Hem » Online vin » Shoppa vin på nätet är inte så enkelt ….

Shoppa vin på nätet är inte så enkelt ….

webbshop_front - Vinjournalen.se

Onlinemarknaden för vin verkar öka konstant och visst är internet ett fantastiskt bekvämt sätt att handla. Du kan läsa recensioner, googla på viner, beställa på systembolaget eller handla direkt av importören.

Enligt amerikanska Wilson Drinks Reports senaste undersökning ligger försäljningen av vin via nätet på omkring 8,8% i USA, men internetshopping kommer troligtvis de närmaste åren att öka alltmer. Det gäller förstås även i Sverige, trots att vi har monopol. Många vinkonsumenter börjar förlita sig alltmer till nätet – hur många vintips får exempelvis du till din mobil? Hur kan du sortera fram de viner som du verkligen vill ha?

Det här blir tydligen allt svårare för konsumenter när importörer och producenter skriver att just deras vin är fantastiskt, men de känner förstås av pressen när konkurrensen om flaskorna är stentuff. Man måste ju synas. Det är sund marknadsföring. Men får jobba hårt för att sticka ut i mängden och det blir alltmer rörigare för nätkonsumenten att hitta rätt och välja ett vin som de verkligen vill ha. Systembolaget säger nästan inget alls om de viner som enbart går att beställa och inte finns i ordinarie sortiment, i gengäld  brer vinhandlarna brer på ordentligt.

Ett superbra förslag skulle väl kunna vara att man lägger upp en personlig vinguide för att vägleda konsumenten genom ett minfält av information. Här skulle det kunna finnas favoritval, exempelvis druvor, särskilda vingårdar, speciella områden, jämföra priser…. Tänk mer en personlig vinprofil för kunder där de sedan skulle kunna recensera viner, ha önskelista och kanske diskutera med varandra. Det skulle bli ett mer personligt sätt att handla och kanske göra rätt vinval. Det är säkert också ett bra tips ur marknadsföringssynpunkt om man håller kunden kvar i sin butik och man bygger en lojalitet.

Generellt är nätbutikerna inom alla branscher dåliga på detta än så länge. Det gör att kunderna surfar runt, runt och besöker många sajter, inte bara en sajt. Och då känns konkurrensen tuff.

Frågor och svar:

Vilken andel av försäljningen av vin sker via nätet i USA enligt Wilson Drinks Reports senaste undersökning?

Omkring 8,8%.

Varför blir det allt svårare för konsumenter att hitta rätt vin på nätet?

Importörer och producenter skriver att deras vin är fantastiskt och det blir alltmer rörigare för nätkonsumenten att hitta rätt och välja ett vin som de verkligen vill ha.

Vad skulle vara ett superbra förslag för att vägleda konsumenten genom ett minfält av information?

Att lägga upp en personlig vinguide där det finns favoritval, exempelvis druvor, särskilda vingårdar, speciella områden, jämföra priser och där kunderna kan recensera viner, ha önskelista och kanske diskutera med varandra.

Varför är det ett bra tips ur marknadsföringssynpunkt att ha en personlig vinguide för kunderna?

Det håller kunden kvar i butiken och man bygger en lojalitet.

Varför surfar kunderna runt på många sajter när de handlar på nätet?

Nätbutikerna inom alla branscher är dåliga på att vägleda kunderna än så länge.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Mousserande Vin - Zonin Prosecco 1821 artikel nummer 7729901 från producenten Zonin från området Italien - Vinjournalen.se
Zonin Prosecco 1821
Pris:121 :-
Artikel nr:7729901
Smak fruktig, kiwi, päron, ungdomlig, gröna äpplen, honungsmelon
Arom gröna äpplen, honungsmelon, kiwi, päron, ungdomlig, fruktig
Färg blek, grön, gul, ljus
Mat som passar
fisk
sällskapsdryck
Mer information
SortimentBeställning sortimentetDruvorGleraAlkohol11 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
2 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.