Svårt att beskriva vin? Svåra vintermer!

beskriv vin- vinmakare beskriver vin

Det här med att beskriva vin är verkligen inte lätt, det vet alla som någon gång varit på en vinprovning. Och visst blir man lite full i skratt när viner beskrivs med – ska vi säga lustiga eller minst sagt flummiga och lite främmande beskrivningar?

Ofta handlar det om en känsla mer än en strikt definition, det är det som är så svårt. Hur förklarar man känslor för varandra? Det är svårt att sätta tummen på våra grundläggande fysiska sinnen och känselförnimmelser vi får av en upplevelse. I det här fallet en smak i gommen eller en doft i näsan. En person känner något helt annat än en annan person och där ingen känsla är skriven i sten.

Här är några vintermer som många har svårt att tyda.

beskriv vinet en man dricker ur ett glas

Är vinet mineraliskt?

Mineralitet är vintern som är ganska vanlig men också svår att förklara för det finns egentligen igen definition för vintermen ’mineraliskt’ med fullständig konsensus, där alla är överens om vad det betyder. Champagne, Sicilien, Sydafrika och norra Spanien är exempel på regioner ofta kända för sina mineraliska, syrliga viner. Tankar som vi mest förknippar med mineralitet är en organisk, jordnära beskrivning som när vi beskriver vinet med toner av flinta, våt sten och krita. Vi tänker ofta omedelbart på stenig terroir och svala klimat, men det inga tydliga vetenskapliga bevis som kopplar samman en specifik jord med ’mineralitet’. Det finns en viss upplevd mineralitet i goda Chablis-viner som ofta beror på en flyktig svavelförening med möjligtvis ett stänk av skaldjur.

När man vill beskriva vin och arom samt smak med ord som ”steniga mineral”, så tänker nog en del av oss också på en viss konsistens och en smakupplevelse som är lite grynig och kritig med relaterad till en stor syra och friskhet. I gommen känns en surhet om tungan och vi tänker då kanske på att äta något fett för att kompensera. Regioner som Champagne, Sicilien, Sydafrika och norra Spanien

beskriv vin en vinstock med blad

Kan vinet vara salt?

Salthalt är en smakbeskrivning på vin som man får höra ibland.

Tänk när man en vinterdag öppnar ett mineralisk krispig Assyrtiko och tror att man är vid havet i Grekland redan vid första klunken… det kan ibland vara just den känslan som ett vin kan ge om man dricker ett vin med hög syra.  Vi tänker på viner av druvor som italienska Vermentino, grekiska Assyrtiko eller spanska Albariño och man vill beskriva vin med en viss sälta, ”pigg saltstänk som påminner om medelhavet” eller vad menar man när man beskriver vinet som ”en Albariño sticker ut med ett stänk av salt”…?

De finns viner med hög syra som ibland kan ge intryck av en salthalt, en genomträngande syra med ett stänk av saltlake. Många menar att det är en förlängning av beskrivningen “mineralitet” eftersom båda termerna kan syfta på hur vår gom uppfattar vinets pH-halt. Mineralitet, där man beskriver krita, flint, grafit gör att vi tänker saltvatten, salta hav, tång, snäckskal… så är steget inte så långt till ”salt”. Men faktum är att man har ett vin framför sig som är ljust, syrligt, friskt, fräscht och som doftar havsbris och salt luft och som sätter gommen i aktivitet så det känns som om den drar ihop sig av en klyfta färsk citron. Märk att sådana viner ofta kommer från druvor som odlas nära eller inom kustområden och sol samt jord gör förstås sitt till. När vinet görs med mogen frukt och munkänsla ger en fräsch och mjukare finish, visar vinet salthalt och bjuder på krispighet och fin syra.

Kan man beskriva vin som krämigt?

Vintermen ”krämig” dyker ofta upp på vinprovningen om man vill beskriva vin med mer textur och konsistens än myst en smakupplevelse och det berättar också en del om hur vinet gjordes. Tänk på en rik, frodig fatlagrad Chardonnay där man beskriver en rund, mjuk och lite smörig eller gräddig konsistens.  Har vinet lagrats på ekfat så kanske det får en sammetslen smörig smak av vanilj? Och har det gått igenom en process med malolaktisk jäsning, där äppelsyra omvandlas till mjölksyra, så ger det också en krämig och fet känsla av grädde.  

Notera att i stilla viner är det mer en munkänsla och inte nödvändigtvis en smak, medan det i mousserande kvalitetsviner kan få smak av den faktiska jästen som vinet har lagrats med och då beskriver vi vinet ofta som att ha toner av ”kex”, ”rostat bröd”, ”brioche”, ”nybakat bröd”, ”croissant” …. Även om resultaten kanske inte är lika mejeriliknande som i stilla viner, så är smakerna förknippade med åldrande av fällning.

beskriv vin kvinna serveras vin

Och hur kan man då beskriva tanniner?

Tanniner är också ett ofta använt men svårt begrepp och därför får man beskriva vin med omskrivningar eller på-beskrivningar med flera ord. För vem har inte hört tanniner beskrivas som ”silkeslen”, ”bittre”, ”beska”, ”sammetslena”, ”tydliga”, ”polerade”, ”distinkta”, ”eleganta”, ”integrerade”, ”smidiga”, ”inte för påträngande”, ”sträva”, ”märkbara” …. Tanninerna i ett komplext rött- eller vitt vin känner man direkt i gommen och tungan som drar ihop sig i någon slags proklamerad bitterhet.  För i både vita och röda viner kan man känna av tanniner, även om det är en beskrivning som oftast dyker upp tillsammans med röda viner som har längre kontakt med druvskal och frön under produktionsprocessen.

Vi tänker på det übersyrliga skalet från vissa vindruvor eller på en bit superbitter mörk choklad. För även i té, kaffe, mörk choklad, valnötter och mandlar, bark och i en del kryddor som kanel eller kryddnejlika, granatäpplen, kvitten med mera, kan man hitta dessa naturliga kemiska föreningar, tanniner. Och tanninerna skyddar dessutom vinstocken från skadedjur. Inte då dumt.

I en klunk vin uppfattar vi tanninerna på flera sätt oftast med en sammandragande känsla som kan ge en uttorkande känsla i munnen. Tanniner i vin förändras över tid, de bir mjukare med ålder och utvecklas tillsammans med och beroende på syra och alkohol.


Mer om smak och doft i vin:  

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Ett kryddigt vin odlat på sluttningarna i nordöstra Verona, i vindistriktet Valpolicella. Vinet har hög kvalitet, bra smak, passar till det mesta och är dessutom ekologiskt odlat; inte undra på att det blivit en storsäljare världen över!

Artikelnummer: 3040

Typ: Rött Vin

Land: Italien, Veneto

Alkohol: 13,5 %

Pris: 139 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna