Hem » Vin Fakta » Beaujolais – både kvantitet och kvalitet!

Beaujolais – både kvantitet och kvalitet!

beaujolais-gamaydruvor - Vinjournalen.se

Rent geografiskt är Beaujolais nedersta delen av vinregionen Bourgogne. Det sträcker sig från Mâcon till Lyon, där det sägs att de tre floderna Rhône, Saône och Beaujolais möts. Här odlas massor med vin. På en yta av cirka 22 000 hektar odlas lika mycket vin som i hela resten av Bourgogne tillsammans.

Även om det alltså är en del av Bourgogne så skiljer det sig från de andra områdena i distriktet på många sätt. Därför har vi valt att ge Beaujolais ett helt eget avsnitt.

Den första uppenbara skillnaden är druvsorterna som används. Här odlar man enbart Gamay-druvan till röda viner. Fram till 2015 var det tillåtet att även använda en liten del Pinot Noir, men det är numera inte tillåtet. 98% av odlingsarealen upptas av Gamay och röda viner är också den helt övervägande delen av de 1,3 miljoner hektoliter vin som produceras här varje år.

Chardonnay-druvan är den druva som mest används för vita viner, även om det fortfarande odlas en liten del Aligoté. Innan år 2024 måste dock Aligoté-druvan vara borta och Chardonnay blir den enda godkända druvan för vita viner.

Kolsyrejäsning

Den jäsningsmetod som används för rött vin i Beaujolais är nästan enbart kolsyrejäsning. Det innebär att de hela druvklasarna läggs i stora kärl av cement eller rostfritt stål. Dessa kärl kan rymma mellan 4 och 30 000 liter och när de fylls så krossas druvorna som ligger underst av tyngden från druvorna ovanpå. De jästceller som finns på druvskalen börjar jäsa, och det producerar koldioxid som stiger uppåt mot de oskadade druvorna. Det gör att de också börjar jäsa, och till slut spricker. Delvis beror detta på att det inte finns något syre här nere i kärlet.

Denna metod framställer friska och fruktiga vin med ganska lite tanniner. Vissa viner jäser enbart med denna metod, men ofta kombineras den med traditionella metoder.

Beaujolais appellationer

Om vi börjar nerifrån har vi appellation Beaujolais, och den hittar vi mest i de södra delarna av området. Sedan har vi Beaujolais-Villages, som sträcker sig över 38 kommuner, och överst de 10 byar som anses ha den allra högsta kvaliteten som kallas för Beaujolais Crus. De byarna är:

Moulin-à-Vent, Chiroubles, Fleurie, Chénas och Morgon, som alla fick sin AOC-status redan 1936, Brouilly, Côte de Brouilly och Juliénas, som fick sin status två år senare, Saint-Amour fick sin status 1946, och senast att få AOC-status var Régnié år 1988. Dessa byar är de enda som får sätta ut bynamnet som beteckning på sitt vin.

Regionen Beaujolais är känd för sina lätta fruktiga viner som bör drickas unga, men man producerar även mer komplexa viner, och viner som kan lagras. Inom Beaujolais Cru finns även en del fat-lagring, och vinerna härifrån påminner ofta om röd bourgogne när de mognat.

Beaujolais Nouveau

En stor del, cirka en tredjedel, av vinproduktionen i Beaujolais består av Beaujolais Nouveau, som är ett vin som jästs snabbt och inte lagrats för att mogna. Det är mycket lätt och saftigt, och gjort för att drickas nästan direkt, helst inom ett halvår.

Beaujolais Nouveaus historia började under 1800-talet. Varje år skickade man ner årets allra första viner utefter floden Saône. Dessa dracks för att fira årets vinskörd och en ny årgång. Detta var en stor händelse varje år, och alla ställen där vinet såldes satte ut skyltar på gatorna som sa ”Le Beaujolais Est Arrivé!”. Att dricka årets första viner har senare spritt sig över världen, och varje år sänder Beaujolais vinodlare mängder med flaskor ut till olika länder några dagar innan släppningsdagen. När de anländer till sin destination måste de hållas inlåsta fram till kl. 12.01 på natten till den tredje torsdagen i november, som sedan år 1985 alltid är släppningsdagen. Innan dess får de inte öppnas eller drickas.

Några vingårdar i Beaujolais:

Domaine du Tane – Vingårdar i fyra byar

 Image Alt - Vinjournalen.se

Jacques Genetier odlar vin i fyra byar med olika jordmåner och odlingsförutsättningar. Vissa vingårdar ligger i skugga, andra i full sol. Det gör att Domaine du Tane gör viner med olika karaktärer. De olika byarna är Saint Etienne des Oullières, Saint Etienne la Varenne, Odenas och Salles Arbuissonnas.

De producerar mest rött vin, men även vitt, mousserande och rosé. De odlar i huvudsak druvsorten Gamay.

 • Appellationer: AOC Beaujolais Villages Nouveau, AOC Beaujolais Villages, AOC Brouilly, AOC Côteaux bourguignons, AOC Beaujolais Villages Rosé, AOC Bourgogne Blanc
 • Aktiviteter: Vinprovning
 • Pris: 5€

Château Bellevue – Crus de Beaujolais

 Image Alt - Vinjournalen.se

Château Bellevue ligger med sina 15 hektar vinodlingar i byn Villié-Morgon, och producerar viner av hög kvalitet, enbart av Gamay-druvan. De jäser sina viner i cirka 3 veckor, sedan får de mogna i ekfat. Detta gör att deras viner är fulla röda viner med mörka frukt-toner, och de har vunnit många olika priser för sina viner.

 • Appellationer: Morgon
 • Aktiviteter: De erbjuder övernattning på slottet, och man kan välja olika paket som innehåller olika mycket vin och mat.
 • Pris: Från 99€

Domaine du Crêt de Bine – Ekologisk familjeägd vingård

 Image Alt - Vinjournalen.se

Francois och Marie-Therèse Subrin äger den här 5 hektar stora vingården i byn Sarcy. Gården ligger på en höjd och deras vinstockar växer i granitjord. De använder ekologiska metoder i sin vinframställning, och särskilt Francois är mycket passionerad när det kommer till att hitta miljövänliga alternativ. Han framställer själv olika dekokter av plantor som nässlor, rosmarin och många andra, och han berättar gärna varför till alla som är intresserade.

De odlar druvorna Gamay och Chardonnay, och framställer röda viner, vita viner och roséviner.

 • Appellationer: AOC Beaujolais
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: 7€

Resa i Beaujolais

vy-over-beaujolais - Vinjournalen.se

Om du vill resa själv och besöka vingårdar så passar Beaujolais ypperligt. Det är ett område med fantastiskt vacker och omväxlande natur, pittoreska byar och historiska städer. Du hittar enkelt trevliga hotell eller Bed & Breakfast. Det finns förstås också massor med restauranger där du kan prova lokala specialiteter, både när det gäller mat och dryck.

Mera om området kan du hitta på Vinregionen Beaujolais

Frågor och svar:

Vilken druva används för röda viner i Beaujolais?

Gamay-druvan används till röda viner i Beaujolais.

Vilken druva används mest för vita viner i Beaujolais?

Chardonnay-druvan används mest för vita viner i Beaujolais.

Vilka byar anses ha den högsta kvaliteten inom Beaujolais Crus?

De 10 byarna som anses ha den högsta kvaliteten inom Beaujolais Crus är Moulin-à-Vent, Chiroubles, Fleurie, Chénas, Morgon, Brouilly, Côte de Brouilly, Juliénas, Saint-Amour och Régnié.

Vad är Beaujolais Nouveau?

Beaujolais Nouveau är ett vin som jästs snabbt och inte lagrats för att mogna. Det är mycket lätt och saftigt, och gjort för att drickas nästan direkt, helst inom ett halvår.

Vilka aktiviteter kan man göra på vingården Domaine du Tane?

På vingården Domaine du Tane kan man göra vinprovning och priset är 5€.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.