För att påverka smaken på druvorna tillbringar vinodlarna somrarna med att hålla de lummiga lövverken under kontroll. Om de inte gör det kan druvorna inte få de näringsämnen de behöver för att frodas. I de flesta vingårdar planteras vinrankorna tätt ihop, för att rötterna ska tvingas gräva djupare ner i jorden och därmed ge druvorna en kraftfullare smak.
Några viner som görs på Chardonnay-druvor:
- Chardonnay
- Champagne
- Chablis
I Frankrike är Chardonnay den näst mest odlade vitvinsdruvan efter Ugni Blanc-druvan. Här odlas fler Chardonnay-druvor än den berömda Cabernet Sauvignon-druvan. Dessa druvor finns i många AOC-viner, bland annat i dem från den världsberömda Loiredalen.
I resten av världen är Chardonnay-druvan fortfarande den mest odlade druvan med planteringar på över 160 000 hektar. Dessa druvor växer i fler länder än någon annan, trots den sjunkande populariteten runt millenniumskiftet.
Vinjournalen Rekommenderar
Caveau des Jacobins Chardonnay
Ett elegant och uttrycksfullt vin med hög mineralsälta, producerat av ett av Frankrikes äldsta vinproducentkooperativ.
Artikelnummer: 2292
Typ: Vitt Vin
Land: Frankrike, Jura
Alkohol: 12 %
Pris: 119 Kr.
HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET