Hem » Vin Tips » Fransk brandy – Cognac eller Armagnac

Fransk brandy – Cognac eller Armagnac

Att njuta av ett glas fransk brandy efter en god middag kanske tillsammans med en robust cigarr – hur låter det? Men ska man välja en Cognac eller en Armagnac? Och vad är egentligen skillnaden?

Till att börja med så är både Cognac och Armagnac destillerade av ljusa druvor och båda är exklusiva brandysorter från Frankrike. Man brandy görs även i Italien, Spanien, Sverige och en rad andra länder.

Men om vi nu talar om Cognac och Armagnac så tillverkas Cognac i regionen Cognac och ingen annanstans och Armagnac, den äldsta spritsorten i Frankrike, tillverkas i Armagnac, i Gasconegionen och det är ungefär cirka 300 kilometer emellan dessa regioner. Även om det finns likheter så finns det också skillnader.

  • För att göra Cognac använder man vanligtvis Ugni Blanc-druvan, medan man för Armagnac använder några fler druvvarianter, exempelvis Folle Blanche, Colombard och Baco Blanc. Den vita vinet som är basen i konjak är ganska surt i sig nästan odrickbart innan man har en färdig konjak, medan vinerna från Armagnac i allmänhet är mycket trevliga.
  • Både Cognac och Armagnac är franska “appellations contrôlées, det vill säga att det finns regler kring allt från druva till flaska. Och de säljs i olika årgångar.
  • Trots att de är gjorda av druvor, är både Cognac och Armagnac ganska starka drycker som man kanske helst bör sippa lite försiktigt och lugnt.

Vi ska titta på en Armagnac och en Cognac och se om vi hittar likheter och skillnader när vi provar.

Veuve Lafontan et Ses Enfants XO 12 ans | SB 321 | 399 kr

Detta är en smakfull brandy tillverkad av familjeproducenten med samma namn Veuve Lafontan et Ses Enfants med århundraden av destillationshistoria i distriktet Bas -Armagnac AOC i sydvästra Frankrike. Här har man verkligen utvecklat Armagnac till fullo. Varje tillverkad Armagnac är unik i sitt slag. Denna bärnstensfärgade klara Armagnac är långlagrad 12 år och har traditionell Armagnac profil. Den har dessutom destillerats två gånger i en så kallad alambic, en speciell kopparpanna och att sedan lagras ytterligare åratal på ekfat. Detta ger naturligtvis en komplex Armagnac med mängder av mångfald smaken.

Vi doppar på traditionellt “avsmakningsvis” fingret lätt i glaset och sedan droppar på baksidan av handen. När vätskan avdunstat kan man urskilja dofterna på nära håll och en autentisk, naturlig aromatisk och mycket spännande och mycket elegant smakpalett. Här känns nougaten och den torkade frukten, aprikoser och fikon som ger fina knäckiga pomeransnyanser som rullar runt i gommen.  Tillsammans med kryddor som kanel och kulminerar blir det ett läckert avslut av söt marsipan. Trevlig fatlagad brandy som känns mycket balanserad med en fin syra!

Fransac XO | SB 226 | 590 kr

Det är den geniala Monsieur Foucault de Mendite som är distillery master hos den välrenommerade konjaksproducenten Roullet Fransac i Fins Bois, i Cognac som har skapat denna ljuvliga och eleganta konjaks “eaux-de-vie” av druvorna Ugni Blanc och Folle Blanche. En producent som verkligen kan det här med konjak och gjort en välkomponerad och säker konjak som kommer från ett toppmodernt destilleri i den gamla Martellvillan från 1760. Konjakshuset Roullet Fransac spänner över många läckra årgångar sedan länge men det är ändå omsorgsfull, dynamisk och småskalig produktion.

Fransac XO är en livlig och kraftfull konjak som är fint balanserad. Läcker och fräsch smakpalett som en ger en upplevelse söta ljuva toner och en mustig kryddighet, som knäckig karamell och sötbitter apelsinmarmelad samsas med friska citrustoner med en härlig nötig arom som sprider sig men här finns också ljuvligt mjuka aromer med toner av nougat, vita persikor och apelsin, med stänk av vanilj i slutklämmen med lite mynta och ingefära. Ni hör hur likt det ändå låter om man jämför med Armagnacen ovan, men konjaken är inte lika rustik i profilen, trots att båda har samma alkoholhalt, 40%. Konjaken har en frisk personlighet med tydliga fattoner och den har även destillerats två gånger i alambic för att därefter lagras minst 10 år till på franska ekfat.  

En riktigt fin konjak med en sensuell elegans!

Lite mer om destillerat:

Frågor och svar:

Vad är skillnaden mellan Cognac och Armagnac?

Cognac tillverkas i regionen Cognac och Armagnac tillverkas i Armagnac, i Gasconegionen. Cognac görs vanligtvis av Ugni Blanc-druvan medan Armagnac använder flera druvvarianter.

Vad är en “appellations contrôlées”?

Det är en fransk term som betyder att det finns regler kring allt från druva till flaska för en specifik produkt.

Hur tillverkas Veuve Lafontan et Ses Enfants Armagnac?

Den tillverkas av familjeproducenten Veuve Lafontan et Ses Enfants i distriktet Bas-Armagnac AOC i sydvästra Frankrike. Den är långlagrad 12 år och destillerad två gånger i en alambic och lagras sedan ytterligare åratal på ekfat.

Hur beskrivs smaken av Fransac XO konjak?

Den beskrivs som livlig och kraftfull med en fräsch smakpalett av söta ljuva toner och en mustig kryddighet. Den har även tydliga fattoner och destillerats två gånger i alambic och lagras minst 10 år på franska ekfat.

Vilka andra spritsorter har tidigare diskuterats på sidan?

Grappa och Metaxa har tidigare diskuterats på sidan.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Marqués de Riscal Reserva
Marqués de Riscal Reserva
Pris:89 :-
Artikel nr:257302
Smak choklad, dill, fatkaraktär, kanel, korinter, kryddig, utvecklad, vanilj
Arom choklad, dill, fatkaraktär, korinter, kryddig, mörka-körsbär, plommon, utvecklad, vanilj
Färg färg, mörk, rödblå
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2018DruvorTempranillo, Mazuelo, GracianoAlkohol14 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.