Hem » Vin Skola » Guide: så beskriver du vin
Vin Skola

Guide: så beskriver du vin

26_itemthemeimage_4897-jpg - Vinjournalen.se

När man skriver en smakbeskrivning är det en hel del olika saker att tänka på. Idag har en del av dessa beskrivningar ersatts med poäng eftersom smak är något mycket subjektivt och hur en person uppfattar en smak kan se helt annorlunda ut i någon annans anteckningar. Men om du verkligen vill förstå vin och kunna dra paralleller är det bra om du kan identifiera huvuddragen i ett vin och kunna beskriva det utifrån liknande tankesätt jämfört med vinkritikernas. Man brukar beskriva tre olika huvudfaktorer när man provar vin:

  • Smaker
  • Tanniner, syra och fyllighet
  • Finish

Det första du känner när du tar en klunk vin är smakerna. Dessa kan delas in i tre olika grupper; primära smaker, sekundära smaker och lagringssmaker. De primära kan ofta kopplas till druvarten och vinområdets terroir. Exempel på vanliga sådana smaker är hallon, plommon, peppar, tobak och lakrits. De sekundära smakerna associeras med vintillverkningsprocessen och dessa kan ta uttryck i form av exempelvis färskt bröd, smör eller gräddfil. Lagringssmakerna kommer ofta från ekfat som vissa viner lagras i. Vanilj, nötter, dill, fikon och kokos är vanliga smaker som uppstår under lagringsprocessen. Något att tänka på när du beskriver smakerna är att det är bra att ställa upp dem i ordning med den mest dominerande smaken först så att det är enkelt att få ett grepp om vinets karaktär.

Det andra steget är att beskriva vinets tanniner, syra och fyllighet. Känn efter på konsistensen och hur det känns i munnen – fastnar dina läppar på tänderna eller får du en stickande känsla? Känns vinet fylligt, lätt eller mittemellan? Är vinet syrligt åt citron- och limehållet eller mer som en mildare frukt som vattenmelon?

Till slut brukar man beskriva vinets finish som är mycket viktig för hur hela upplevelsen känns. Ett torrt vin kan ibland vara helt beroende av en liten söt eftersmak som kommer på slutet och en del tycker att det känns fräschast med en saftig och frisk finish. Ta några extra andetag när du svalt klunken och känn efter hur det känns.

Frågor och svar:

Vilka tre huvudfaktorer brukar man beskriva när man provar vin?

Smaker, tanniner/syra/fyllighet, finish.

Vad är skillnaden mellan primära, sekundära och lagringssmaker i vin?

Primära smaker kopplas till druvarten och terroir, sekundära smaker kommer från vintillverkningsprocessen och lagringssmaker kommer från ekfat.

Varför är det viktigt att ställa upp smakerna i ordning med den mest dominerande smaken först när man beskriver vinets karaktär?

För att det ska vara enklare att få ett grepp om vinets smakprofil.

Vad är det viktigt att tänka på när man beskriver vinets tanniner, syra och fyllighet?

Att känna efter på konsistensen och hur det känns i munnen, samt att beskriva om vinet är fylligt, lätt eller mittemellan och om det är syrligt åt citronoch limehållet eller mer som en mildare frukt.

Varför är vinets finish viktig för helhetsupplevelsen?

För att det är det sista intrycket man får av vinet och kan påverka hur man upplever hela smakupplevelsen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.