Hur påverkar jorden vårt vin? Visst blir man imponerad när någon skicklig vinkritiker kan smaka varifrån vinet kommer? Hur kan man på ett tillförlitligt sätt korrelera specifika aromer till specifika jordar och platser på jorden?

Ibland kan man prova ett riktigt läckert vin och det första som man tänker på förutom doft- och smakaromer är att man känner en ton av jorden som vinet vuxit i. Ta ett ganska komplext vitt Bourgognevin till exempel. Ofta kan en ton av jord med en ganska markant mineralitet framträda.


Jorden är bara en pusselbit

Man läser ofta att vinet är mineraliskt och förhållandet jorden eller terroiren och vinet är egentligen mycket mer komplicerat än så för ibland känns det som om en typ av jordmån här alltid är likadan någon annanstans. Så är det inte.  

liten vinplanta i vulkanisk jord
vulkanisk jordmån

Förhållandet mellan jord/mark och vin är mer komplicerat än några våta stenar, snäckskal och kalkstensjord. Det är inte enbart jorden utan en massa andra faktorer som spelar in, inte minst klimatförhållanden och inte minst när vinmakaren lägger handen på före och efter fermentering.


En jordmån är inte konstant

Olika typer av mineraler och jord påverkar vin på olika sätt. Vinentusiaster lägger mycket stor vikt på jordmån och ibland verkar det som om jordmån inte skiljer sig från en annan jordmån någon annanstans. Men jorden har en sammansättning och utvecklas ju ständigt av regn, bevattning och annan inblandning. Berggrunden kan innehålla fossiliserade snäckskal på ett ställe, men inte någon annanstans. Bara för att några vinstockar växer i kalkstenrik mark på ett område i en region, betyder inte att jorden är densamma som den kalkstenrika jorden som finns i andra delar av regionen.


Olika smak och uttryck

en utblick över vingården

Det finns många olika typer av kalkstenbaserad jord som till slut påverkar smak och kvalitet. En tät kalkstensjord kan exempelvis behålla vatten och hålla jorden sval och därför ge ett vin som har en mycket hög syra. Medan en kalkstensjord som är stenigare och släpper igenom mer vatten ger en helt annan smak och uttryck. I Mosel har man till exempel både röda och blåa skifferjordar, där den röda jorden något tätare och innehåller mer lera, medan den blå jorden är lite stenigare, vilket möjliggör bättre vattenavlopp och gör dessa viner mer koncentrerade.


Vad skiljer en jordmån från en annan?

  1. Hur stenig eller tät jord är kan ha en direkt mätbar inverkan på vinet. Får du mer vatten till stocken, så säger det sig själv att druvan blir mer koncentrerad i en stenig jord men lite mer utspädd i en jord av lera. Hur stenig eller tät jorden är kan ha en direkt mätbar inverkan på vinet. Får du mer vatten till stocken, så säger det sig själv att druvan blir mer koncentrerad i en stenig jord men lite mer utspädd i en jord av lera.

2. Jordens densitet påverkar hur varmt eller kallt det är vid olika tidpunkter på året. En svalare jord kan också ge hög syra i druvan, medan en varmare jordmån som släpper igenom vatten ger mer socker i frukten.

3. Svampar kan förekomma i marken, vilket kan påverka druvorna när de mognar vilket ändrar smaken i vinet.

Det är mycket som spelar in när man provar ett vin och därför kan mineraltonen vara en helt subjektivt. Men känner man toner av den specifika jorden och mineral så kan det hjälpa till att både bestämma varifrån vinet kommer men också förstå en regions viner och utgångsläge lite bättre.

Mer om vin och smaker:

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy