu färre kan påstå att deras släkt jobbat på en vingård i tre århundraden. Men familjen Schmitt är just allt detta och har varit vinproducenter i regionen sedan första halvan av 1600-talet.

Vidare så upptar vinodlingarna 15 hektar och dessa odlas helt organiskt, för vilket gården innehar ett certifikat. Därmed har vinodlingen varit helt organisk sedan år 2012. Dessutom kan du resa hit för att provsmaka deras utsökta viner för 10 euro.

 • Appellation:  AOC Alsace, Alsace Grand Cru
 • Aktiviteter: Vintestning på Domaine Schmitt – Carrier
 • Pris: €10

La Cave des Vignerons de Pfaffenheim

Lär känna historien hos den prisbelönte vintillverkaren i Alsace.

Cave des Vignerons av Pfaffenheim är en särskilt prominent vintillverkarna i Alsace och gården har dessutom sin början för nästan 60 år sedan. Dessutom vann vingården priset för bästa franska vin, vid den Internationella Vin och Sprit tävlingen i London. Dessutom finns här kalkrika jordar på terrasserna som gör att gården producerar rika och lyxiga viner med kraftfull smak.

Deras viner bär en komplex, men träffsäker smak av fruktiga och mineralrika toner.Här är du alltid välkommen att besöka deras vinkällare och delta i vinprovning som leds av en erfaren sommelier.

 • Appellation:  AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru, AOC Cremant D’alsace
 • Aktiviteter: Vintestning på La Cave des Vignerons de Pfaffenheim
 • Pris: 

Domaine Sick-Dreyer

En ung generation blåser nytt liv i traditionerna.

Domaine Sick-Dreyer ligger i hjärtlandet av Alsace, det vill säga cirka tio minuters färd ifrån Colmar. Dessutom har gården anor ifrån år 1563 och det är samma familj som drivit och ägt denna gård under all tid.

Under åren som gått har gården moderniserats och kan dessutom numera stolt exportera sina viner till länder såsom USA, Danmark, Italien, Storbritannien och ända bort till Singapore.

Dessutom är det en sak som aldrig har gått förlorad under alla dessa århundraden, och det är gårdens kärlek och passion för att göra utmärkta viner. Du är också på måndag till fredag välkommen att boka en tid för rundtur och vinprovning på gården.

 • Appellation: AOC Alsace, AOC Kaedderkopf
 • Aktiviteter: Vintestning på Domaine Sick-Dreyer
 • Pris: 

Slutord

Så där ja, nu så tror vi allt att du är riktigt sugen på att resa till detta vackra, franska landskap med all dess rika vinkultur, samt njuta utav allt Alsace har att erbjuda.

Om du är intresserad av mer tips på viner, resmål, vintips, ja allt som kan tänkas röra vid ämnet vin, var då så god och klicka på länken nedan för mer läsning och inspiration om vinets underbara värld på:

Klicka gärna på denna länk för att få veta reda på mer om regionen och dess viner.

La Dame de Malescot

Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

Artikelnummer: 5491

Typ: Rött Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol:13,5 %

Pris:369 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna