När man skriver en smakbeskrivning är det en hel del olika saker att tänka på. Idag har en del av dessa beskrivningar ersatts med poäng eftersom smak är något mycket subjektivt och hur en person uppfattar en smak kan se helt annorlunda ut i någon annans anteckningar. Men om du verkligen vill förstå vin och kunna dra paralleller är det bra om du kan identifiera huvuddragen i ett vin och kunna beskriva det utifrån liknande tankesätt jämfört med vinkritikernas. Man brukar beskriva tre olika huvudfaktorer när man provar vin:
- Smaker
- Tanniner, syra och fyllighet
- Finish
Det första du känner när du tar en klunk vin är smakerna. Dessa kan delas in i tre olika grupper; primära smaker, sekundära smaker och lagringssmaker. De primära kan ofta kopplas till druvarten och vinområdets terroir. Exempel på vanliga sådana smaker är hallon, plommon, peppar, tobak och lakrits. De sekundära smakerna associeras med vintillverkningsprocessen och dessa kan ta uttryck i form av exempelvis färskt bröd, smör eller gräddfil. Lagringssmakerna kommer ofta från ekfat som vissa viner lagras i. Vanilj, nötter, dill, fikon och kokos är vanliga smaker som uppstår under lagringsprocessen. Något att tänka på när du beskriver smakerna är att det är bra att ställa upp dem i ordning med den mest dominerande smaken först så att det är enkelt att få ett grepp om vinets karaktär.
Det andra steget är att beskriva vinets tanniner, syra och fyllighet. Känn efter på konsistensen och hur det känns i munnen – fastnar dina läppar på tänderna eller får du en stickande känsla? Känns vinet fylligt, lätt eller mittemellan? Är vinet syrligt åt citron- och limehållet eller mer som en mildare frukt som vattenmelon?
Till slut brukar man beskriva vinets finish som är mycket viktig för hur hela upplevelsen känns. Ett torrt vin kan ibland vara helt beroende av en liten söt eftersmak som kommer på slutet och en del tycker att det känns fräschast med en saftig och frisk finish. Ta några extra andetag när du svalt klunken och känn efter hur det känns.