Hem » Vin Fakta » Bourgogne – hem för några av världens dyraste viner

Bourgogne – hem för några av världens dyraste viner

Inte särskilt stort till ytan ligger vindistriktet Bourgogne som en remsa på den västra sluttningen av floden Saône, en biflod till floden Rhône. Det sträcker sig mer eller mindre från Dijon i norr till Lyon i söder. Förutom området Chablis, som också ingår i Bourgogne men ligger 13 mil åt nordväst sett från resten av distriktet. Namnet har Bourgogne fått från att det runt år 400 före Kristus kom folk från Bornholm och bosatte sig här i närheten. Och här produceras några av Frankrikes och världens mest berömda och dyraste viner.

Området är uppdelat i ett antal underregioner, Chablis, Côte d’Or (som i sin tur består av Côte de Nuits och Côte de Beaune) Saône et Loir (Côte Chalonnaise och Mâconnais), och Beaujolais. Den senare lämnar vi för en stund, idag handlar det om Bourgogne förutom Beaujolais.

Om man inte räknar in Beaujolais, så är cirka två tredjedelar av vinet som produceras här vitt. Den tredje tredjedelen är mest rött men också en liten andel rosévin och mousserande vin. Allt vitt vin i Bourgogne är torrt. Druvorna som används är till övervägande delen Chardonnay till vita viner och Pinot Noir för röda. En annan druva som traditionellt använts mycket i Bourgogne är den blå druvan Gamay. Fortfarande är en stor del av odlingsarealen använt till den druvan, men detta är till största delen i Beaujolais. Det är tillåtet att blanda in en viss procent andra druvor, men den övervägande delen viner i Bourgogne är druvrena viner, alltså viner på bara en druvsort.

Betydelsen av terroir

Man kan säga att Bourgogne är den region som lägger mest vikt vid terroir. Det är väldigt viktigt var druvorna odlas, i vilken typ av jord, i vilket väderstreck, och andra geografiska variationer. Till skillnad från exempelvis Bordeaux där klassificeringen av vinerna är beroende på den individuelle odlaren, är det i Bourgogne klassificerat utifrån geografi, området där vinet odlas är det som är viktigt, inte vem som har framställt det.

Det finns fler Appellationer i Bourgogne än i något annat vindistrikt i Frankrike. Och de är indelade i 4 olika kvalitetskategorier. I fallande ordning är det Grand Cru, Premier Cru, Appellation Communale och Appellation régionale.

Många av dagens vingårdar började sin historia som kloster och det var munkar som skötte odlingarna. Dessa munkar experimenterade och förde journaler, och på det sättet upptäcktes betydelsen av jordmån, klimat och växtplats för vinets smak och kvalitet. Så föddes begreppet terroir. De började även klassificera olika växtplatser, och på det sättet skapade de dagens klassificeringar.

Att klassificeringen görs utifrån geografi, tillsammans med det faktum att de flesta vingårdar i Bourgogne är uppdelade och ägs av många olika personer, som alla odlar vin, kan det vara svårt att vara säker på kvaliteten på ett enskilt vin från gården.

Några enskilda vingårdar:

Domaine Armelle och Bernard Rion – fem generationer vinproducenter

Vingården Armelle & Bernard Rion har sedan den grundades 1896 gått i arv genom fem generationer av vinälskare. Familjen brinner för att tillverka vin enligt gamla beprövade metoder, vilket gör vingården helt unik. Vingårdarna plöjs under vintermånaderna och sedan får gräset växa fritt mellan raderna av vinstockar. Familjen använder enbart organisk gödsel, allt för att upprätthålla en balans och mångfald i naturen.

Här produceras röda och vita viner, rosévin och mousserande vin av druvorna Pinot Noir, Aligote, Chardonnay och Gamay.

 • Appellation: Vosne Romanée, Nuits Saint Georges, Chambolle Musigny, Clos De Vougeot, Meursault, Bourgogne, Bourgogne Aligoté, Coteaux Bourguigns Rosé
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur på vingården, barnaktiviteter
 • Pris: 25€

Domaine Henri de Villamont – berömd vingård med historia

Domaine Henri de Villamont är en magisk plats med antika byggnader och en gammal hög mur omkring gården. Den ligger i byn Savigny Les Beaune, i Cöte de Beaune. Deras vingårdar är klassificerade Premier Cru och här produceras viner med traditionella metoder. Varje vin ska uttrycka särdragen av den terroir där de växer, därför hanteras druvorna skonsamt och skördas för hand. Deras viner håller mycket hög klass.

Här produceras röda viner av druvan Pinot Noir och vita viner av druvan Chardonnay.

 • Appellation: Savigny Lès Beaune, Chambolle Musigny, Meursault, Chassagne Montrachet, Grands Echezeaux
 • Aktiviteter: Prestige vinprovning och Terroir vinprovning
 • Pris: 25€ och 15€

Château de Pierreclos – familjedriven vingård i Mâconnais

Slottet har anor från år 887, och de nuvarande ägarna Familjen Pidault har drivit den sedan 1989. De håller detta historiska monument vid liv, och tar emot gäster för övernattning eller olika aktiviteter. De ordnar också evenemang som bröllop eller andra fester.

De odlar Chardonnay för vita viner och Pinot Noir för röda viner på gårdens 8 hektar stora vinodling. De åldrar vinet på en fin bottensats som berikar vinet och impregnerar det med terroir, sedan buteljeras vinet utan att filtreras.

 • Appellation: Pouilly Fuissé ,Saint Véran, Mâcon, Pierreclos Mâcon,Bussières, Mâcon,Milly Lamartine ,Bourgogne Pinot Noir
 • Aktiviteter: Vinprovning i vinkällaren
 • Pris: 9€

Château de la Greffiere – med anor från 1585

Vingårdar med ett slott i bakgrunden.

Sedan 1924 har Château de la Greffiere ägts av familjen Greuzard, som har restaurerat egendomen som ligger i La Roche Vineuse, i Mâconnais. Idag producerar de utomordentliga viner med moderna metoder.

De odlar de typiska Bourgogne-druvorna Chardonnay och Aligote för vita viner och Pinot Noir och Gamay för röda. De framställer även rosé och mousserande viner.

 • Appellation: Macon La Roche Vineuse, Bourgogne
 • Aktiviteter: Stor rundvisning och vinprovning, inkluderar lunch.
 • Pris: 30€

Vignoble Angst – en dröm som blivit sann

Antoine och Celine Angst har alltid varit stora vinälskare, och drömde om att odla vin och skapa sina egna viner. Därför kämpade de hårt och skaffade sig de nödvändiga kunskaperna, och 2013 köpte de den här egendomen i den historiska byn Pontigny nära Chablis. De har fortsatt utveckla vingården och producerar viner i 8 olika appellationer på gården som består av 8 hektar vinodlingar.

Som många andra i Bourgogne odlar de Pinot Noir och Chardonnay, och producerar röda och vita viner. De gör även mousserande Cremant, som innehåller 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir.

 • Appellation: AOC Petit Chablis, AOC Chablis, AOC 1er cru Côte de Jouan, AOC Bourgogne Blanc Chasse Margotte, AOC Bourgogne Rosé, AOC Crémant de Bourgogne
 • Aktiviteter: Vinprovning – All about Chablis
 • Pris: 9€

Domaine Debray – i hjärtat av Côte de Beaune

Yvonnick Debray äger Domaine Debray sedan 2006, och här gör han kvalitetsviner av druvorna Pinot Noir och Chardonnay. De tillhör flera appellationer, varav några Grand Crus och Premier Crus. Vinframställningen sker med största möjliga hänsyn till miljön. De plockar druvorna för hand och sorterar dem noga innan de används. Vinerna som produceras här är röda, vita och rosé.

 • Appellation: Saint Aubin, Aloxe Corton 1er Cru, Auxey Duresses
 • Aktiviteter: Vinprovning – Med eller utan rundtur
 • Pris: 12€ och 8€

Domaine Clotilde Davenne – 30 hektar av olika druvsorter

Den här vingården har på en relativt kort tid lyckats med att etablera sig rejält. Sedan starten 1992 har vingården växt till sig rejält och sträcker sig nu över hela 30 hektar. Här odlas en stor blandning av olika druvor, något som sedan används för att framställa deras utsökta viner. Många av deras viner har även vunnit flera priser, vilket verkligen attesterar till dess kvalité.

För 10 euro får man ta del av en vinprovning och rundtur som tar ungefär 2 timmar. Barn är välkomna att följa med, samt att de erbjuder barnaktiviteter. Om ni vill stanna kvar över natten går det även alldeles utmärkt då vingården har ett eget hotell.

Lyon och floden Saône

De flesta av dessa vingårdar ligger omkring floden Saône, varför inte byta perspektiv för en stund och ta ett kliv ut på vattnet? Det finns guidade båtturer på floden som utgår från Lyon, som tar dig förbi många historiska byggnader och viktiga monument. Medan du glider fram på floden under cirka en timme, får du lära dig om det här områdets tvåtusenåriga historia. Visste du att den gamla delen av Lyon är på Unescos världsarvslista?

Lästips:

Kan man lagra vinet?

Frågor och svar:

Vilka druvor används för att producera vin i Bourgogne?

De främsta druvorna som används för att producera vin i Bourgogne är Chardonnay för vita viner och Pinot Noir för röda viner. Det finns också en liten andel rosévin och mousserande vin som produceras i området. En annan druva som traditionellt har använts mycket i Bourgogne är den blå druvan Gamay, men den används främst i Beaujolais, som också ingår i Bourgogne.

Vad är betydelsen av terroir i Bourgogne?

Terroir är mycket viktigt i Bourgogne. Det refererar till de geografiska och klimatiska förhållandena där druvorna odlas, inklusive jordmån, väderstreck och andra geografiska variationer. Terroir påverkar vinets smak och kvalitet och är en viktig faktor i klassificeringen av vinerna i Bourgogne. Det är också en anledning till varför det finns så många olika Appellationer i området.

Hur är vinerna i Bourgogne klassificerade?

Vinerna i Bourgogne är klassificerade utifrån geografi och området där vinet odlas. Det finns fyra olika kvalitetskategorier: Grand Cru, Premier Cru, Appellation Communale och Appellation régionale. Klassificeringen baseras på vingårdens geografiska läge och inte på den individuelle odlaren. Detta gör det ibland svårt att bedöma kvaliteten på ett enskilt vin från en vingård, särskilt eftersom många vingårdar i Bourgogne ägs av olika personer.

Vilka är några av de mest kända vingårdarna i Bourgogne?

Det finns många kända vingårdar i Bourgogne, men några exempel inkluderar Domaine Armelle och Bernard Rion, Domaine Henri de Villamont, Château de Pierreclos, Château de la Greffiere, Vignoble Angst, Domaine Debray och Domaine Clotilde Davenne. Dessa vingårdar producerar högkvalitativa viner och erbjuder ofta vinprovningar och rundturer för besökare.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.