Hem » Vin Skola » Vinprovning – nu är det dags!
Vin Skola

Vinprovning – nu är det dags!

713 - Vinjournalen.se

Att hålla en vinprovning med olika viner är ett bra sätt att lära sig mer om vin och det är faktiskt ganska likt med när man provar whisky. Man tittar på färg, smakar och doftar på aromer, bedömer en helhet.

Att arrangera en egen vinprovning och bjuda in vänner en kväll kan bli ett mycket spännande och lärorikt evenemang som alla länge garanterat kommer att prata om. Du kommer att lära dig om olika vinregioner och vingårdar, provar lika vinstilar och druvor. Och du kommer att få utmana alla dina sinnen när det gäller smak och doft. Här får du några råd:

718 - Vinjournalen.se


Planera smart

Att planera och förbereda är A och O för att din vinprovning att bli en proffsig succé! Bestäm dig för att hålla en öppen vinprovning om du arrangerar en vinprovning hemma för första gången.

Börja med att bestämma ett tema för din vinprovning. Temat kan handla om att prova viner från en viss region exempelvis Bordeaux, Rioja eller Stellenbosch i Sydafrika. Eller viner som har en särskild vinstil exempelvis Valpolicella eller mousserande viner som Cava eller Spumante. Och man kan även prova en viss druva, till exempel Riesling eller Chardonnay.

Börja med att fundera kring vilka viner som dina vänner brukar tycka om och håller du ditt tema inom den ramen för detta, så är du säker. Tre till fyra viner inom samma tema på en vinprovning brukar vara tillräckligt för en privat vinprovning hemma och då får ni även lite tid att prata om och kring vinerna.

716 - Vinjournalen.se

För ett första event kan det vara optimalt med en grupp på 4 till 6 personer.

Berätta gärna när du bjuder in dina gäster vilket vinerna som du har valt, så har de chansen att förbereda sig lite.

Försök att hitta viner till din vinprovning som är till 100 % framställda av en och samma druva innan du ger dig på olika blandningar. Då kan du snabbt lära dig känna igen en unik druvsort.
Några förslag på goda blå och gröna druvor som är enkla att identifiera Zinfandel, Syrah, Riesling …


Förbered kvällen

Förbered några matiga tilltugg eller varför inte en liten buffé? Milda ostar, sallader, grönsaksstavar med dip, en grönsakspaj är bra mat som inte blir för framträdande eller kryddade och som tar över smaklökarna som ni så väl behöver till vinet.

Det är också bra om du själv förbereder lite material kring temat och vinerna som ska provas. Om varje person får ett vinprovningsprotokoll ser det extra proffsigt ut. På Systembolagets hemsida finns det färdiga protokoll för rött, vitt, rosé och mousserande att ladda ner, så du har till din vinprovning.

Varje gäst får sedan ett eget protokoll med olika kategorier att fylla i, exempelvis fyllighet, syra, tanniner, aromer, smaker, dofter, färgen på vinet…

Det är också bra om du själv förbereder lite material kring temat och de viner som ska provas. Googla för att ta reda på så mycket du kan om land, region, druva och sätt gärna ihop en liten text som du skriver ut till alla gäster om ett stöd på vägen för att beskriva vinernas karaktär.


Vi tycker olika

Vin är väldigt mycket en upplevelse, en förnimmelse, en känsla och du använder alla dina sinnen när du har vinprovning. Men att sätta ord på känslor är aldrig lätt. Det första som du märker kommer nog att vara att ingen av gästerna kommer att tycka likadant om alla viner. Det är inte så konstigt när man pratar om smaker, aromer, känslor. Vi använder alla våra sinnen när vi provar viner: synen, smaken, lukten men även din känsla i gommen. Så om vi tycker olika, så är det helt i sin ordning.

715 - Vinjournalen.se

På vinprovningen är det titta, virvla glaset, dofta, smaka som gäller och eventuellt uppleva en eftersmak i gommen när du sväljer och kanske finna olika smaker även där. I första hand beskriver du färg, doft och smak – som du ser det.

När man ska beskriva aromerna vin talar man lite kort om:

  • primära aromer som kommer ifrån själva druvan, exempel fruktiga eller blommiga aromer
  • sekundära aromer som kommer från vinframställningen exempelvis, akacia, viol, cederträ eller kex
  • tertiära aromer som tillkommer när vinet lagras, exempel en ton av rök eller ekfat
  • Det kan vara smart att förbereda några doft- och smakaromer som kan fungera som en lathund på ett papper.


Titta på färgen

Titta på vinets färg och håll glaset mot en vit bakgrund och luta glaset lite. Man kan få en hel del information om vinet genom att titta på färgen, exempelvis vinets ålder och många gånger kan intensiteten ge en vink om vilken druva det handlar om. Ett vitt vin kan bli mörkare med åren och man kan utskilja ett ungt rött vin från ett moget där färgen kan gå lite mer åt tegelrött.

Beskriv färg, klarhet, grumlighet, mättnad, intensitet som alla är egenskaper som påverkar vinets karaktär.


Känn doften

Proffsiga vinkännare kan på en vinprovning bara genom att dofta på vinet ofta tala om vilken druva som vinet är framställt av och ibland till och med också tala om vilket vindistrikt det kommer ifrån.

  • Snurra vinet i glaset, så får vinet mer syre och blir mer aromatiskt. Stressa inte.
  • Börja med att försöka känna igen vinets fruktkaraktär. Vilka frukter kan du urskilja, är det ljusa aromatiska eller mörka dova frukttoner? Är doften ’stor’ eller ’liten’? Känner du igen flera frukter? Har vinet en ekfatskaraktär? Vilka örter och kryddor kan du hitta i vinet?


Smaka på vinet

  • När du smakar på vinet, ta en stor klunk som du behåller i gommen och upplev smakerna. Första intrycket: är det sött, fylligt, syrligt, fruktigt, mustig?
  • Ta en klunk till. Balanserat mellan tanniner och syra? Eller ganska strävt av tanniner?
  • Känn på eftersmaken, ligger den kvar en stund efter att du svalt vinklunken?
714 - Vinjournalen.se


Titta på helheten

Nu har du kommit till sista steget på din vinprovning och nu kan du sammanfatta vad du själv tycker om vinet och ge det en helhetsbedömning. Är det gott, komplext eller fruktigt? Eller kanske för syrligt? Hur känns vinets karaktär, balanserat, välstrukturerat, rikt och fylligt, moget? Det är du som tycker.

Det är med vin som med allt annat – övning ger färdighet!

Några fler spännande druvor hittar du här:

Frågor och svar:

Vad är syftet med att hålla en vinprovning?

Syftet med att hålla en vinprovning är att lära sig mer om vin, utforska olika vinstilar och druvor, och utmana sina sinnen när det gäller smak och doft.

Hur kan man planera och förbereda för en vinprovning?

Det är viktigt att bestämma ett tema för vinprovningen, välja viner inom samma tema, och förbereda matiga tilltugg eller en buffé. Det kan också vara bra att förbereda material kring temat och vinerna som ska provas, samt ge gästerna information om vilka viner som kommer att serveras.

Varför är det viktigt att använda alla sinnen under en vinprovning?

Vinprovning handlar om att uppleva och förnimmelse vinet med alla sinnen. Genom att titta på färgen, dofta på aromerna, och smaka på vinet kan man få en helhetsbild av dess karaktär och kvalitet.

Hur kan man beskriva vinets färg och doft under en vinprovning?

När det gäller färgen kan man titta på klarhet, grumlighet, mättnad och intensitet. När det gäller doften kan man försöka känna igen vinets fruktkaraktär, ekfatskaraktär, samt identifiera eventuella örter och kryddor.

Vad är viktigt att tänka på när man smakar på vinet under en vinprovning?

När man smakar på vinet bör man ta en stor klunk och behålla den i gommen för att uppleva smakerna. Man kan fundera över om vinet är sött, fylligt, syrligt, fruktigt eller mustigt. Det är också viktigt att känna på eftersmaken och bedöma om den ligger kvar en stund efter att man har svalt vinet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.