Hem » Vin Fakta » Jorden – hur påverkar den vårt vin?

Jorden – hur påverkar den vårt vin?

en hand full av jord - Vinjournalen.se

Hur påverkar jorden vårt vin? Visst blir man imponerad när någon skicklig vinkritiker kan smaka varifrån vinet kommer? Hur kan man på ett tillförlitligt sätt korrelera specifika aromer till specifika jordar och platser på jorden?

Ibland kan man prova ett riktigt läckert vin och det första som man tänker på förutom doft- och smakaromer är att man känner en ton av jorden som vinet vuxit i. Ta ett ganska komplext vitt Bourgognevin till exempel. Ofta kan en ton av jord med en ganska markant mineralitet framträda.


Jorden är bara en pusselbit

Man läser ofta att vinet är mineraliskt och förhållandet jorden eller terroiren och vinet är egentligen mycket mer komplicerat än så för ibland känns det som om en typ av jordmån här alltid är likadan någon annanstans. Så är det inte.  

645 - Vinjournalen.se
vulkanisk jordmån

Förhållandet mellan jord/mark och vin är mer komplicerat än några våta stenar, snäckskal och kalkstensjord. Det är inte enbart jorden utan en massa andra faktorer som spelar in, inte minst klimatförhållanden och inte minst när vinmakaren lägger handen på före och efter fermentering.


En jordmån är inte konstant

Olika typer av mineraler och jord påverkar vin på olika sätt. Vinentusiaster lägger mycket stor vikt på jordmån och ibland verkar det som om jordmån inte skiljer sig från en annan jordmån någon annanstans. Men jorden har en sammansättning och utvecklas ju ständigt av regn, bevattning och annan inblandning. Berggrunden kan innehålla fossiliserade snäckskal på ett ställe, men inte någon annanstans. Bara för att några vinstockar växer i kalkstenrik mark på ett område i en region, betyder inte att jorden är densamma som den kalkstenrika jorden som finns i andra delar av regionen.


Olika smak och uttryck

644 - Vinjournalen.se

Det finns många olika typer av kalkstenbaserad jord som till slut påverkar smak och kvalitet. En tät kalkstensjord kan exempelvis behålla vatten och hålla jorden sval och därför ge ett vin som har en mycket hög syra. Medan en kalkstensjord som är stenigare och släpper igenom mer vatten ger en helt annan smak och uttryck. I Mosel har man till exempel både röda och blåa skifferjordar, där den röda jorden något tätare och innehåller mer lera, medan den blå jorden är lite stenigare, vilket möjliggör bättre vattenavlopp och gör dessa viner mer koncentrerade.


Vad skiljer en jordmån från en annan?

  1. Hur stenig eller tät jord är kan ha en direkt mätbar inverkan på vinet. Får du mer vatten till stocken, så säger det sig själv att druvan blir mer koncentrerad i en stenig jord men lite mer utspädd i en jord av lera. Hur stenig eller tät jorden är kan ha en direkt mätbar inverkan på vinet. Får du mer vatten till stocken, så säger det sig själv att druvan blir mer koncentrerad i en stenig jord men lite mer utspädd i en jord av lera.

2. Jordens densitet påverkar hur varmt eller kallt det är vid olika tidpunkter på året. En svalare jord kan också ge hög syra i druvan, medan en varmare jordmån som släpper igenom vatten ger mer socker i frukten.

3. Svampar kan förekomma i marken, vilket kan påverka druvorna när de mognar vilket ändrar smaken i vinet.

Det är mycket som spelar in när man provar ett vin och därför kan mineraltonen vara en helt subjektivt. Men känner man toner av den specifika jorden och mineral så kan det hjälpa till att både bestämma varifrån vinet kommer men också förstå en regions viner och utgångsläge lite bättre.

Mer om vin och smaker:

Frågor och svar:

Hur påverkar jordens densitet vinets smak?

Jordens densitet kan påverka hur varmt eller kallt det är vid olika tidpunkter på året, vilket kan ge hög syra i druvan eller mer socker i frukten.

Kan svampar i marken påverka smaken i vinet?

Ja, svampar i marken kan påverka druvorna när de mognar och ändra smaken i vinet.

Varför är jordmånens sammansättning viktig för vinet?

Jordmånens sammansättning kan påverka vinets smak och kvalitet genom att ge olika mineraler och påverka druvans koncentration.

Är jordmånen konstant eller förändras den?

Jordmånen förändras ständigt av regn, bevattning och annan inblandning, vilket gör att olika jordmånar kan skilja sig åt.

Kan man korrelera specifika aromer till specifika jordar och platser på jorden?

Ja, vinkritiker kan ofta korrelera specifika aromer till specifika jordar och platser på jorden, men det är också en subjektiv upplevelse.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.