Hem » Vin Fakta » En titt in i konjaksvärlden – vi svarar på era frågor!

En titt in i konjaksvärlden – vi svarar på era frågor!

konjaksvärlden - omslag mé ma med glas och hatt

Välkommen till konjaksvärlden! Dricker du konjak eller tror du fortfarande att den hör ihop med morfars gamla cigarrlåda?  Då bör du kanske tänka om!

Konjak är äntligen trendigt – igen. Visst har konjaks popularitet haft sina ups and downs sedan 1600 talet, då dryckens digra historia började, men tack vare de duktiga bartenders som idag blandar hantverksdrinkar som aldrig förr, så har konjaken fått en hausse. För det finns ibland en hel del konjak i dessa drinkar.

Det finns bara en enda region i konjaksvärlden, vi fokuserar på den franska regionen Cognac och svara på alla frågor som du undrar över om det franska brännvinet. 

konjaksvärlden - en bartender blandar en drink

Vad är konjak?

En fransk konjak är ett brännvin ’par excellence’, en mycket unik destillerad sprit, både om man ser till var konjak kommer ifrån och hur den tillverkas. Cognac heter den franska regionen med 78 000 hektar vingårdar och den produceras Charente-Maritime, Charente, Deux-Sèvres och Dordogne och regionen Cognac har en skyddad ursprungsbeteckning AOC (Apellation d’Origine Contrôllée).

Vad är det för skillnad på brandy och konjak?

All konjak är brandy, men all brandy är verkligen inte konjak, då den bara får heta så om den kommer från distriktet Cognac i Frankrike.

Andra kända sorter av fransk brandy med ursprungsbeteckning är Armagnac från franska området med samma namn eller Pisco, en brandy som kommer från Peru och Chile.

När gjordes den första franska konjaken?

Konjaks historia sträcker sig tillbaka till 1600-talet då vinmakare började destillera vin. Några av de största varumärkena för konjak bildades redan på tidigt 1700-tal. Martell, det äldsta varumärket märket firade sitt 300-årsjubileum för några år sedan och Hennessy firade sin 250-årsdag. Idag finns det närmare 280 producenter i regionen Cognac.

Vilka druvor används i konjak?

Denna bärnstensfärgade åldrade brandy är destillerat vitt vin egentligen och man använder bestämda druvor, främst den kända konjaksdruvan Ugni Blanc som blandas med delar med druvorna Folle Blanche och Colombard.  

konjaksvärlden - alembic kopparpanna
Gamla franska kopparpannor, alambic charentais

Hur tillverkas konjak?

Man gör ett alkoholsvagt vitt basvin på 12% som man destillerar till konjak. Man destillerar förstås efter rigida regler och använder franska kopparpannor som kallas för alambic charentais. Man destillerar spriten två gånger för att få fram en hög alkoholhalt, som minst 40% men som mest dock 72% och det är det andra destillatet som kallas för eau de vie. Sedan sker en obligatorisk lagring på franska ekfat.

I Cognac destillerar en del konjakshusen sin konjak under 5 månader, mellan den 1 oktober fram till den 31 mars, fast andra jobbar en ännu kortare tid. Destillera gör man efter det att druvorna skördas och man gjort basvinet, så november är nog en mer då många börjar.

Vad betyder förkortningarna på etiketten?

I konjaksvärlden gäller att all konjak måste lagras i minst två år innan buteljering och därefter gäller olika klassificeringar. Det är enkelt egentligen:

  • VS – mer än hälften av all konjak är VS och den är minst två år gammal
  • VSOP – minst fyra år gammal
  • XO – minst 10 år gammal
  • XXO – minst 14 år gammal

Det kan också stå

  • Supérieur, Cuvée Supérieure eller Qualité Supérieure = den är åldrad i minst tre år
  • Vieille Réserve, Réserve Rare eller Réserve Royale = åldrad i minst fem år
  • Napoléon, Très Vieille Réserve, Très Vieux, Héritage, Tris Rare, Excellence eller Suprême = åldrad i minst sex år.

Om det står ’Cru’ på etiketten så måste konjaksdruvorna till 100% komma från denna detta specifika distrikt eller Cru.

En Vintage Cognac måste komma till 100 % från det år som nämns.

konjaksvärlden - ett par dricker konjak och röker cigar

Hur dricker man konjak?

Många dricker konjak blandat med lite vatten eller med is och ibland blir det en drink med läsk, lemonad, ginger ale eller cola. Eller som bas i cocktails som Sidecar, en drinkklassiker av konjak, citronsaft och Triple sec.

Många Cognacs-entusiaster har till och med gått ifrån den sedvanliga konjakskupan och serverar sin Cognac i mindre vin- eller tulpanglas. Inget är rätt och fel här och det är du själv som bestämmer.

En finare konjak ska dock inte serveras välkyld. Men vill du vill njuta av en god årgångskonjak ur den småskaliga konjaktvärlden och med högra klassificering som XO och uppåt, så tycker nog ändå vi att man bör man nog dricka den i en konjakskupa för att fullt ut uppskatta deras komplexitet och karaktär. Kupan gör att man kan värma konjaken mellan händerna njuta av aromer och smaker.

Kan ni föreslå en bra fransk konjak!

För dig som gillar en ståtlig och flott stil: från den finaste terroiren i regionen AOC Cognac, prova denna lyxiga kvalitetskonjak som lagras länge på franska ekfat och är en riktig klassiker är Fransac XO från det anrika konjakshuset Maison Roullet-Fransac beläget i den kända Martell-vilan i Fins Bois.  Distillery master är den geniala Monsieur Foucault de Mendite.

fransac XO

Fransac XO är resultatet av en lång tradition och kvaliteten är XO, som även kallas för Hors d’âge och konjaken är då mellan 20 och 30 år gammal. Här leker druvorna Ugni Blanc och Folle Blanche fram en fantastisk fin och komplex smakpalett med söta toner och mustiga kryddor. Man smakar torkade äpplen och fikon, vita persikor ett stänk av vanilj, lite honung och ingefära. Allt toppas med knäckig karamell och sötbitter apelsinmarmelad som toppas frisk citrus och valnötter. Fransac XO har en mysig personlighet med en stark konjakskaraktär och en fin avrundning i slutet.

5 vanliga läsarfrågor till om konjak!

Vad kan man servera i matväg till konjak?  

Här är några förslag:

  • Karamell, krämig choklad, praliner och tryfflar
  • Ostar med mycket smak som är lagrade och gärna mögelostar som Roquefort, Bresse Bleu eller även en Camembert får bra.  
  • Välstekt ankfilé är vanligt att matcha med konjak.
  • Svamprätter med vilda svampar som Karl Johan, olika soppor och kremlor, kantareller.

Passar mörk choklad till konjak?

En ljuvlig smaksensation är att kombinera mörk choklad och konjak. Ta några bitar mörk choklad eller koka en krämig kopp med mörk choklad och häll i lite konjak.

Är konjak nyttigt att dricka?

En schysst flaska konjak kostar från en femhundring till några tusen kronor, beroende på kvalitet. Konjak har också större produktionskostnader än annan sprit exempelvis whisky, eftersom druvorna endast får komma från regionen Cognac och bara tillverkas där och sedan lagras i särskilda franska Limousin ekfat och så vidare.

Hur länge håller en öppnad flaska konjak?

Eftersom konjak olikt vin inte utvecklas på flaska så håller i många år, om du förvarar flaskan mörkt och kallt.

Hur lagras konjaken?

Konjak lagras på Limousin- eller Tronçais-ekfat i minst två år och därefter blandas eau-de-vien so den trots lagring fortfarande kallas med konjak av olika åldrar och kvaliteter för att skapa den slutliga konjaken.

Läs mer om konjak:

Frågor och svar:

Vad är konjak?

Konjak är ett brännvin som kommer från den franska regionen Cognac. Det är en unik destillerad sprit med en lång historia och tillverkas enligt strikta regler och traditioner.

Vad är skillnaden mellan brandy och konjak?

All konjak är brandy, men inte all brandy är konjak. Konjak får bara kallas så om den kommer från distriktet Cognac i Frankrike. Det finns även andra kända sorter av fransk brandy, som Armagnac och Pisco.

När gjordes den första franska konjaken?

Konjakens historia sträcker sig tillbaka till 1600-talet, då vinmakare började destillera vin. Några av de äldsta varumärkena bildades redan på tidigt 1700-tal, som Martell och Hennessy.

Vilka druvor används i konjak?

Konjak tillverkas av destillerat vitt vin och används främst druvan Ugni Blanc, tillsammans med Folle Blanche och Colombard.

Hur dricker man konjak?

Konjak kan drickas på olika sätt. Många dricker den blandad med lite vatten eller is, eller som bas i cocktails. En finare konjak bör dock inte serveras välkyld och kan avnjutas i en konjakskupa för att fullt ut uppskatta dess komplexitet och karaktär.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.