Hem » Vin Tips » Julens drycker! Glögg, konjak, cider, snaps!
Vin Tips

Julens drycker! Glögg, konjak, cider, snaps!

jlfront - Vinjournalen.se

Varje år släpps nya lanseringar till julens drycker som ska locka oss till lite extra julfeeling och som vi bara måste prova! Det handlar om glögg, cider, öl, konjak, snaps …. 

Här är några av de drycker som vi lyfter fram i år. Kanske väljer du någon dryck att prova under de kommande julhelgerna?

2a799443-glogg - Vinjournalen.se

Glögg med olika smaker

Blossa 19 Aloha

Blossa lanserar även i år en ny och speciell glögg inför vinterns kalla dagar och julhelgen som finns att beställa på Systembolaget. Det har nästan blivit en mani hos somliga att prova och även samla på årets glögg som detta år tar oss med till soliga Hawaii. Full av goda tropiska smaker som passionsfrukt, kokosnöt, hibiskus och kaffe och med Blossas egna populära kryddblandning.

Blossa 19 Aloha, 15%, artnr 71822, pris 119 kr

Lusse Mandeln i Gröten 

En mörkröd starkvinsglögg med detta roliga namn om går mer åt det klassiskt, juliga hållet och är härligt kryddad enligt traditionell stil som glöggen smakade förr. Du som längtar tillbaka till gamla jular kommer verkligen inte att bli besviken. Här smakar det riktig jul med kanel, kardemumma, pomerans och nötter. Det här är en glögg som man längtar efter en kall vinterdag.

Lusse Mandeln i Gröten, 15%, artnr 91229, pris 109 kr

Blossa Äppelglögg 

Vad vore julens drycker utan en vit glögg? Denna vita äppelglögg är en av flera från Blossa och denna har blivit en favorit även hos oss. Här smakas druvan muscatel och dessutom är den kryddad med finaste Calvados, en släng av äppeljuice, juliga kryddor och äkta ceylonkanel och lite nötter. Ta en lagrad ostbit till så blir det riktigt gott, men låt inte koka i kastrullen, bara värma försiktigt.

Blossa Äppelglögg, 15%, artnr 91147, pris 129 kr

Mousserande glögg

mousserande - Vinjournalen.se

Glöet Sparkling glögg och Glöet White Sparkling Glögg

Förra årets vintermys och glöggen Glöet, en mousserande glögg, kommer tillbaka även i år och denna gång med en vit mousserande glögg Glöet White Sparkling med lägre alkoholhalt och som finns i beställningssortimentet. Vi trodde att den skulle smaka übersöt men ack vad vi bedrog oss. Faktiskt jättefräsh, fruktig och kryddig och som till och med fått en silvermedalj i “Glass of Bubbly” som är en internationell tävling för Champagne och mousserande viner. Förutom de traditionella glöggkryddorna har den smak av rostat äpple.

Glöet Sparkling Glögg, 11%, artnr 77160, pris 99 kr

Glöet White Sparkling Glögg, 8%, artnr 82395, pris 89 kr

Blossa Sparkling & Spices

Bland julens drycker från Blossa hittar vi en mousserande och söt vitvinsglögg Sparkling & Spices är signerad Joseph Drathen i Tyskland. Mysig och frisk glögg med en annorlunda twist som går lite åt sekt-hållet. Massor av goda julkryddor som kanel, kardemumma, kryddnejlika och citrus är en perfekt glögg att önska gästerna välkomna med.  Lite lägre alkohol men mycket smak!

Blossa Sparkling & Spices, 10%, artnr 70038, pris 99 kr

ol - Vinjournalen.se

Julöl

Baladin Nöel Chocolate

Vi kommer bara att lyfta fram en öl bland julens drycker i år och det är Baladin Nöel Chocolat i belgisk mörk ale stil och en ny säsongsöl från Baladin i Langhe. Vad sägs om en italiensk öl från chokladmästaren Gianluca Franzoni som skapat en mysig mörk julöl som både är lite söt och lite bitter och det har han gjort med hjälp av panettone-aromer, torkade fikon, kanel och nötter. Den dominerande smaken är ändå rostade chokladbönor. Annorlunda och gott!

Baladin Nöel Chocolate, 8,5%, artnr 11133, pris 119 kr

sprit - Vinjournalen.se

Starksprit: snaps & konjak

O.P. Anderson Petronella

Ett stycke svensk historia! Detta är en helt ny ekologisk julsnaps signerad spritfabrikören Olof Peter Anderson vars son Gustav 1891 lanserade grundreceptet till denna och Sveriges kanske mest kändaste Aquavit. Namnet Petronella är efter O.P.:s maka Petronella Charlotta Rosenhoff.

Mycket fyllig och god julsnaps med snygg fatkaraktär som smakar äpple, pomerans och toppad med lite sherry. Julkryddad som sig bör med kummin, anis och fänkål.

O.P. Anderson Petronella Julsnaps, 35%, artnr 40596, pris 149 kr

Grönstedts Noël XO 2019

En ny variant släpps varje år av denna omtyckta och smakfulla julkonjak från Grönstedts och ger en tydlig komplex och härligt nyanserad framtoning bland julens drycker. Frisk, fräsch och mycket elegant konjak med en fin fruktpalett och ett stänk av vanilj. Här smakas röda juläpplen, apelsinskal, korinter och nötig mandelmassa. Trevlig fatkaraktär och en konjak som lagrats i minst 6 år.

Grönstedts är ju också ett gammalt fint svenskt varumärke från 1846 då Johan Daniel Grönstedt skapade den första konjaken.

Grönstedts Noël XO 2019, 40%, artnr 40698, pris 399 kr

ciders - Vinjournalen.se

Julens cider

ERNST Cider Kardemumma 

Denna äppel- och kardemummacider passar alldeles utmärkt till julens alla fester om man satsa på att dricka något med mindre alkohol men som ändå känns läskande! Denna cider blev redan en publikfriare under förra julen eftersom den är så fräsch och frisk i smaken! Perfekt julig, kryddig, fin syra och len sötma och signerad allas vår Ernst Kirchsteiger.

ERNST Cider Kardemumma, 4,5%, artnr 1102, pris 19:90

Saffran Cider

Mycket gul, kryddig, fruktig cider med årets mesta och bästa julkrydda, saffran, och med smak av äpplen, apelsin, nygräddade lussekatter och ett stänk av vanilj. Känns ganska ren i smaken. Rätt söt ekologisk äppelcider i den tillfälliga säsongslanseringen som får en att känna sig saffrans-nyttig i julminglet. Frisk och fruktig smak med lång eftersmak.

Saffran Cider, 4,5 %, artnr 11637, pris 18:90

Förbered julen med tips från tidigare artiklar:

  • Dags att börja planera julinköpen
  • Alkoholfritt till jul
  • Ett perfekt rödvin till julmiddagen

Frågor och svar:

Vilka smaker finns i Blossa 19 Aloha glöggen?

Passionsfrukt, kokosnöt, hibiskus och kaffe.

Vad är speciellt med Lusse Mandeln i Gröten glöggen?

Den är härligt kryddad enligt traditionell stil och smakar av kanel, kardemumma, pomerans och nötter.

Vad innehåller Blossa Äppelglöggen för smaker?

Druvan muscatel, Calvados, äppeljuice, juliga kryddor, äkta ceylonkanel och nötter.

Vad är speciellt med Glöet Sparkling Glögg och Glöet White Sparkling Glögg?

De är mousserande glöggar med smak av rostat äpple och har fått silvermedalj i en internationell tävling.

Vilka smaker finns i Blossa Sparkling & Spices glöggen?

Kanel, kardemumma, kryddnejlika och citrus.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.