Hem » Vin Fakta » Aude – Languedocs sydligaste utpost
Vin Fakta

Aude – Languedocs sydligaste utpost

solnedgang-i-aude - Vinjournalen.se

Aude är den sydligaste delen av Languedoc, som i sin tur är den norra delen av vinregionen Languedoc-Roussillion. Languedoc-Roussillion är kvantitativt en av de största vinregionerna i Frankrike, om inte den allra största, men för de allra flesta betydligt mer anonym än många andra regioner. Området Aude ligger i en stor dalgång, med bergskedjor i söder och norr, och med Medelhavet på sin östra sida. Det läget ger en stor variation i terroir och i klimat, och därmed kan här produceras många olika sorters vin.

Klimatet är medelhavsklimat, med varma torra somrar och milda vintrar. Dock med mycket vind, som spelar en stor roll för vinodlingen i området. De torra och kalla vindarna från norr gör att druvorna mognar långsamt och hjälper till med att hålla vinstockarna torra och friska. Och tillsammans med de fuktiga och varma vindarna från Medelhavet gör de att det regnar ordentligt på vår och höst, så jorden inte torkar ut.

Druvsorter i Aude

Traditionellt har här producerats blandade viner av druvor som Grenache, Carignan och Cinsaut, och på senare tid även med exempelvis Cabernet Sauvignon, Merlot, Mourvèdre och Syrah.

Röda viner står för den största delen av produktionen, men här finns även alla andra typer av viner. Inom AOC Limoux produceras till största delen mousserande viner, Blanquette métode ancestrale, Blanquette de Limoux och Crémant de Limoux av druvorna Mauzac, Chardonnay och Chenin Blanc. Många anser att metoden att framställa mousserande viner skapades här, av munkar på klostret Saint.Hilaire, och inte i Champagne. Detta skedde omkring år 1531, långt innan Dom Pérignon, som helt oförtjänt fått äran av att ha skapat champagnen, ens var född.

Château Guilhem – Sex generationer vinodlare

chateau-guilhem - Vinjournalen.se

Bertrand Guilhem är den sjätte generationen på den mer än 35 hektar stora egendomen, och han tog över den 2004. Han odlar Merlot, Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon för röda viner, och Malbec, Chardonnay och Sauvignon Blanc för vita. Han framställer viner av hög kvalitet som ska garanterat speglar den terroir där det odlas.

En större del av odlingarna brukas ekologiskt, och de producerar förutom röda och vita viner även rosé och mousserande vin.

 • Appellation: AOP Malepere, IGP Pays Cathare, IGP Pays d’Oc
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för pris

Château de Cauxe et Sauzens – Prisbelönta viner med traditionella metoder

chateau-de-caux-et-sauzens - Vinjournalen.se

Familjen Boyer driver Château de Cauxe et Sauzens efter samma metoder som visat sig framgångsrika under en lång tid. De har 45 hektar av vingårdar nära staden Carcassonne. Jordmånen här är allt från stenig jord till lera och kalksten. För röda viner odlar de Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Pinot, Merlot, Grenache och Caladoc. För rosé odlar de Cinsault och Grenache, och för vita viner Chardonnay och Sauvignon Blanc.

 • Appellation: AOP Malepère, IGP Pays d’Oc, IGP Cité de Carcassonne
 • Aktiviteter: Vinprovning
 • Pris: 5€

Domain Calmel & Joseph – Vingård med på Unescos världsarvslista

calmel-joseph - Vinjournalen.se

Calmel och Joseph startade sin vinodling här på den 200 hektar stora gården 1995. De odlar förutom vin också oliver, mandelträd och lavendel, och producerar även honung. De sköter sina vinodlingar på traditionella sätt, bland annat plogar de med hästar, för att skona miljön. På det sättet framställer de sina röda, vita, rosé och mousserande viner, av druvorna Syrah, Carignan, Grenache och Roussanne

Här finns även två monument som klassats som världsarv av Unesco, Canal du Midi och the Medieval cities.

 • Appellation: Corbières
 • Aktiviteter: Kontakta dem för aktiviteter och pris

Chateau Paraza – Ekologisk vingård i Frankrikes äldsta vinområde

chateau-de-paraza - Vinjournalen.se

Annick och Pascal Danglas bestämde sig 2005 för att renovera den här gamla gården med dess vinodlingar. Sedan dess har deras barn också anslutit sig till dem och numera är det ett äkta familjeprojekt. De brukar jorden med stor hänsyn till miljön, och de odlar Grenache Noir, Syrah, Merlot, Cabernet Franc, Mourvèdre och Marselan för röda viner. För vitt odlar de Grenache blanc och Roussanne, och för rosé blandar de olika druvor.

 • Appellation: AOC Minervois
 • Aktiviteter: Vinprovningar med eller utan mat, lektion om vin och vinframställning
 • Pris: 35€ eller 45€

Château de Marmorieres – Den största vingården i Cru La Clape

chateau-de-marmorieres - Vinjournalen.se

Med sina 350 hektar och nära nog perfekt lerjord/kalksten har Château de Marmorieres förutsättningar för att göra underbara viner. Detta gör att de kan odla många typer av druvor, och de har minst 15 olika druvor i sina odlingar: Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre, Cinsault, Bourboulenc, Grenache Blanc, Viognier, Roussanne, Marsanne, Vermentino, Muscat, Zinfandel, Cabernet, Merlot.

Några av deras berömda röda viner är Cuvée Les Paons, Les Olivettes och Les Amandiers. Och de framställer även vita viner och rosé.

 • Appellation: AOC Minervois
 • Aktiviteter: Rundtur med vinprovning
 • Pris: Kontakta dem för pris

Château Tourril – Tvåtusen år gammal vingård

chateau-tourril - Vinjournalen.se

Vingården ligger på 13 hektar mitt emellan städerna Carcassonne och Canal du Midi. De har en väl utvecklad teknik för att framställa sina utsökta röda viner, vita viner och rosé-viner. De odlar druvorna Syrah, Cinsault, Grenache, Carignan och Roussanne.

 • Appellation: AOC Minervois, IGP Pays d’Oc
 • Aktiviteter: Kontakta dem för aktiviteter och pris

Grand Guilhem – Ekologisk vingård i Cathar

grand-guilhem - Vinjournalen.se

Den här vackra egendomen har varit klassificerad som ekologisk vingård sedan 2004, och de är noga med att använda naturliga metoder i både odling och vinframställning. Därför använder de inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel alls på gården. De framställer röda, vita och roséviner, och även en del starkviner, av druvorna Carignan, Syrah, Grenache Blanc, Grenache Gris, Grenache Noir, Mourvèdre, Macabeo, Muscat Petits Grains.

Här driver de även ett hostel, och hyr ut charmiga stugor. Om du övernattar här får du njuta av en härlig frukost på morgonen.

 • Appellation: AOC Risevaltes, AOC Muscat de Risevaltes, AOC Fitou, Vin de France
 • Aktiviteter: Rundtur, vinprovning och middag, komponerad för att passa med vinerna.
 • Pris: 45€

Maison Guinot – Magiska bubblor!

maison-guinot - Vinjournalen.se

På Maison Guinot produceras över 30 000 flaskor vin varje dag, alla med bubblor. De framställer Blanquette de Limoux, som måste bestå till minst 90% av druvan Mauzac, och Crémant de Limoux. De odlar förutom Mauzac även Chardonnay och Chanin Blanc, och producerar sina viner genom traditionella metoder.

 • Appellation: AOC Blanquette de Limoux, AOC Crémant de Limoux
 • Aktiviteter: Vinprovning
 • Pris: 6€

Fakta om Chardonnay-druvan

Funderar du på att köpa vin online?

Frågor och svar:

Vilken är den sydligaste delen av Languedoc?

Aude.

Vilken typ av klimat finns det i Aude?

Medelhavsklimat med varma torra somrar och milda vintrar.

Vilka druvsorter odlas traditionellt i Aude?

Grenache, Carignan, Cinsaut, Cabernet Sauvignon, Merlot, Mourvèdre och Syrah.

Vilken vingård i Aude är känd för att ha skapat metoden att framställa mousserande viner?

Château Guilhem.

Vilken vingård i Aude är klassificerad som ekologisk och använder naturliga metoder i odling och vinframställning?

Grand Guilhem.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.