Hem » Vin Fakta » Provence – Frankrikes äldsta vinproducerande region

Provence – Frankrikes äldsta vinproducerande region

provence - Vinjournalen.se

Provence är verkligen en historisk provins i sydöstra Frankrike och ligger mellan Rhône, Medelhavet och Alperna och området är känt bland annat för sin goda mat, sina goda viner och sina parfymer. Hör man namnet så tänker nog de flesta av oss direkt på de lila lavendelfälten.

Här finns verkligen allt! Hela regionen badar formligen i solljus. Här finns vackra stränder, underbar natur, spännande mat och fantastiska viner.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Provence är faktiskt Frankrikes äldsta vinproducerande region. Det finns åtta erkända appellationer inom regionen: Bandol, Bellet, Cassis, Coteaux Varois, Coteaux d’Aix-en-Provence, Côtes de Provence, Les Baux-de-Provence och Palette.

Noteras bör att Cotes de Provence är den största av appellationerna och står för nästan 75 procent av all vinproduktion i regionen och Les Baux-de-Provence var den första franska vinregionen som insisterade på att alla vingårdar skulle bli ekologiska och börja odla helt biodynamiskt enligt Rudolf Steiners tankar. Detta betydde att man endast använder växtbaserade tillsatser i exempelvis kompost och följer en astronomisk kalender för när det ska odlas och skördas.

Anledningen till att Provence är så soligt som det är, har med en nordliga torr vinden som blåser över Frankrike och Italien och som kallas för Mistral att göra. Men det finns både positiva och negativa aspekter med Mistral, då den både kan kyla ner druvor om det blir för varmt och torka dem snabbt om det skulle regna. Därför skyddar Mistral druvorna även mögel och svampsjukdomar. Men å andra sidan kan vinden även skada oskyddade vinstockar.  

 Image Alt - Vinjournalen.se

Klimat, jordmån och druvor

Provence har ett klimat med milda vintrar och varma somrar. Här finns även en variation av olika jordmån, från kalksten, skiffer, kalksten till lerig sandstensjord, så självklart finns det också en trolig variation av vindruvor.

I Provence görs både vitt och rött vin samt roséviner Exempel på vitvinsdruvor är Marsanne, Roussanne, Grenache Blanc, Sauvignon Blanc och Semillon men även lite mer ovanliga druvor som Rolle, Ugni Blanc och Bourboulenc samt lokala druvor som till exempel Pascal och Pignerol.

När det gäller druvorna för röda viner använder man de flesta traditionella franska druvorn: Syrah, Mourvedre, Grenache Noir, Carignan, Tannat, Cinsault, Counoise och Cabernet Sauvignon samt mer ovanliga druvor som exempelvis Folle Noir, Tibouren, Barbaroux med flera.

Några vingårdar som vi vill visa upp:

I samarbete med Wintourism.com så listar vi nedan några vingårdar som välkomnar besök, har turer och provsmakningar. Båda är belägna i Côtes de Provence.

.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Château Virant
Vingården Château Virant ligger i Aro en Provence och Wirant är den steniga bergsklippan som skänkt namn till vingården Château Virant. Denna magnifika klippa erbjuder samtidigt en fantastisk utsikt över landskapet från den dammen Berre vägen till berget Sainte Victoire.  

Jordmånen här består av lera och kalksten och här råder varma temperaturförhållanden med mycket solsken. Detta ger en torr jord och således den bästa och mest fördelaktiga jordmånen för att druvor som Syrah, Grenache och Ugni Blanc ska frodas och trivas. Förutom vindruvor växer här även olika sorter av olivträd inklusive de kända sorterna Aglandau och Salonenque.

 • Appellation: AOC Côteaux d’Aix en Provence
 • Aktivitet: Vinprovning på Château Virant
 • Pris: 8€

 Image Alt - Vinjournalen.se

La Ferme des Lices – pittoreskt beläget nära Saint-Tropez!

Den vackra La Ferme des Lices sitter i ett drömmande läge på halvön Saint-Tropez. För femtio år sedan var detta en vacker gammal vingård i närheten av St-Tropez, dock lite övergiven och vinstockarna höll på att förtvina. Lyckligtvis bestämde sig Laurence Berlemont för att rädda vingården. Det exceptionella läget, den unika jordmånen och det härliga solskenet kombineras i ett underbart medelhavsklimat där bergen skyddar vingården och druvorna mot frost.

Vingården La Ferme des Lices sträcker sig över 8 hektar och här produceras fantastiska viner med en stor variation av druvor, bland annat Grenache, Syrah och Cinsault. Alla sina röda, vita och roséviner är goda och har en unik struktur. Här finns också ca 350 olivträd. Vinmakarna på La Ferme des Lices använder sig av både traditionell såväl som modern teknik och vinifieringsmetoder för att framställa gedigna viner.

La Ferme des Lices uppmuntrar vinturism och välkomnar besökare från hela världen. Man arrangerar evenemang och vinprovningar och du kan besöka både vinkällare och vingårdar. Din tur slutar med en trevlig vinprovning och spännande diskussioner med guiden.

 • Appellation: Côtes De Provence
 • Aktiviteter: Vinprovning på La Ferme des Lices
 • Pris: 10 €
Chateau Virant

Château Virant – En trevlig familje-egendom i Aix en Provence

Château Virant är beläget i Provence och beläget i Aix en Provence området. Det har i generationer drivits av Cheylan familjen där idag Pascale och Christine bär ansvaret för vingården, med support och vägledning av föräldrarna Nöel och Robert. Vingårdern ligger vackert belägen nedanför en stor klippa och förutom vingårdar så omges även vingården av en extraordinär vinodling. Vingården har ett bra upplägg för vinturism och under en tur har du möjlighet att besöka både vineriet, vinkällaren och därefter prova viner.

 • Appellation: Côteaux d’Aix en Provence
 • Aktiviteter: Vinprovning och rundtur Chateau Virant
 • Pris: 8 €
 Image Alt - Vinjournalen.se

Domaine du Clos d ’Alari

Den vackra Domain of Clos d ’Alari ligger i Saint Anntonin-du-Var, inte så långt från Lorgues. Egendomen är en kanske en av de vackraste i hela Frankrike. Ägarna till vingården är en mor och dotter som varit i branschen i 20 år. Clos d’Alari representerar 3 sorters löv: löv från ekar, vinstockar och olivträd, eftersom denna vackra vingård befinner sig i en mycket förtrollande miljö mitt bland olivträd, tryffelekar och vinstockar.

Vingården är på 20 hektar och man gör röda, vita och roséviner så typiska för Cotes de Provence-appellationen av bland annat Grenache, Syrah, Mourvedre, Merlot, Roll, Cinsault och Carignan.

På Clos d’Alari kan man besöka en delikatesshandel med bland annat viner, tryffel och olivolja. Du kan även äta en bit mat på restaurangerna och besöka vinkällaren. Egendomen är perfekt för avkoppling. Ta en picknick, vandra på stigarna utmed den vackra kusten, besöka historiska platser eller slappa under mullbärsträden. Du väljer.

 • Appellation: Côtes De Provence
 • Aktiviteter: Vinprovning på Domaine du Clos D’Alari
 • Pris: 13 €

Vad finns det mer?

Massor. Bokstavligen.

Du kan exempelvis ta en tur till Avignon och besöka gamla påvepalatset från 1400-talet där 6 påvar har bott. Palatset listades av UNESCO som en av världens viktigaste gotiska byggnader.

 Image Alt - Vinjournalen.se

Som en tavla i naturen ligger klostret Senanque Abbey, Gordes, speciellt på sommaren när lavendeln blommar. Klostret är från 1100-talet och det är munkarna som sköter om lavendeln och honungsbina.

Strax söder om klostret i Cabrières-d’Avignon ligger ett lavendelmuseum, Musée de la Lavande. Här får du veta allt om hur man odlar och destillera lavendel samt höra om lavendelns historia. I en liten butik kan du köpa både lavendel och lavendeldoftande produkter för kropp och själ, bland annat 100% ren essentiell olja av äkta lavendel från Haute Provence AOP.  

 Image Alt - Vinjournalen.se

Eller varför inte besöka den pittoreska staden Aix där Émile Zola, Albert Camus och Paul Cézanne levde och verkade. Fullt av kulturhistoria!

De yngsta besökarna uppskattar alldeles säkert berget Faron i Toulon och den häftiga linbanan som tar dig upp till en fantastisk panoramautsikt över bukten på hela 584 meters höjd. Här kan du också besöka ett litet zoo och äta mysigt på någon restaurang.

Frågor och svar:

Vilka är de erkända appellationerna inom Provence?

Bandol, Bellet, Cassis, Coteaux Varois, Coteaux d’Aix-en-Provence, Côtes de Provence, Les Baux-de-Provence och Palette.

Vilken appellation står för nästan 75 procent av all vinproduktion i Provence?

Cotes de Provence.

Vilken var den första franska vinregionen som blev ekologisk och började odla biodynamiskt?

Les Baux-de-Provence.

Vad är Mistral och vilken funktion har den i Provence?

Mistral är en nordlig torr vind som blåser över Frankrike och Italien. Den kan både kyla ner druvor om det blir för varmt och torka dem snabbt om det skulle regna. Den skyddar även druvorna mot mögel och svampsjukdomar, men kan också skada oskyddade vinstockar.

Vilka är några av de vanligaste druvorna som används för vinproduktion i Provence?

För vita viner: Marsanne, Roussanne, Grenache Blanc, Sauvignon Blanc och Semillon. För röda viner: Syrah, Mourvedre, Grenache Noir, Carignan, Tannat, Cinsault, Counoise och Cabernet Sauvignon.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.