Hem » Vin Fakta » Graves – en 2000 år gammal vinhistoria

Graves – en 2000 år gammal vinhistoria

Bordeaux är Frankrikes största AOC-vinregion och vi fortsätter att skriva om de franska regionerna på vår vinturistresa i Bordeaux tillsammans med Wintourism.com en sida där du kan leta fram vingårdar, vinregioner och aktiviteter och du kan boka allt direkt på nätet!  Vi följer upp vår första artikel >> här och som handlade om regionen Médoc.

Idag kommer vi fram till Graves som är en betydande underregion i Bordeaux är Graves appellation som ligger utför den charmiga och kulturella staden Bordeaux, på vänstra stranden längs med Garonne. Graves omfattar kända vinbyar som exempelvis Sauternes, Pessac, Talence, Léognan, Martillac, Saint-Morillon och Portets.

Vi börjar med lite historia

Romarna planterade vingårdar för 2000 år sedan och dränerade jorden i Graves flera århundraden före holländarna började plantera Medocs vinkullar. Man kan undra varför just här? Det är förstås terroiren som är så speciell och romarna var ganska smarta. Det tempererade klimatet och de perfekta jordarna skapade en idealisk miljö för att odla druvor för vin. En väldränerad terroir som grus, lera och kalk kännetecknar jorden i Graves.

Det är Garonne som kantar Gravesregionen. Den lättillgängliga tillgången till den naturliga hamnen i Bordeaux tillsammans med det tempererade klimatet och de perfekta jordarna skapade en idealisk miljö för att odla druvor för vin. Romarna var verkligen ganska kloka!

Historiskt sett ses Graves som födelseplats för Bordeauxs högkvalitativa röda viner.

Det som är unikt med Graves är att regionen är lika respekterad för sina röda viner som för sina vita. Man producerar smakfulla röda viner, men även snygga, torra, risk och fruktiga vita viner av druvorna Sauvignon Blanc och Semillon och en del söta, härliga dessertviner framställs också. Appellationen “Graves supérieurs” är strikt reserverad för söta vita viner.  Graves röda viner känns igen av deras granatröda färg, rik, attraktiv och robustare än till exempel Médoc-vinerna och är oftast gjorda av Cabernet Sauvignon och Merlot, med Cabernet Franc, Malbec och Petit Verdot ofta som blenddruvor. Beteckningen AOC Graves täcker både röda och vita viner och sedan finns också appellationen  Pessac-Léognan.

Några spännande vingårdar…

Château Haut Bacalan

Château Haut Bacalan traditioner går tillbaka till 1726 då Charles Louis av Secondat, Baron de Montesquieu, med kollega köpte gården och sålde 1748 fastigheten till herr Bacalan.Vingården på 30 hektar ligger bredvid den förnämliga staden Pessac.

Här planteras Cabernet-Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec, Carmenere och Sauvignon, Semillon och Muscadelle för vita viner. Vinälskare från hela världen besöker denna vingård, provar viner och hör om slottets historia samt metoderna för vinframställning. Se till att du bokar ditt besök i förväg och gör ett möte, så de är redo att välkomna dig.

 • Appellation: AOC Pessac Leognan
 • Aktivitet: Vinprovning på Château Haut Bacalan
 • Pris: Kontakta dem för prisuppgifter

Château Seguin

Den prestigefulla vinkatalogen för Bordeaux-viner Cocks et Féret prisade Château Seguin till skyarna under 1900-talet. Efter en markant nedgång köptes gården på 31 hektar 1987 av juveleraren Denis Darriet och vingården fick en renässans. Denis hade stor passion för kvalitet och vinproduktion och cuvée Confidence (s) de Château Seguin är en symbol för detta. Teamet är mycket dedikerat. Nuvarande avkastning är 130 000 flaskor per år.

Här odlas idag Merlot och Cabernet Sauvignon. Terroiren utgörs av grus, sand och lera. Samtidigt som man skyddas av tallskog runt om så blåser det coolare vindar från Atlanten, viktiga förhållanden för Château Seguin och för deras mycket balanserade och smakfulla röda viner.

 • Appellation: AOC Pessac-Léognan
 • Aktivitet/pris: Kontakta dem för prisuppgifter

Château Vénus – när man får se det lite från ovan!

Château Vénus är egentligen ett perfekt namn för en vinodling i Graves eftersom det beskriver kärleken till vinframställningen, marken och kärleken mellan alla i familjen som bor på vingården. Emmanuelle och Bertrand träffades när hon studerade handel med fokus på viner och Bertrand vinproduktion. Han kommer ju från generationer av renommerade vinmakare. Under flera år  förkovrade de sig i USA och återvände till Frankrike och till Château Venus. De främst röda druvorna, som skördas för hand, är Merlot och Cabernet Sauvignon. Man odlar också gröna Sémillon och Sauvignon Blanc.

 • Appellation:  AOC Graves
 • Aktiviteter: en häftig tur med helikopter över området
 • Pris: €69

Denis Dubourdieu Domaines – Drivs av en expert i vinbranschen

Denis Dubourdieu Domaines drivs af Denis Dubourdieu som är enolog utbildad och även jobbar som konsult för andra vingårdar i Bordeaux regionen. Vingården är familjeägd med lång historik och gott rykte för god kvalitet. Vingården är belägen i Cadillac-Côtes de Bordeaux och fokus är på röda, vita och söta viner. Själva vinhuset är omgivet av vingårdar och även en parkdel med en trädgård. Vingården välkomnar besökare från alla världens hörn och det finns även möjlighet att köpa viner direkt på vingården.

 • Appellation:  Graves, Sauternes, Cadillac
 • Aktiviteter: Olika provnings och tur aktiviteter men man får höra av sig till vingården och fråga. Aktivitet beror på storlek på grupp.
 • Pris: Olika då det är skräddarsydda provningar och turer.

Château Jouvente – minutiös produktionsprocess!

Vinodlingarna på Château Jouvente är på 8,7 hektar. Därav är 6,7 hektar fyllda med röda vinrankor och 2 hektar ägnas åt de vita druvorna. Här trivs följande druvor: främst Merlot men även Cabernet Sauvignon och lite Petit Verdot. Dr gröna druvorna är främst Sémillon och Sauvignon Blanc, men också lite Sauvignon Gris och aningens Muscadelle. Handskördat, förstås, och därefter mustas de med pneumatisk press. Fermenteringen sker till stor del på nya fat sedan lagras vinet i 9 till 10 månader. Här på slottet kan du få smaka på utsökta viner 7 dagar i veckan.

 • Appellation:  AOC Grave
 • Aktiviteter: Vinprovning på Château Jouvente
 • Pris: €5

Château Tourteau Chollet – förtrollande gammal gård!

Historien om denna spektakulära gård går tillbaka ända till 1700-talet. Sedan 1943 är Château Tourteau Chollet en av Graves största vinslott med en egendom på över 63 hektar och 56 hektar är dedikerade för röda vindruvor, resten 7 hektar är för vita druvor.  På en sandig vinplatå odla röda Cabernet Sauvignon, Merlot och lite Petit Verdot oc Malbec. De vita druvorna är Sauvignon Blanc, något Sémillon. Här kan man bo i söt gäststuga och man arrangerar vinprovningar på olika läckra viner och rundturer i vinkällaren, i produktionen och kring på området.

 • Appellation:  AOC Graves
 • Aktiviteter: Vinprovning på Château Tourteau Chollet
 • Pris: €10

Château Bouscaut – lummig miljö och förstklassiga viner!

Château Bouscauts är ett gammalt slott från 1700-talet inhysst mellan gamla ekar är en vingård som drivs av driver Sophie Lurton och Laurent Cogombles och är ett av de sex Grands Cru Classes of Graves röda och vita viner inom Pessac-Léognan klassifikationen. En lerjord på kalk och grus pch idag gör man röda viner på 40 hektar med druvorna Merlot och Cabernet Sauvignon samt lite vitt vin på 10 hektar på Sémillon och Sauvignon Blanc. Man är duktig på att framställa eleganta, snygga och lagringsdugliga viner.  Konferenser och besök på vingårdarna och vineriet samtidigt som man kan servera lite god mat.

 • Appellation:  AOC Pessac-Léognan
 • Aktiviteter: Besök på vingården och i vinkällaren
 • Pris: €8

Ta en cykeltur runt Graves och Sauternes

Söder om appellation Graves hittar du de berömda söta vita vinerna från Sauternes, Barsac och Cérons, gjorda av samma druvsorter som torra vita. Under de rätta klimatförhållandena utvecklas Botrytis (ädelröta) som naturligt koncentrerar druvsockret och som till slut ger dessa stora söta vinerna.

Graves och Sauternes är den perfekta lekplatsen för att upptäcka den mångfald som Bordeaux har att erbjuda och för att kunna slappa en dag med picknick, vackra historiska miljöer och orörd natur. Och det gör man ju jättebra på cykel förstås.

Bättre vinturism än att spendera tid med familjen och göra en mängd spännande aktiviteter kan man knappast få.  Ingen fara, det finns prisvärda hotell, bed & breakfast, god mat, härliga viner och glada människor på turistbyrån som gärna sätter ihop ett komplett paket för din och din familj. Allt ni behöver göra är att bara dyka upp!

.

.

Läs om fler intressanta exotiska vinregioner:

Frågor och svar:

Vilka är de kända vinbyarna i Graves?

Sauternes, Pessac, Talence, Léognan, Martillac, Saint-Morillon och Portets.

Vilka druvor används för att producera röda viner i Graves?

Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec och Petit Verdot.

Vilka druvor används för att producera vita viner i Graves?

Sauvignon Blanc och Semillon.

Vilken appellation är reserverad för söta vita viner i Graves?

“Graves supérieurs”.

Vilka aktiviteter kan man göra på Château Bouscaut?

Besök på vingården och i vinkällaren.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.