Hem » Ekologiskt viner » Organiskt eller miljövänligt?

Organiskt eller miljövänligt?

26_itemthemeimage_5169-jpg - Vinjournalen.se

Visst bör väl miljövänliga odlingar producera ekologiskt vin? Men så är det inte alltid.
Eftersom det är billigare och enklare, är det vanligt att traditionella vingårdar använder sig kemiska bekämpningsmedel och insektsmedel för att skydda sina druvor och stockar.

Organiska vingårdar de använder kopparsulfat som bekämpningsmedel mot skadedjur. Problemet med kopparsulfat är att koppar som läcker in i jorden, förorenar grundvattnet och har en negativ effekt på naturen. Eftersom det påverkar jorden så negativt så har det även en negativ påverkan på våra grödor.

Men idag experimenterar alltfler vingårdar om hur man kan kringgå kopparsulfat genom att an-vända mer miljövänliga metoder som exempelvis syntetisk fungicid. Dessutom kan man även titta på hela processen, från hur druvorna odlas, hur vinet framställs och hur vinet buteljeras.
Organiska vingårdar använder flera hållbara metoder i vinframställning i stället för kemikalier och provar idag olika metoder, exempelvis

  • Kompost tillverkad av gamla druvor kan spridas på jorden och förhindra tillväxten av ogräs Feromoner kan användas som en insekticid
  • Naturlig plantering som bryter upp jorden och låter vattnet tränga in i jorden
  • Anlägga fat under jorden för ett mindre koldioxidutsläpp och för naturlig värme, kyla och luft-fuktighet
  • Geotermisk system för all uppvärmning och kylning för att minska utsläppen av energi
  • Sterilisering av rat med ozon i stället för giftiga kemikalier
  • Avloppsvatten används och behandlas med naturliga, organiska och mineraliska biofilter

Det är också skillnad för miljön om vinet korkas eller inte. Kork innehåller kemikalier som kan läcka in i vinet.

Frågor och svar:

Varför använder traditionella vingårdar kemiska bekämpningsmedel?

Det är billigare och enklare att använda kemiska bekämpningsmedel för att skydda druvorna och stockarna.

Vilket bekämpningsmedel använder organiska vingårdar?

Organiska vingårdar använder kopparsulfat som bekämpningsmedel mot skadedjur.

Vilken negativ effekt kan kopparsulfat ha på naturen?

Koppar som läcker in i jorden förorenar grundvattnet och har en negativ effekt på naturen.

Vilka hållbara metoder använder organiska vingårdar i vinframställningen?

Organiska vingårdar använder kompost, feromoner, naturlig plantering, anlägger fat under jorden, använder geotermisk system, steriliserar med ozon och behandlar avloppsvatten med naturliga, organiska och mineraliska biofilter.

Varför är det skillnad för miljön om vinet korkas eller inte?

Kork innehåller kemikalier som kan läcka in i vinet och påverka miljön negativt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.