Hem » Vin Skola » Vilken vintyp är du?

Vilken vintyp är du?

frontvinval - Vinjournalen.se

Vad sägs om att matcha en vit Riesling till en grillad biff? Nä, vi trodde inte det.  Men kanske beror det på att vi alla inre är samma vintyp och vi tycker ganska olika och att vi passar in i en av fyra olika vintyper. Typiska mat och vinmatchningar kan vara ett bra riktmärke, men människor borde utforska nya terräng och bredda sina vyer för att upptäcka nya viner.

Det säger i alla fall forskare vid Michigan State University som säger att de traditionella reglerna för hur man parar vin egentligen borde slopas helt. Forskare tittade på en grupp människor och hur de väljer att konsumera mat och vin tillsammans. Man serverade också bufféer med olika rätter och viner som folk fick tycka om och betygsätta, både individuellt och i grupp för att kunna se och studera om man på något sätt kunde förutsäga personliga vinpreferenser till vad man valde att äta.  Därefter delade man upp vindrickare i fyra vintyper.

Vilken vintyp är du?

De söta

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Denna vintyp består till 70% kvinnor och de vill ofta ha ett lätt och sött vin som inte är för starkt.  De är väldigt kräsna och väljer sitt vin – och allt annat i sitt liv – med stor omsorg. Och alltid, alltid väljer de det vin som de känner till. Man kan ibland kalla dessa personer för petiga och ganska konservativa i sina val av mat och vin.

De överkänsliga

Den här gruppen är ganska lik den föregående. Även de är konservativa i hur de matchar mat och vin. Men skulle de själva få välja så väljer de enbart vitt eller enbart rött, en speciell druva eller en vinstil, alltså säkra kort som de tycker om, men de kan från och till även vilja utforska nya viner. Forskare säger att dessa människor sannolikt kommer att klaga på TV-volymen och termostatens temperatur.

De känsliga

Den här gruppen är ganska flexibel och äventyrlig i sina val och dricker vin av alla sorter och vinstilar. Forskarna menar att dessa människor också tenderar att visa tecken på att göra lite fler radikala val i sin vardag. Man är inte rätt för att prova nya viner och provar även nya kombinationer tillsammans med mat som de fått på rekommendation.

 Image Alt  - Vinjournalen.seDe toleranta

I den här gruppen tar man ut svängarna ordentligt. Man väljer gärna intensiva och smakfulla viner och tittar inte bara på vad andra dricker utan man väljer själv. Man kan influeras av nya vintrender. Deras vinpreferenser pekar på rika, väldigt intensiva smakfulla vita och fulla röda. De kör gärna kombinationer med mustiga rödviner och starka ostar.

Forsarna säger att alla borde dricka sina favoritviner istället än vad som föreslås av en sommelier. Det ska egentligen inte vara någon annan som bestämmer vad du ska dricka till maten och snarare fråga dig vad du vill ha. En bra sommelier tar förstås hänsyn till vad gästerna vill ha och kan tänka sig dricka.

Många gånger bestäms våra vinpreferenser av både genetik och miljö och eftersom smaken förändras med åren och med erfarenhet.

Studien publicerades i International Journal of Wine Business Research.

Vad tror du om dessa vin- och matkombinationer? 

Frågor och svar:

Vad är fyra olika vintyper enligt forskare vid Michigan State University?

De söta, de överkänsliga, de känsliga och de toleranta.

Vilken vintyp består till 70% av kvinnor och vill ha ett lätt och sött vin?

De söta vintypen.

Vilken vintyp är ganska flexibel och äventyrlig i sina val och dricker vin av alla sorter och vinstilar?

De känsliga vintypen.

Vad säger forskarna om att följa traditionella regler för mat och vinmatchning?

De säger att reglerna borde slopas helt och att människor borde utforska nya terräng och bredda sina vyer för att upptäcka nya viner.

Vilka tre vin- och matkombinationer nämns i artikeln?

Ostron och Champagne, ungersk paprikagryta och Merlot, och Quiche Lorraine med en Riesling.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.