Franska dryckesgiganten Castel som är den första initiativtagaren av vin från Etiopien har i år buteljerat den första årgången från sina vingårdar. Många kanske minns den allvarliga torkan i landet i början av 2000-talet, och fattigdomen som präglat landet under många år. Bilden av landet kan dock komma att förändras, och man hoppas att vinodlingen lyckas attrahera investerare och på så sätt bidra till landets mål för år 2025 – att gå från utvecklingsland till ett medelinkomstland. Castels vingårdar ligger i Ziway, 16 mil söder om huvudstaden Addis Ababa och präglas av goda förutsättningar för vinodling:

  • Sandig jord
  • Kort regnsäsong
  • Hög altitud
  • Stark sol

Trots att Etiopien är ett varmt land ligger Ziway på så pass hög höjd (1600 m ö h) att det inte blir ett bra klimat för vinodling. Den billiga arbetskraften är så klart också lockande för Castel som verkat genom andra industrier i Afrika under de senaste femtio åren. Bland annat köptes det statliga bryggeriet St George år 1998. Den framlidne premiärministern Meles Zenawi tyckte att introduktionen av en internationell vinindustri kunde stärka bilden av Etiopien som land och frågade Castel om de inte ville köpa en del odlingsmark. År 2008 gjorde man slag i saken och sådde de första fröna på Etiopiens första internationella vingård.

Tanken från början var att sälja hälften av vinerna på hemmaplan i Etiopien och andra hälften till etiopiska communities vid platser som Nordamerika, Europa och andra afrikanska länder. Men överraskande nog visade det sig att det fanns ett internationellt intresse, då man bland annat fått en stor order från Kina. Kanske är detta början på en blomstrande etiopisk vinindustri som vi i Sverige kan komma att ta del av inom kort.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy