Hem » Vin Fakta » Konjak görs i regionen Cognac

Konjak görs i regionen Cognac

konjakstunnor1 - Vinjournalen.se

Konjak är en typ av brandy, det vill säga destillerat vin som lagrats på ekfat. För att få heta konjak ska det framställas av druvor odlade i regionen Cognac i Frankrike. Det finns många regler för hur konjaken ska framställas, och det finns en ursprungsbeteckning för konjak framställd här, AOP – Appellation d’Origine Protégée.

Cognac är en region bestående av knappt 80 000 hektar vinodlingar precis norr om vinregionen Bordeaux. Till ytan är Cognac en av de största vinregionerna i Frankrike, och är indelad i sex distrikt eller cru. Vart och ett med sin speciella terroir, som gör att druvorna som växer där och vinet som de producerar har sina unika särdrag, som i sedan följer med till konjaken som framställs i nästa steg.

Cognacs sex Cru och deras särskilda terroir

Grande Champagne består drygt 13 000 hektar vinodlingar. Det är ett ganska bergigt område med övervägande kritrik kalkstensjord.

Petite Champagne består av drygt 15 000 hektar vinodlingar. Här är det också en jord förhållandevis rik på krita men med en tyngre jordtyp än i Grande Champagne.

Borderies består av 4000 hektar vinodlingar. Området ligger på en höjd, med en jordmån med en hel del lera.

Fins Bois, drygt 31 000 hektar vinodlingar i blandad jord av bland annat lera och kalksten.

Bons Bois, 9 300 hektar vinodlingar i jord blandad av lera, kalksten och sand.

Bois Ordinaires består av drygt 1000 hektar vinodlingar. Jordmånen här är i huvudsak sandig.

De två första anses ge det bästa vinet för att destillera, och beteckningen ”Fine Champagne” på en konjak betyder att den kommer ifrån Grande Champagne och Petite Champagne, med minst 50% från Grande Champagne.

Bordieres framställer också konjak av mycket hög kvalitet, och Fins Bois är känd för en fyllig sprit som mognar snabbt. Bon Bois och Bois Ordinaires anses hålla en lägre kvalitet på sin konjak, men även här går det att hitta guldkorn.

Grande Champagne och Petite Champagne ska inte blandas ihop med vinregionen Champagne eller med det mousserande vin som framställs där, de har inget samband annat än att de heter samma sak. Det finns olika teorier om varifrån ordet Champagne kommer, men många tror att det grundar sig i det latinska ordet campus, campania, som helt enkelt betyder öppet land eller fält.

Druvsorter och framställning

Viktigaste druvan för konjak är Ugni Blanc, som täcker 98% av alla Cognacs vinodlingar. Ibland blandas Ugni Blanc med Folle Blanche och Colombard. Det är tillåter att använda 10% av andra druvor, men det används i mycket liten omfattning.

Först görs vin av druvorna, och sedan destilleras det två gånger i en kopparkittel som kallas alambic charentais. Destilleringen ska starta varje år 1:a november och vara färdigt före 31:a mars. Från 1:a april lagras konjaken på ekfat från Limouges eller Troncais,och ska lagras i minst 2 år. Det är under lagringen konjaken får sin färg och aromer av vanilj, läder eller kryddor. Det är tillåtet att tillsätta socker, sockerkulör och ekspånsessens. Innan buteljering späds konjaken till önskad alkoholstyrka, som lägst 40%.

Beroende på lagringstid har konjaken olika beteckningar:

 • “”” eller VS betyder att den lagrats minst två år i ekfat
 • VSOP, Resérve eller VO betyder att den lagrats minst fyra år
 • Napoléon eller Excellence har lagrats i minst 6 år
 • XO, Extra, Or eller Hors d’Age ska ha lagrats i minst 10 år.

Detta är minimikraven, för det mesta är de lagrade betydligt längre.

Några intressanta vingårdar:

Cognac Bertrand – Med historia från 1731

cognac-bertrand - Vinjournalen.se

Familjen Bertrand driver gården numera, de har 82 hektar vingårdar på en jordmån av i huvudsak kalksten. Det ger relativt små skördar men av en utsökt kvalitet. De använder traditionella metoder för att framställa konjak, och den lagras i många år på ekfat.

Ugni Blanc är den druva som upptar den största delen av arealen, men de odlar också Colombard, Merlot och Cabernet, och framställer förutom konjak även mousserande vin.

 • Appellation: Cognac
 • Aktiviteter: Discover the world of Cognac
 • Pris: 8€

Vallein Tercinier -Familjeföretag i fem generationer

vallein-tercinier - Vinjournalen.se

Familjen Vallein Tercinier har drivit gården sedan 1850, och det är nu den femte generationen konjakproducenter här. De framställer konjak av en exceptionell kvalitet och har mycket gott anseende. För konjak odlar de Ugni Blanc-druvan, men de producerar och säljer även andra typer av vin, och Pineau Des Charentes.

 • Appellation: Cognac, Pineau Des Charentes
 • Aktiviteter: Rundtur med provsmakning
 • Pris:Kontakta dem för pris

Château Montifaud – Lång historia av högklassiga viner

chateau-montifaud - Vinjournalen.se

Den nuvarande ägaren Laurent är den sjätte generationen som driver Château Montifaud som varit i familjens ägo sedan 1837. På 130 hektar över 2 cognacsregioner framställer de utomordentlig konjak av druvorna Ugni Blanc och Folle Blance. För Pineau Blanc använder de Ugni Blanc och Colombard, och för Pineau Rouge Merlot och Cabernet Sauvignon.

 • Appellation: Cognac, Pineau Des Charentes
 • Aktiviteter: Rundtur med provsmakning
 • Pris: 5€ och 10€

Staden Cognac

kullerstensgata-cognac - Vinjournalen.se

Cognac är en vacker och idyllisk liten stad belägen på båda sidorna om floden Charente. Här är många gamla byggnader och monument väl bevarade, bland annat Château Cognac där den franske kungen Francois I föddes år 1494. Slottet används än idag och är öppet för allmänheten. Det finns även många andra historiska byggnader, konstmuseer och museer som berättar om konjakens historia.

För den som vill röra lite mera på sig efter all konjaksprovning finns en vandringsled längst floden Charente på cirka 15 km. Under vandringen kan man se både natur och eventuella djur, och även gamla byggnader som slott och borgar.

Om du hellre åker båt erbjuds under sommarmånaderna turer på ”La Dame Jeanne”, en båt som en gång i tiden transporterade tunnor med ”eau de vie” och idag är återställd i sitt forna skick. Turistinformationen i Cognac kan ge mera information.

Ett extra lästips:

Vad är skillnaden mellan Armanac och Konjak?

Frågor och svar:

Vad är skillnaden mellan Armanac och Konjak?

Skillnaden mellan Armanac och Konjak ligger i regionen där de framställs. Armanac framställs i regionen Armagnac i Frankrike, medan Konjak framställs i regionen Cognac.

Vilka är de sex distrikten eller cru i Cognac-regionen?

De sex distrikten eller cru i Cognac-regionen är Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois och Bois Ordinaires.

Vilken druva är den viktigaste för konjakframställning?

Den viktigaste druvan för konjakframställning är Ugni Blanc, som täcker 98% av alla Cognacs vinodlingar.

Vilka är minimikraven för lagringstid för olika typer av konjak?

Minimikraven för lagringstid för olika typer av konjak är: VS (minst 2 år), VSOP/Resérve/VO (minst 4 år), Napoléon/Excellence (minst 6 år) och XO/Extra/Or/Hors d’Age (minst 10 år).

Vad är Appellation d’Origine Protégée (AOP)?

Appellation d’Origine Protégée (AOP) är en ursprungsbeteckning för konjak framställd i regionen Cognac i Frankrike. Det garanterar att konjaken har framställts enligt specifika regler och kvalitetsstandarder.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.