Hem » Vin Skola » Bjud in till vinprovning hemma!
Vin Skola

Bjud in till vinprovning hemma!

26_itemthemeimage_4870-jpg - Vinjournalen.se

Det enda du behöver för en framgångsrik hemmaprovning är några enkla tillbehör, lite grundläggande kunskap och en vilja att prova nya saker. Fundera över följande punkter inför vinprovningen:

  • Vilket tema ska jag välja?
  • Vilken mat ska jag servera?
  • Vilka tillbehör behöver jag skaffa?

Temat är en av de viktigaste sakerna du bör tänka på. Vilka viner som ska provas är avgörande för hur framgångsrik provningen kommer att bli, och du bör ha någon slags röd tråd mellan de olika vinerna du väljer. Några exempel på teman är: Viner från en och samma region, nya vinvärlden vs gamla, viner från hela världen av samma årgång och druva eller olika viner av samma producent. Det finns förstås oändligt många andra teman att välja bland så låt fantasin flöda!

Att äta en riktig måltid under vinprovningen är ingen bra idé eftersom man vill vara helt fokuserad på vinerna. Du bör dock servera någon form av snacks under tiden som kan rensa smaklökarna. Bröd eller kex brukar fungera bra, men även popcorn och chips till en del vita och mousserande viner. Bjud gärna på middag efter vinprovningen, alternativt en lätt måltid före. Glöm inte att meddela gästerna om hur det blir med mat så att de vet om de ska komma på tom mage eller inte.

Förutom vinet behöver du kanske skaffa några andra tillbehör inför vinprovningen. Se över vilka vinglas du har hemma och om du behöver komplettera med några nya. Ett glas räcker för varje gäst, kanske två olika om du till exempel provar både vita och röda viner. Andra tillbehör är korkskruv, något att spotta i, ishink för vitt vin, vit duk och vita servetter (så att ni kan se vinets färg tydligt), vinkaraff, vattenglas och kanna. Det finns också bra material att hämta på internet såsom smaktabeller och guider för utskrift.

Frågor och svar:

Vad är viktigt att tänka på när man väljer tema för en vinprovning hemma?

Det är viktigt att ha en röd tråd mellan de olika vinerna man väljer. Exempel på teman kan vara viner från en och samma region, nya vinvärlden vs gamla, viner från hela världen av samma årgång och druva eller olika viner av samma producent.

Ska man servera mat under en vinprovning hemma?

Det är inte lämpligt att äta en riktig måltid under vinprovningen eftersom man vill vara helt fokuserad på vinerna. Men man bör servera någon form av snacks under tiden som kan rensa smaklökarna, till exempel bröd eller kex.

Vilka tillbehör behöver man skaffa inför en vinprovning hemma?

Förutom vinglas behöver man kanske skaffa korkskruv, något att spotta i, ishink för vitt vin, vit duk och vita servetter (så att ni kan se vinets färg tydligt), vinkaraff, vattenglas och kanna. Det finns också bra material att hämta på internet såsom smaktabeller och guider för utskrift.

Ska man bjuda på middag efter vinprovningen?

Det kan vara en bra idé att bjuda på middag efter vinprovningen, alternativt en lätt måltid före. Det är viktigt att meddela gästerna om hur det blir med mat så att de vet om de ska komma på tom mage eller inte.

Vilka snacks passar bra till vinprovning?

Bröd eller kex brukar fungera bra, men även popcorn och chips till en del vita och mousserande viner.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Vitt Vin - Zuccardi artikel nummer 270601 från producenten Familia Zuccardi från området Argentina - Vinjournalen.se
Zuccardi
Pris:101 :-
Artikel nr:270601
Smak dadlar, fläder, lime, litchi, melon, päron
Arom dadlar, fläder, lime, litchi, melon, päron
Färg gul, ljus
Mat som passar
buffémat
fisk
grönsaker
skaldjur
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2021Alkohol13.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
4 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.