Bourgogne – hem för några av världens dyraste viner

Inte särskilt stort till ytan ligger vindistriktet Bourgogne som en remsa på den västra sluttningen av floden Saône, en biflod till floden Rhône. Det sträcker sig mer eller mindre från Dijon i norr till Lyon i söder. Förutom området Chablis, som också ingår i Bourgogne men ligger 13 mil åt nordväst sett från resten av distriktet. Namnet har Bourgogne fått från att det runt år 400 före Kristus kom folk från Bornholm och bosatte sig här i närheten. Och här produceras några av Frankrikes och världens mest berömda och dyraste viner.

Området är uppdelat i ett antal underregioner, Chablis, Côte d’Or (som i sin tur består av Côte de Nuits och Côte de Beaune) Saône et Loir (Côte Chalonnaise och Mâconnais), och Beaujolais. Den senare lämnar vi för en stund, idag handlar det om Bourgogne förutom Beaujolais.

Om man inte räknar in Beaujolais, så är cirka två tredjedelar av vinet som produceras här vitt. Den tredje tredjedelen är mest rött men också en liten andel rosévin och mousserande vin. Allt vitt vin i Bourgogne är torrt. Druvorna som används är till övervägande delen Chardonnay till vita viner och Pinot Noir för röda. En annan druva som traditionellt använts mycket i Bourgogne är den blå druvan Gamay. Fortfarande är en stor del av odlingsarealen använt till den druvan, men detta är till största delen i Beaujolais. Det är tillåtet att blanda in en viss procent andra druvor, men den övervägande delen viner i Bourgogne är druvrena viner, alltså viner på bara en druvsort.

Betydelsen av terroir

Man kan säga att Bourgogne är den region som lägger mest vikt vid terroir. Det är väldigt viktigt var druvorna odlas, i vilken typ av jord, i vilket väderstreck, och andra geografiska variationer. Till skillnad från exempelvis Bordeaux där klassificeringen av vinerna är beroende på den individuelle odlaren, är det i Bourgogne klassificerat utifrån geografi, området där vinet odlas är det som är viktigt, inte vem som har framställt det.

Det finns fler Appellationer i Bourgogne än i något annat vindistrikt i Frankrike. Och de är indelade i 4 olika kvalitetskategorier. I fallande ordning är det Grand Cru, Premier Cru, Appellation Communale och Appellation régionale.

Många av dagens vingårdar började sin historia som kloster och det var munkar som skötte odlingarna. Dessa munkar experimenterade och förde journaler, och på det sättet upptäcktes betydelsen av jordmån, klimat och växtplats för vinets smak och kvalitet. Så föddes begreppet terroir. De började även klassificera olika växtplatser, och på det sättet skapade de dagens klassificeringar.

Att klassificeringen görs utifrån geografi, tillsammans med det faktum att de flesta vingårdar i Bourgogne är uppdelade och ägs av många olika personer, som alla odlar vin, kan det vara svårt att vara säker på kvaliteten på ett enskilt vin från gården.

Några enskilda vingårdar:

Domaine Armelle och Bernard Rion – fem generationer vinproducenter

Vingården Armelle & Bernard Rion har sedan den grundades 1896 gått i arv genom fem generationer av vinälskare. Familjen brinner för att tillverka vin enligt gamla beprövade metoder, vilket gör vingården helt unik. Vingårdarna plöjs under vintermånaderna och sedan får gräset växa fritt mellan raderna av vinstockar. Familjen använder enbart organisk gödsel, allt för att upprätthålla en balans och mångfald i naturen.

Här produceras röda och vita viner, rosévin och mousserande vin av druvorna Pinot Noir, Aligote, Chardonnay och Gamay.

 • Appellation: Vosne Romanée, Nuits Saint Georges, Chambolle Musigny, Clos De Vougeot, Meursault, Bourgogne, Bourgogne Aligoté, Coteaux Bourguigns Rosé
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur på vingården, barnaktiviteter
 • Pris: 25€

Domaine Henri de Villamont – berömd vingård med historia

Domaine Henri de Villamont är en magisk plats med antika byggnader och en gammal hög mur omkring gården. Den ligger i byn Savigny Les Beaune, i Cöte de Beaune. Deras vingårdar är klassificerade Premier Cru och här produceras viner med traditionella metoder. Varje vin ska uttrycka särdragen av den terroir där de växer, därför hanteras druvorna skonsamt och skördas för hand. Deras viner håller mycket hög klass.

Här produceras röda viner av druvan Pinot Noir och vita viner av druvan Chardonnay.

 • Appellation: Savigny Lès Beaune, Chambolle Musigny, Meursault, Chassagne Montrachet, Grands Echezeaux
 • Aktiviteter: Prestige vinprovning och Terroir vinprovning
 • Pris: 25€ och 15€

Château de Pierreclos – familjedriven vingård i Mâconnais

Slottet har anor från år 887, och de nuvarande ägarna Familjen Pidault har drivit den sedan 1989. De håller detta historiska monument vid liv, och tar emot gäster för övernattning eller olika aktiviteter. De ordnar också evenemang som bröllop eller andra fester.

De odlar Chardonnay för vita viner och Pinot Noir för röda viner på gårdens 8 hektar stora vinodling. De åldrar vinet på en fin bottensats som berikar vinet och impregnerar det med terroir, sedan buteljeras vinet utan att filtreras.

 • Appellation: Pouilly Fuissé ,Saint Véran, Mâcon, Pierreclos Mâcon,Bussières, Mâcon,Milly Lamartine ,Bourgogne Pinot Noir
 • Aktiviteter: Vinprovning i vinkällaren
 • Pris: 9€

Château de la Greffiere – med anor från 1585

Vingårdar med ett slott i bakgrunden.

Sedan 1924 har Château de la Greffiere ägts av familjen Greuzard, som har restaurerat egendomen som ligger i La Roche Vineuse, i Mâconnais. Idag producerar de utomordentliga viner med moderna metoder.

De odlar de typiska Bourgogne-druvorna Chardonnay och Aligote för vita viner och Pinot Noir och Gamay för röda. De framställer även rosé och mousserande viner.

 • Appellation: Macon La Roche Vineuse, Bourgogne
 • Aktiviteter: Stor rundvisning och vinprovning, inkluderar lunch.
 • Pris: 30€

Vignoble Angst – en dröm som blivit sann

Antoine och Celine Angst har alltid varit stora vinälskare, och drömde om att odla vin och skapa sina egna viner. Därför kämpade de hårt och skaffade sig de nödvändiga kunskaperna, och 2013 köpte de den här egendomen i den historiska byn Pontigny nära Chablis. De har fortsatt utveckla vingården och producerar viner i 8 olika appellationer på gården som består av 8 hektar vinodlingar.

Som många andra i Bourgogne odlar de Pinot Noir och Chardonnay, och producerar röda och vita viner. De gör även mousserande Cremant, som innehåller 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir.

 • Appellation: AOC Petit Chablis, AOC Chablis, AOC 1er cru Côte de Jouan, AOC Bourgogne Blanc Chasse Margotte, AOC Bourgogne Rosé, AOC Crémant de Bourgogne
 • Aktiviteter: Vinprovning – All about Chablis
 • Pris: 9€

Domaine Debray – i hjärtat av Côte de Beaune

Yvonnick Debray äger Domaine Debray sedan 2006, och här gör han kvalitetsviner av druvorna Pinot Noir och Chardonnay. De tillhör flera appellationer, varav några Grand Crus och Premier Crus. Vinframställningen sker med största möjliga hänsyn till miljön. De plockar druvorna för hand och sorterar dem noga innan de används. Vinerna som produceras här är röda, vita och rosé.

 • Appellation: Saint Aubin, Aloxe Corton 1er Cru, Auxey Duresses
 • Aktiviteter: Vinprovning – Med eller utan rundtur
 • Pris: 12€ och 8€

Domaine Clotilde Davenne – 30 hektar av olika druvsorter

Den här vingården har på en relativt kort tid lyckats med att etablera sig rejält. Sedan starten 1992 har vingården växt till sig rejält och sträcker sig nu över hela 30 hektar. Här odlas en stor blandning av olika druvor, något som sedan används för att framställa deras utsökta viner. Många av deras viner har även vunnit flera priser, vilket verkligen attesterar till dess kvalité.

För 10 euro får man ta del av en vinprovning och rundtur som tar ungefär 2 timmar. Barn är välkomna att följa med, samt att de erbjuder barnaktiviteter. Om ni vill stanna kvar över natten går det även alldeles utmärkt då vingården har ett eget hotell.

Lyon och floden Saône

De flesta av dessa vingårdar ligger omkring floden Saône, varför inte byta perspektiv för en stund och ta ett kliv ut på vattnet? Det finns guidade båtturer på floden som utgår från Lyon, som tar dig förbi många historiska byggnader och viktiga monument. Medan du glider fram på floden under cirka en timme, får du lära dig om det här områdets tvåtusenåriga historia. Visste du att den gamla delen av Lyon är på Unescos världsarvslista?

Lästips:

Kan man lagra vinet?

Four Cousins Crisp White

Populärt och lätt sydafrikanskt vitt vin från Van Loveren Family Vineyards med mängder av grönfruktiga inslag och låg alkoholhalt. En ren smakupplevelse som balanseras fint i gommen.

Artikelnummer: 5150

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Robertson, Sydafrika

Alkohol: 9,5 %

Pris: 69 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna