Hem » Vin Fakta » Alsace, Frankrikes minsting

Alsace, Frankrikes minsting

alsace - Vinjournalen.se

Är du sliten på grund av alla vardagens bestyr, stress och krav? Till exempel så smakar inte den där flaskan med vin lika bra i ett regnigt och ruggigt Sverige som den hade gjort på varmare breddgrader?

Då ska du åka till Alsace, denna franska pärla är nog något för dig och dina vinsugna smaklökar!

Varför Alsace?

Framförallt är Alsace i Frankrike så underbart tack vare massor av god mat, goda viner med stark anknytning till regionen, härliga människor och ett landskap fullt av sevärdheter, kultur och natur.

Dessutom har Alsace, denna region en uppsjö med aktiviteter att erbjuda för alla som kommer på besök. På grund av sin historia så är Alsace fyllt av romantiska miljöer med korsvirkeshus och andra pittoreska byggnader.

Snabba fakta

Här i Alsace, finns alltifrån enastående naturupplevelser, gastronomiska äventyr med spännande maträtter så som houcroute, baeckeoffe, flammekueche, kougelhopf och spätzle, historier om regionens stormiga och dramatiska förflutna, vars historia återberättas för den nyfiken i form utav museer, monument och liknade, samt mycket mera.

Huvudstaden i Alsace är dessutom Strasbourg som har 277 270 invånare och grundades redan år 12 före Kristus.

I södra Alsace ligger Colmar som är känd så som vinhuvudstaden i regionen, då området är idealiskt för vin tack vare sitt soliga och mycket torra klimat, perfekt för druvorna men dessutom för den regnskygge turisten.

Alsace som vinregion

Såsom vinregion är Alsace allra kändast för sin vita viner som står för hela 90 procent utav regionens sammanslagna vinproduktion.

Beroende på jorden och metoden som används vid framställningen av vinet så odlas i regionen de åtta vita druvsorterna sylvaner, gewurztraminer, pinot blanc, riesling, muscat, pinot gris, chasselas, auxerrois som alla kännetecknas av friskhet och mycket smak.

Kort sagt, så finner du här härliga och underbara viner som garanterat kommer ge dig en upplevelse ut över det vanliga.

Du är ju ändå inne på en sida som just handlar om allt som rör vin, så vi har därför samlat ihop en lista med vingårdar som är väl värda ett besök när du är i Alsace. Här nedan får du ta del av våra tips på Alsaces pärlor!

Frey Sohler

Utforska de majestätiska vinkällarna i Frey Sohler, Alsace.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Scherwiller ligger precis vid mynningen av Sainte Marie aux Mines och Villé, på gränsen till Giessen, 50 km söder om Strasbourg.

Sammanfattningsvis så är Frey Sohlers historia är en berättelse om flera generationers nära samhörighet med vinkulturen i området, dessutom har denna gårds historia en nära relation med regionen och vinerna ifrån Alsace. Slutligen så kan du här testa på härliga viner vars druvor odlats i en granitrik jord.

 • Appellation: Alsace, Cremant D’alsace, Alsace Grand Cru Frankstein 
 • Aktiviteter: Vintestning på Frey-Sohler.
 • Pris: Inte så mycket, fråga vineriet vid bokning av besök.

Cave de Cleebourg

En vintillverkare med stort utbud av typiska viner ifrån Alsace.

cave-vinicole-de-cleebourg - Vinjournalen.se

Cave Vinicole de Cleebourg ligger i den vackra naturen i norra Vogezen, 60 km från Strasbourg. Vingården i Cléebourg täcker dessutom ett område på 189 hektar och druvsorterna som odlas är Sylvaner, Muscat, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris och Crémant.

Du kan ta dig en tur till gården om du vill veta mer om deras viner samt provsmaka dem. Så om du framför allt älskar att utforska olika viner, förnimma dess distinkta smaker och karaktär, så måste du planera din nästa resa till just denna vingård.

 • Appellation:  AOC Alsace
 • Aktiviteter: Vintestning på Cave Vinicole De Cleebourg
 • Pris: €8

Domaine Bott Frères

Här så kan du testa ett stort utbud av olika sorters vin ifrån Domaine Bott Frères.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vintillverkaren Domaine Bott Frères historia kan spårar ända tillbaka till år 1835. Philippe Louis Bott grundade under denna tid vingården. Dessutom ligger gården allra högst upp i staden Ribeauvillé.

Här råder det ett perfekt klimat som producerar utmärkta viner. Du kan även åka och provsmaka deras viner, i deras moderna källare. Med andra ord så välkomnas gäster och besökare hit,hela sju dagar i veckan och priset ligger på 8 euro.

 • Appellation: AOC Alsace, AOC Cremant D’alsace, AOC Grand Cru D’alsace 
 • Aktiviteter: Vintestning på Domaine Bott Frères.
 • Pris: €8

Domaine Sylvie Fahrer & Fils

Gör dig redo att njuta av en guidad tur och njuta av de delikata och underbara vinerna hos Domaine Sylvie Fahrer & Fils.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Om du har planer på att besöka denna underbara vingård så kommer du få chansen att njuta av en underbar plats, samt utforska det unika utbudet av viner som finns här.

Därför är du alltid välkommen att komma och provsmaka ett par glas vin! Så om du nu är i Alsace eller planerar att resa hit så ta dig då tiden att besöka denna vackra och härliga gård.

 • Appellation:  AOP Alsace
 • Aktiviteter: Vintestning på Domaine Sylvie Fahrer & Fils
 • Pris: 

Domaine Maurice Schueller.

En egendom i Alsace med flera hundra år på nacken, beläget i den vackra bryn Gueberschwihr.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vintillverkaren Maurice Schueller ligger i hjärtat av Alsace vindistrikt. Denna egendom kommer föra dina tankar tillbaka till medeltiden, då det här finns en gammal källare som har anor ända tillbaka till 1400-talet, ett klocktorn ifrån 1100 talet som är ett ut av Alsaces allra vackraste klocktorn.

När du slutligen tar dig hit så kommer du mötas med öppna armar utav gårdens ägare Catherine och Marc som tar dig på en guidad provning..

 • Appellation:  AOC Alsace, AOC Crémant d’Alsace, AOC Alsace Grand Cru Goldbert.
 • Aktiviteter: Vin och matmatchning med specialiteter ifrån Alsace.
 • Pris: €8

Domaine Schwach François et Fils

Arvet efter mäklaren Francois Schwach, familjeägt i tre generationer.

domaine-schwach-francois-et-fils - Vinjournalen.se

Francois uppförde denna egendom på 1950-talet också ligger gården i hjärtat utav Alsace. Dessutom slutade han sitt jobb för att följa sina drömmar om att bli en vintillverkare.

Därefter äger Sébastien, ifrån den tredje generationen av familjen vingården och han driver vingården med sina autentiska know-how kunskaper och moderna inställning till just vinproduktion.

Förutom att du är välkommen att besöka Domaine Schwach François et Fils för att få en inblick hur deras process går till samt får en guidad rundtur på vingården med provsmakning.

 • Appellation: AOC Alsace, AOC Crémant d’Alsace, AOC Alsace Grand Cru Schoenenbourg, AOC Alsace Grand Cru Rosacker, AOC Alsace Grand Cru Kaefferkopf, AOC Alsace Grand Cru Osterberg 
 • Aktiviteter: Vintestning på Domaine Schwach François et Fils
 • Pris: €8

Jean-Baptiste Adam

Kom och smaka på vinet med en fyrahundra år gamla historia!

jean-baptiste-adam - Vinjournalen.se

Förutom denna familjs engagemang, passion och kärlek till vin, så har deras kunskap ifrån generation till generation ytterligare hjälpt dem i sitt tillverkande av vin. Dessutom förbättrar de sina vinframställningstekniker år efter år för att nå perfektion till deras efterföljande årgång.

Kort sagt så har familjen stolthet i att erbjuda sina viner till omvärlden och här kan du testa och få dina smaksinnen väckta till liv av deras viner i en elegant omgivning och priset för detta är 10 euro.

 • Appellation:  AOC Alsace, AOC Crémant d’Alsace, AOC Alsace Grand Cru
 • Aktiviteter:  Uppvaknandet av smaksinnena med hjälp av viner ifrån Alsace.
 • Pris: €10

Domaine Schmitt – Carrer

Upptäck de sju olika sorternas druvor ifrån Alsace.

domaine-schmitt-carrer - Vinjournalen.se

Endast ett fåtal familjer kan härleda sina rötter hundratals år tillbaka i historien med all säkerhet och ännu färre kan påstå att deras släkt jobbat på en vingård i tre århundraden. Men familjen Schmitt är just allt detta och har varit vinproducenter i regionen sedan första halvan av 1600-talet.

Vidare så upptar vinodlingarna 15 hektar och dessa odlas helt organiskt, för vilket gården innehar ett certifikat. Därmed har vinodlingen varit helt organisk sedan år 2012. Dessutom kan du resa hit för att provsmaka deras utsökta viner för 10 euro.

 • Appellation:  AOC Alsace, Alsace Grand Cru
 • Aktiviteter: Vintestning på Domaine Schmitt – Carrier
 • Pris: €10

La Cave des Vignerons de Pfaffenheim

Lär känna historien hos den prisbelönte vintillverkaren i Alsace.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Cave des Vignerons av Pfaffenheim är en särskilt prominent vintillverkarna i Alsace och gården har dessutom sin början för nästan 60 år sedan. Dessutom vann vingården priset för bästa franska vin, vid den Internationella Vin och Sprit tävlingen i London. Dessutom finns här kalkrika jordar på terrasserna som gör att gården producerar rika och lyxiga viner med kraftfull smak.

Deras viner bär en komplex, men träffsäker smak av fruktiga och mineralrika toner.Här är du alltid välkommen att besöka deras vinkällare och delta i vinprovning som leds av en erfaren sommelier.

 • Appellation:  AOC Alsace, AOC Alsace Grand Cru, AOC Cremant D’alsace
 • Aktiviteter: Vintestning på La Cave des Vignerons de Pfaffenheim
 • Pris: 

Domaine Sick-Dreyer

En ung generation blåser nytt liv i traditionerna.

domaine-sick-dreyer - Vinjournalen.se

Domaine Sick-Dreyer ligger i hjärtlandet av Alsace, det vill säga cirka tio minuters färd ifrån Colmar. Dessutom har gården anor ifrån år 1563 och det är samma familj som drivit och ägt denna gård under all tid.

Under åren som gått har gården moderniserats och kan dessutom numera stolt exportera sina viner till länder såsom USA, Danmark, Italien, Storbritannien och ända bort till Singapore.

Dessutom är det en sak som aldrig har gått förlorad under alla dessa århundraden, och det är gårdens kärlek och passion för att göra utmärkta viner. Du är också på måndag till fredag välkommen att boka en tid för rundtur och vinprovning på gården.

 • Appellation: AOC Alsace, AOC Kaedderkopf
 • Aktiviteter: Vintestning på Domaine Sick-Dreyer
 • Pris: 

Slutord

Så där ja, nu så tror vi allt att du är riktigt sugen på att resa till detta vackra, franska landskap med all dess rika vinkultur, samt njuta utav allt Alsace har att erbjuda.

Om du är intresserad av mer tips på viner, resmål, vintips, ja allt som kan tänkas röra vid ämnet vin, var då så god och klicka på länken nedan för mer läsning och inspiration om vinets underbara värld på:

Klicka gärna på denna länk för att få veta reda på mer om regionen och dess viner.

Frågor och svar:

Vad är Alsace känt för som vinregion?

Alsace är känt för sina vita viner, som står för 90 procent av regionens vinproduktion.

Vilka är de vanligaste druvsorterna som odlas i Alsace?

De vanligaste druvsorterna som odlas i Alsace är sylvaner, gewurztraminer, pinot blanc, riesling, muscat, pinot gris, chasselas och auxerrois.

Vilka aktiviteter kan man göra i Alsace förutom att prova viner?

I Alsace kan man utforska regionens historia genom museer och monument, njuta av gastronomiska äventyr med traditionella maträtter och uppleva den vackra naturen och sevärdheterna i området.

Vilka är några av de mest kända vingårdarna i Alsace?

Några av de mest kända vingårdarna i Alsace är Frey Sohler, Cave de Cleebourg, Domaine Bott Frères, Domaine Sylvie Fahrer & Fils, Domaine Maurice Schueller, Domaine Schwach François et Fils, Jean-Baptiste Adam, Domaine Schmitt Carrer, La Cave des Vignerons de Pfaffenheim och Domaine Sick-Dreyer.

Vilken stad är huvudstaden i Alsace?

Huvudstaden i Alsace är Strasbourg.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.