Hem » Vin Skola » Kan man lagra vinet?

Kan man lagra vinet?

Det här är verkligen inte en enkel fråga. Det är en missuppfattning att alla viner bör lagras i några år. Faktum är att de allra flesta av de viner, 99%, som du hittar på hyllan, inte är avsedda för att lagras under några längre perioder och därför bör drickas ganska omgående. Många av våra vanligaste viner blir alltså inte bättre med ålder. Men en del viner blir bättre med tiden om de mognar. Två vinproducenter som producerar samma druvor och samma vin. Ett vin kan lagras betydligt längre än det andra. Varför är det så? Vin är ett resultat av fermentering, många gånger av olika sorters druvor. Men det kan även ha med terrängen där vinet växer att göra eller att vinrankorna på en gård äldre samt att man bearbetat vinet på olika sätt. Många faktorer spelar alltså in. Ett känt namn på vinet är heller ingen garanti för ett vin kommer att åldras väl. Generellt, men inte alltid, är det de röda vinerna som innehåller en hel del tanniner och ibland lan det vara en fördel att lagra dessa och låta dem mogna långsiktigt. Så har du tur kan du efter ett antal år få ett komplext och balanserat vin. Ett tyngre tanninrikt rött vin kan må bra av att lagras några år. Det säger sig självt att B-I-B viner givetvis inte är producerade för att lagras flera år.

Hur kan man då veta hur lång tid ett vin kan lagras innan man ska dricka det? Under alla omständigheter är det röda franska Beaujolais Nouveau tänkt att drickas inom några dagar medan till exempel det vita dessertvinet Sauternes bara blir bättre efter 10, 20 eller ända upp till 30 år och ibland ännu längre.
De allra flesta viner som produceras i dag bör drickas direkt kan en tumregel vara att titta på vilka druvor det handlar om. En Merlot eller en Pinot Noir kan du ha i :a 5 år, ett Cabernet i n sådär 10 år om det är ett kvalitetsvin förstås, ofta med en något högre prislapp. Förmodligen kan man säga att ju dyrare ett vin är, desto bättre kvalitet bör det vara och ju längre går det att lagra. Även om det inte alltid är så att bättre vin kostar en slant mer.

Man vet egentligen aldrig när det bästa tiden att dricka vinet är, men allteftersom du lär dig mer om vin, så kommer du också att få en känsla för vilka viner som blir bättre om de åldras. Och det är egentligen den bästa skolan. Fråga vinkunniga, titta in på importörens hemsida, lär dig mer. Det handlar ju också om varför du vill lagra vin. Är det för att börja samla i många, många år eller för att lagra i sådär några år och kunna ta fram ett gott vin vid ett speciellt tillfälle?

Vinkunskap är spännande, men tänk på att det inte finns några garantier och ibland kan det vara fråga om learning by doing. Om du vill spara en flaska anteckna lite om vinet, druvorna, när det köptes osv. så har du en liten historielogg om ditt vin. Sedan är det bara att provsmaka!

Frågor och svar:

Kan alla viner lagras under en längre period?

Nej, de allra flesta viner bör drickas ganska omgående och blir inte bättre med ålder.

Varför kan ett vin lagras längre än ett annat, trots att de produceras av samma druvor och vinproducenter?

Det kan bero på faktorer som terrängen där vinet växer, ålder på vinrankorna och hur vinet bearbetas.

Vilka viner kan vara fördelaktiga att lagra och låta mogna långsiktigt?

Generellt sett är det röda viner som innehåller en hel del tanniner som kan må bra av att lagras några år.

Hur kan man veta hur lång tid ett vin kan lagras innan man ska dricka det?

En tumregel kan vara att titta på vilka druvor det handlar om. Merlot eller Pinot Noir kan lagras i ca 5 år, medan ett Cabernet kan lagras i ca 10 år om det är ett kvalitetsvin.

Finns det några garantier när det gäller att lagra vin?

Nej, det finns inga garantier och det kan vara en fråga om learning by doing. Det är viktigt att lära sig mer om vin och att prova sig fram.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.