Hem » Vin Skola » Några bra tips när du vill hitta ditt bästa vin!

Några bra tips när du vill hitta ditt bästa vin!

890 - Vinjournalen.se

Hur hittar du bästa vinet? Okej, nu står vi där framför systemhyllan och tittar på flaskor. Vad ska jag köpa? Du ser att kön till kassan växer och klockan börjar närma sig sex. De flesta av oss ger upp i tanken och väljer ett säkert kort, ett ” bästa vin ” om ofta är en etikett eller ett namn – hmm, undrar hur det där vinet smakade egentligen?

För många av oss är det ett välkänt scenario sådär en vardag, rusande från jobbet och hem, så självklart har vi inte googlat först i en halvtimme för att se vad vi egentligen vill ha!

Vi ska här propagera för att tänka lite mer långsiktigt och planera inköpen, för det är då som du hittar de där riktigt goda vinpärlorna. Du lär inte hitta dessa om du stirrar dig blind på en etikett eller förtvivlat letar efter ett namn.

Men ok. Du har hittat etiketten och er att det var dessutom ganska prisvärt. Vad kan bli fel? Vårt svar är: Mycket! Låt inte detta bli en vana. Här är några knep för att hitta ditt bästa vin:

  • hitta bra och kvalitativa viner
  • hitta nya favoriter
  • och kunna välja mer selektivt och inte låta ödet avgöra vad DU ska dricka!

Känner du igen dig?

Planering är A och O!

Men det är väl ingen nyhet? Det gäller ju både på jobbet och på fritiden till exempel inför semestern. Och man kan nog hårddra det: allt som ska bli bra behöver planeras! Det krävs faktiskt inte å mycket. En dator, ett anteckningsblock och en penna. Du vet ju vad du tycker om. Googla lite och ett bra knep är att skriva ”vinrecension”. Då får du upp artiklar med gamla och nylanserade viner och ser vad andra vinexperter tycker. Det betyder inte att du måste tycka likadant. Men det kommer att få dig att minnas ditt bästa vin, goda viner som du druckit, läckra druvor som du provat och minnen som du kanske förträngt något. Notera viner som du vill veta mer om eller minns sedan tidigare, så kan du leta och fråga när du kommer till Systemet.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Begränsa dig inte till Systemet

Oddsen kan ibland vara stora att just det vinet om du vill prova måste beställas. Äsch, tänker du, du ville ju ha det imorgon kväll! Det är kört alltså. Men inte om du planerar. Dels slipper du springa ut och in på Systembolaget och du kan handla med lite framförhållning.

Beställer du på Systemet kan det ta 4-5 dagar till en vecka sådär ungefär. Men det tar inte längre om du beställer det från någon annanstans heller, exempelvis några av de svenska sidorna vinguiden.se, vinkompassen.se eller vinhyllan.se är bara några av onlinebutiker om finns och som fungerar smidigt. Du får ett sms och hämtar ut det på Systemet.

De är många fördelar med att titta på onlinebutikerna. Du får idéer, kan jämföra viner, vinstilar, region och smak. Att gräva lite innan du bestämmer dig för ett vin är aldrig fel.

Lär känna din vinsmak

Och då menar vi inte enbart vad vinet heter. Alla är vi olika vintyp och allas vinsmak är unik, det vill säga att dina smakpreferenser beror på något specifikt. Ta reda på varför du tycker om just det där vinet. Är det druvan? Eller är det för att det kommer från en särskild region i Frankrike, Italien eller Spanien? Ju mer du tar reda på, desto mer vet du och kan hitta ditt bästa vin!

Läs etiketten!

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Och lär dig om det du läser! Visst är snygga och läckra etiketter roliga, men de bör inte styra ditt vinval. Så kommer du inte att hitta ditt bästa vin. Vi vet vinexperter som springer åt andra hållet när de ser en fånig etikett och ett namn.

Här får man dra ögon och öron åt sig! Läs på etiketten. Finns en specifik information om regionen, vingården och druvorna? Den allmänna tumregeln är ju mer detaljer, desto bättre.  Du hittar nog allt som du vill veta: är vinet sött? hur hög är alkoholprocenten? finns en beskrivning av vinet? smaker? aromer? Ju mer du känner till vinetiketterna, desto lättare är det att få tag på det vin som du letar efter. Ditt bästa vin!

Prova något helt nytt

Om ditt bästa vin är en sydafrikansk pinotage, varför inte våga ta språnget och prova en Pinot Noir från Kalifornien denna gång? Och gillar du en fruktstinn Amarone, prova en Nebbiolo från Langhe. Hitta dina smaker och jämföra liknande viner är också allra lättast på nätet framför datorn. Om du vågar prova något nytt har du chansen att bli positivt överraskad. 

När ska du dricka ditt vin?

Vi tänker alldeles för lite på sammanhanget då vi vill dricka vårt vin. Är det i myssoffan en fredag, i soliga bersån på lördag eller tillsammans med vänner grillkväll i veckan? Eller ska det passa till en särskild maträtt? Även det kan du googla dig till! Sätter du redan nu tummen på anledningen, så blir det lättare att välja rätt.

Titta inte bara på priset

Visst finns det många goda viner till förnämligt bra prislapp. Men poängen är att du inte behöver titta enbart på priset och sedan kompromissa med smaken. Har du en budget (och det har vi väl allihop?) så var envis och noggrann. Jämför sedan med ditt matkonto. Lägger du hellre ner pengar på kvalitetsmat än skräpmat, då borde du även göra det med vinet. Det är du väl värd?  

Välkommen in i vinets underbara värld! Vi garanterar att ju mer du lär dig om vin, desto mer spännande kommer det att vara.

.

.

Lär dig mer om vin:

Frågor och svar:

Hur kan man hitta bra och kvalitativa viner?

Genom att googla och läsa vinrecensioner kan man få tips på bra viner och vad andra vinexperter tycker.

Varför är det viktigt att planera inköpen av vin?

Genom att planera inköpen kan man undvika att behöva välja ett säkert kort i sista minuten och istället hitta riktigt goda vinpärlor.

Var kan man hitta viner som inte finns på Systembolaget?

Man kan hitta viner på onlinebutiker som vinguiden.se, vinkompassen.se eller vinhyllan.se och beställa dem därifrån.

Hur kan man lära känna sin vinsmak?

Genom att prova olika viner och reflektera över vad man gillar med dem kan man lära känna sin vinsmak. Är det druvan, regionen eller något annat som gör att man tycker om vinet?

Varför är det viktigt att läsa etiketten på vinet?

Genom att läsa etiketten kan man få information om regionen, vingården, druvorna och andra detaljer om vinet. Det kan hjälpa till att hitta det vin man letar efter och undvika att bli lurad av en snygg etikett.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.