Fakta om Chardonnay-druvan
För att påverka smaken på druvorna tillbringar vinodlarna somrarna med att hålla de lummiga lövverken under kontroll. Om de inte gör det kan druvorna inte få de näringsämnen de behöver för att frodas. I de flesta vingårdar planteras vinrankorna tätt ihop, för att rötterna ska tvingas gräva djupare ner i jorden och därmed ge druvorna en kraftfullare smak.
Några viner som görs på Chardonnay-druvor:
- Chardonnay
- Champagne
- Chablis
I Frankrike är Chardonnay den näst mest odlade vitvinsdruvan efter Ugni Blanc-druvan. Här odlas fler Chardonnay-druvor än den berömda Cabernet Sauvignon-druvan. Dessa druvor finns i många AOC-viner, bland annat i dem från den världsberömda Loiredalen.
I resten av världen är Chardonnay-druvan fortfarande den mest odlade druvan med planteringar på över 160 000 hektar. Dessa druvor växer i fler länder än någon annan, trots den sjunkande populariteten runt millenniumskiftet.
Frågor och svar:
För att druvorna ska få de näringsämnen de behöver för att frodas och påverka smaken.
För att rötterna ska tvingas gräva djupare ner i jorden och därmed ge druvorna en kraftfullare smak.
Chardonnay, Champagne och Chablis är några exempel.
Chardonnay-druvan.
Chardonnay-druvan, med planteringar på över 160 000 hektar i fler länder än någon annan druva.
Vinguider relaterade till denna artikel
Vinjournalen.se Tips
Faktaruta
Relaterade inlägg
Inget hittades