Veckans cocktail är en Sidecar

Sidecar. Enkel, jättegod och en cocktail som traditionellt är gjord på konjak, apelsinlikör och lite pressad citron. Apelsinlikörer som brukar användas kan exempelvis vara Cointreau, Grand Marnier eller Dry Curaçao.

Namnet Sidecar refererar till sidorvagnen på en motorcykel. Lite oklart var drinken kommer ifrån eller vem som först uppfann den, men Hotel Ritz i Paris hävdar bestämt att denna cocktail föst serverades i deras bar på 1920-talet. Det var också då, 1922, som ett recept för drinken dök upp i en bok av Harry MacElhone, Harry’s ABC of Mixing Cocktails.  Allt sedan dess har den varit en favorit i alla barer.

I boken anges receptet som konjak, Cointreau och citronsaft. Sedermera kallades detta recept för det franka receptet. Sedan om ett recept som bestod av två delar konjak, en del Cointreau och citronsaft. Detta kallades för det engelska receptet.  I USA gör man den dessutom gärna med bourbon på amerikanskt vis.

Oavsett så är drinken lätt att göra och okomplicerad i sin enkelhet med endast 2-3 ingredienser. Sedan toppas med lite is. Dock inte mindre god och komplex nog att tillfredsställa de mest kräsna cocktailälskarna.

Det viktigaste att komma ihåg när man gör en Sidecar är att använda kvalitetssprit och aldrig ’billig’ sprit. Fram med en bra gammal konjak eller en bra kvalitets-armagnac. Ta sedan en Cointreau som är en jättegod apelsinlikör för att få fram den där balansen mellan det söta och det sura i drinken. Den sista ingrediensen, färsk citron, gör att allt bara känns fräscht och gott.

Sidecar är dessutom en utmärkt drink för den som vill ge drinken lite unik personlighet. Du kan bolla med proportionerna när det gäller de tre ingredienserna och rucka lite på det så vanliga 2: 1: 1 förhållandet mellan konjak, citron och Cointreau. Då kan du anpassa drinken helt efter din smak. Vi tycker om den lite mer rustika smaken av armagnac istället för konjak. Så här gjorde vi:

  • 2 delar armagnac (eller en god konjak)
  • 1 del Cointreau
  • 2/3 del pressad citron
  • socker till garnering

Förbered glasen genom att väta kanten med en bit citron och doppa glasen upp oh ner på en tallrik med socker.

Kyl glaset tills det ska användas.

Blanda armagnac, Cointreau och citronsaft i en cocktail-shaker och fyll på med is.

Skaka väl och länge så att allt blir riktigt kallt.

Sila och fyll glasen.

Garnera med en tunn citronskiva om du vill.


Frågor och svar

Vad är Sidecar cocktail?

Sidecar Cocktail är en enkel men klassisk drink som har funnits sedan 1910-talet och traditionellt är gjort på konjak, apelsinlikör och pressad citron. Sidecar Cocktail har söt, fruktig och lite syrlig smak och är en riktig utmaning för bartendrar att laga eftersom det är svårare att balansera likörer med varierande sötma.

Vad är receptet på Sidecar cocktail?

Strö socker på en liten talrik. Fukta två cocktailglas med färskpressad citronjuice och doppa de i sockret. Fyll en shaker med is. Häll i juice, likör och Cognak och skaka för att kyla innehållet. Häll drinken i glassen och servera med citronzest.

Vilket är det bästa cocktail tipset med Cognac?

Stinger är en av de äldsta Cognac-drinkar i hela världen men Sidecar är den mest klassiska och kända Cognac-drinken genom tiderna. Om du letar efter någon enklare Cognac-drink så är French Connection det bästa alternativet. Du behöver bara två ingredienser: Cognac och Amaretto likör i lika delar.

Är Sidecar en manlig drink?

Cocktail-drinkar som serveras i ett martini-glas betraktats som vanligt som kvinnliga drinkar men Sidecar, som inte är den manligaste cocktailen någonsin, är definitivt starkare och syrligare en genomsnittlig martini och är därför älskad av många män.

Vilka cocktails gör man med Cognac?

Sidecar, Sazerac, Almond Crusta, Royal Manhattan, Bermuda Highball, Fleur de “Lees”, French Connection, French 75, Springtime in Cognac and Roosvelt Punch är de mest kända cocktails med Cognac.

Lite mer om brandy: 

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.