Organiskt eller miljövänligt?
Visst bör väl miljövänliga odlingar producera ekologiskt vin? Men så är det inte alltid.
Eftersom det är billigare och enklare, är det vanligt att traditionella vingårdar använder sig kemiska bekämpningsmedel och insektsmedel för att skydda sina druvor och stockar.
Organiska vingårdar de använder kopparsulfat som bekämpningsmedel mot skadedjur. Problemet med kopparsulfat är att koppar som läcker in i jorden, förorenar grundvattnet och har en negativ effekt på naturen. Eftersom det påverkar jorden så negativt så har det även en negativ påverkan på våra grödor.
Men idag experimenterar alltfler vingårdar om hur man kan kringgå kopparsulfat genom att an-vända mer miljövänliga metoder som exempelvis syntetisk fungicid. Dessutom kan man även titta på hela processen, från hur druvorna odlas, hur vinet framställs och hur vinet buteljeras.
Organiska vingårdar använder flera hållbara metoder i vinframställning i stället för kemikalier och provar idag olika metoder, exempelvis
- Kompost tillverkad av gamla druvor kan spridas på jorden och förhindra tillväxten av ogräs Feromoner kan användas som en insekticid
- Naturlig plantering som bryter upp jorden och låter vattnet tränga in i jorden
- Anlägga fat under jorden för ett mindre koldioxidutsläpp och för naturlig värme, kyla och luft-fuktighet
- Geotermisk system för all uppvärmning och kylning för att minska utsläppen av energi
- Sterilisering av rat med ozon i stället för giftiga kemikalier
- Avloppsvatten används och behandlas med naturliga, organiska och mineraliska biofilter
Det är också skillnad för miljön om vinet korkas eller inte. Kork innehåller kemikalier som kan läcka in i vinet.