Provence – Frankrikes äldsta vinproducerande region

Provence är verkligen en historisk provins i sydöstra Frankrike och ligger mellan Rhône, Medelhavet och Alperna och området är känt bland annat för sin goda mat, sina goda viner och sina parfymer. Hör man namnet så tänker nog de flesta av oss direkt på de lila lavendelfälten.

Här finns verkligen allt! Hela regionen badar formligen i solljus. Här finns vackra stränder, underbar natur, spännande mat och fantastiska viner.

Provence är faktiskt Frankrikes äldsta vinproducerande region. Det finns åtta erkända appellationer inom regionen: Bandol, Bellet, Cassis, Coteaux Varois, Coteaux d’Aix-en-Provence, Côtes de Provence, Les Baux-de-Provence och Palette.

Noteras bör att Cotes de Provence är den största av appellationerna och står för nästan 75 procent av all vinproduktion i regionen och Les Baux-de-Provence var den första franska vinregionen som insisterade på att alla vingårdar skulle bli ekologiska och börja odla helt biodynamiskt enligt Rudolf Steiners tankar. Detta betydde att man endast använder växtbaserade tillsatser i exempelvis kompost och följer en astronomisk kalender för när det ska odlas och skördas.

Anledningen till att Provence är så soligt som det är, har med en nordliga torr vinden som blåser över Frankrike och Italien och som kallas för Mistral att göra. Men det finns både positiva och negativa aspekter med Mistral, då den både kan kyla ner druvor om det blir för varmt och torka dem snabbt om det skulle regna. Därför skyddar Mistral druvorna även mögel och svampsjukdomar. Men å andra sidan kan vinden även skada oskyddade vinstockar.  

Klimat, jordmån och druvor

Provence har ett klimat med milda vintrar och varma somrar. Här finns även en variation av olika jordmån, från kalksten, skiffer, kalksten till lerig sandstensjord, så självklart finns det också en trolig variation av vindruvor.

I Provence görs både vitt och rött vin samt roséviner Exempel på vitvinsdruvor är Marsanne, Roussanne, Grenache Blanc, Sauvignon Blanc och Semillon men även lite mer ovanliga druvor som Rolle, Ugni Blanc och Bourboulenc samt lokala druvor som till exempel Pascal och Pignerol.

När det gäller druvorna för röda viner använder man de flesta traditionella franska druvorn: Syrah, Mourvedre, Grenache Noir, Carignan, Tannat, Cinsault, Counoise och Cabernet Sauvignon samt mer ovanliga druvor som exempelvis Folle Noir, Tibouren, Barbaroux med flera.

Några vingårdar som vi vill visa upp:

I samarbete med Wintourism.com så listar vi nedan några vingårdar som välkomnar besök, har turer och provsmakningar. Båda är belägna i Côtes de Provence.

.

Château Virant
Vingården Château Virant ligger i Aro en Provence och Wirant är den steniga bergsklippan som skänkt namn till vingården Château Virant. Denna magnifika klippa erbjuder samtidigt en fantastisk utsikt över landskapet från den dammen Berre vägen till berget Sainte Victoire.  

Jordmånen här består av lera och kalksten och här råder varma temperaturförhållanden med mycket solsken. Detta ger en torr jord och således den bästa och mest fördelaktiga jordmånen för att druvor som Syrah, Grenache och Ugni Blanc ska frodas och trivas. Förutom vindruvor växer här även olika sorter av olivträd inklusive de kända sorterna Aglandau och Salonenque.

 • Appellation: AOC Côteaux d’Aix en Provence
 • Aktivitet: Vinprovning på Château Virant
 • Pris: 8€

La Ferme des Lices – pittoreskt beläget nära Saint-Tropez!

Den vackra La Ferme des Lices sitter i ett drömmande läge på halvön Saint-Tropez. För femtio år sedan var detta en vacker gammal vingård i närheten av St-Tropez, dock lite övergiven och vinstockarna höll på att förtvina. Lyckligtvis bestämde sig Laurence Berlemont för att rädda vingården. Det exceptionella läget, den unika jordmånen och det härliga solskenet kombineras i ett underbart medelhavsklimat där bergen skyddar vingården och druvorna mot frost.

Vingården La Ferme des Lices sträcker sig över 8 hektar och här produceras fantastiska viner med en stor variation av druvor, bland annat Grenache, Syrah och Cinsault. Alla sina röda, vita och roséviner är goda och har en unik struktur. Här finns också ca 350 olivträd. Vinmakarna på La Ferme des Lices använder sig av både traditionell såväl som modern teknik och vinifieringsmetoder för att framställa gedigna viner.

La Ferme des Lices uppmuntrar vinturism och välkomnar besökare från hela världen. Man arrangerar evenemang och vinprovningar och du kan besöka både vinkällare och vingårdar. Din tur slutar med en trevlig vinprovning och spännande diskussioner med guiden.

 • Appellation: Côtes De Provence
 • Aktiviteter: Vinprovning på La Ferme des Lices
 • Pris: 10 €
Chateau Virant

Château Virant – En trevlig familje-egendom i Aix en Provence

Château Virant är beläget i Provence och beläget i Aix en Provence området. Det har i generationer drivits av Cheylan familjen där idag Pascale och Christine bär ansvaret för vingården, med support och vägledning av föräldrarna Nöel och Robert. Vingårdern ligger vackert belägen nedanför en stor klippa och förutom vingårdar så omges även vingården av en extraordinär vinodling. Vingården har ett bra upplägg för vinturism och under en tur har du möjlighet att besöka både vineriet, vinkällaren och därefter prova viner.

 • Appellation: Côteaux d’Aix en Provence
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur Chateau Virant
 • Pris: 8 €

Domaine du Clos d ‘Alari

Den vackra Domain of Clos d ‘Alari ligger i Saint Anntonin-du-Var, inte så långt från Lorgues. Egendomen är en kanske en av de vackraste i hela Frankrike. Ägarna till vingården är en mor och dotter som varit i branschen i 20 år. Clos d’Alari representerar 3 sorters löv: löv från ekar, vinstockar och olivträd, eftersom denna vackra vingård befinner sig i en mycket förtrollande miljö mitt bland olivträd, tryffelekar och vinstockar.

Vingården är på 20 hektar och man gör röda, vita och roséviner så typiska för Cotes de Provence-appellationen av bland annat Grenache, Syrah, Mourvedre, Merlot, Roll, Cinsault och Carignan.

På Clos d’Alari kan man besöka en delikatesshandel med bland annat viner, tryffel och olivolja. Du kan även äta en bit mat på restaurangerna och besöka vinkällaren. Egendomen är perfekt för avkoppling. Ta en picknick, vandra på stigarna utmed den vackra kusten, besöka historiska platser eller slappa under mullbärsträden. Du väljer.

 • Appellation: Côtes De Provence
 • Aktiviteter: Vinprovning på Domaine du Clos D’Alari
 • Pris: 13 €

Vad finns det mer?

Massor. Bokstavligen.

Du kan exempelvis ta en tur till Avignon och besöka gamla påvepalatset från 1400-talet där 6 påvar har bott. Palatset listades av UNESCO som en av världens viktigaste gotiska byggnader.

Som en tavla i naturen ligger klostret Senanque Abbey, Gordes, speciellt på sommaren när lavendeln blommar. Klostret är från 1100-talet och det är munkarna som sköter om lavendeln och honungsbina.

Strax söder om klostret i Cabrières-d’Avignon ligger ett lavendelmuseum, Musée de la Lavande. Här får du veta allt om hur man odlar och destillera lavendel samt höra om lavendelns historia. I en liten butik kan du köpa både lavendel och lavendeldoftande produkter för kropp och själ, bland annat 100% ren essentiell olja av äkta lavendel från Haute Provence AOP.  

Eller varför inte besöka den pittoreska staden Aix där Émile Zola, Albert Camus och Paul Cézanne levde och verkade. Fullt av kulturhistoria!

De yngsta besökarna uppskattar alldeles säkert berget Faron i Toulon och den häftiga linbanan som tar dig upp till en fantastisk panoramautsikt över bukten på hela 584 meters höjd. Här kan du också besöka ett litet zoo och äta mysigt på någon restaurang.

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Driefontein Syrah Stellenbosch

Ekologisk Syrah från Stellenbosch. Ett nyanserat vin med inslag av fatkaraktär, mörka bär, kaffe och choklad.

Artikelnummer: 206801

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Stellenbosch, Sydafrika

Alkohol: 14 %

Pris: 199 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna